لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۲۴

کارزاری جدید در کانادا برای حمایت از گنجاندن «سپاه پاسداران» در فهرست گروه‌های تروریستی


تصویری از دو بیلبورد نصب شده در تورنتو کانادا
تصویری از دو بیلبورد نصب شده در تورنتو کانادا

شاهین مقدم، یکی از اعضای خانواده قربانیان پرواز اوکراینی، هدف نصب دو بیلبورد از تصاویر شکیبا فقاهتی و راستین مقدم، از کشته شدگان پرواز شماره پی اس ٧۵٢ هواپیمایی مسافربری اوکراینی، و تصویر پویا بختیاری از جان‌باختگان اعتراضات آبان ۹۸، در شهر تورنتو، واقع در کانادا را ناگزیر کردن دولت این کشور برای قرار دادن «سپاه پاسداران» در فهرست گروه‌های تروریستی اعلام کرد.

شاهین مقدم،‌ که همسر و فرزند خود شکیبا فقاهتی و راستین مقدم را در سقوط هواپیما اوکراینی از دست داده است در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا در توضیح این کارزار به یک مصوبه قانونگذاران کانادایی در سال ۲۰۱۸ اشاره کرد که سپاه پاسداران را به عنوان یک سازمان ترویستی معرفی کرده است و از دولت این کشور می خواهد در این زمینه اقدام کند.

او یکی از این بیلبوردها را به یاد پویا بختیاری، به عنوان «سمبل حرکت‌های معترضین» در ایران، تلاش پدر او، و برای یادآوری قتل‌ها و اعدام‌هایی که در جمهوری اسلامی ایران اتفاق افتاده است توصیف کرد.

به گفته وی، هر دو بیلبورد با کمک و حمایت مرکز حقوق بشری مهر تهیه و در خیابان یانگ، در شهر تورنتو نصب شده است.

آقای مقدم می‌گوید، با آنکه چندی پیش دادگاه عالی انتاریو،‌ شلیک موشک‌های سپاه پاسداران به پرواز شماره پی اس ٧۵٢ هواپیمایی مسافربری اوکراینی را «اقدام تروریستی» اعلام کرد و با وجود فشار‌های حزب مخالف جاستین ترودو، دولت کانادا اقدامی در خصوص تروریستی اعلام کردن سپاه نکرده است.

پیشتر مهرزاد زارعی، یکی دیگر از اعضای خانواده جانباختگان هواپیمای اوکراینی به صدای آمریکا گفته بود، قاضی ادوارد بِیلوبابا، قاضی دادگاه عالی انتاریو شلیک موشک‌های سپاه پاسداران به هواپیمایی مسافربری اوکراینی را که منجر به کشته شدن ۱۷۶ سرنشین آن شده را، در حکمی تاریخی «عمدی» و «اقدام تروریستی» دانست، حکمی که مقامات جمهوری اسلامی ایران در واکنش به آن می‌گویند، رای آن دادگاه اعتبار حقوقی ندارد.

شاهین مقدم در انتها گفتگوی خود به صدای آمریکا گفت، در حال حاضر تمامی جناح‌های کانادا در حال فشار آوردن به دولت این کشور،‌ برای اضافه کردن «سپاه پاسداران به لیست تروریستی» و اضافه کردن یکسری اسامی ناقضین حقوق‌بشر در جمهوری اسلامی به «لیست مگنیتسکی»، برای بند شدن هستند.

بامداد چهارشنبه ۱۸ دی‌ماه ۱۳۹۸، یک فروند هواپیمای مسافربری بوئینگ ۷۳۷ خطوط هوایی اوکراین با ۱۷۶ سرنشین عازم کی‌یف بود، پس از برخاستن از فرودگاه تهران، با اصابت دو موشک شلیک شده توسط سپاه پاسداران سرنگون شد.

مقامات جمهوری اسلامی تا چند روز دلیل سقوط هواپیما را نقص فنی اعلام می‌کردند. اما ایالات متحده در همان زمان به طور مشخص از سرنگونی هواپیما خبر داد. پس از چند روز، سپاه پاسداران سرانجام اعتراف کرد که این هواپیما را به اشتباه هدف قرار داده است. این تاخیر در اعلام حقیقت و فریبکاری نظام، موجب خشم مردم و اعتراضات عمومی شد.

سرنگونی هواپیمای اوکراینی زمانی صورت گرفت که سپاه پاسداران به بهانه تلافی کشتن قاسم سلیمانی موشک‌هایی به بخش‌های خالی از سکنه یک پایگاه آمریکا در عراق شلیک کرد. کشورهای کانادا، بریتانیا، افغانستان، سوئد که شهروندانشان در آن رویداد کشته شدند، ائتلافی تشکیل داده اند تا در یک تلاش این پرونده را به نتیجه برسانند.

روز چهارشنبه ۲۷ اسفند ماه، سازمان هواپیمایی ایران با انتشار گزارش نهایی خود «کاربر سامانه دفاع هوايی مستقر در اطراف تهران» را مقصر سقوط هواپیما اوکراینی دانسته و اعلام کرد که او منتظر دستور از مرکز نمانده،‌ به‌ دلیل «خطا در تنظیم جهت جغرافیایی» هواپیمای پرواز پی اس ۷۵۲ را «متخاصم» تشخیص داده و «بر خلاف رويه پیشبینی شده»، اقدام به شلیک دو موشک به سمت هواپیما کرده است.

مقامات کانادایی و اوکراینی به گزارش نهایی که مقامات جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه ۲۷ اسفند و با گذشت بیش از یک سال از سرنگون شدن هواپیمای مسافربری اوکراینی با شلیک موشک های سپاه منتشر کردند نیز واکنش منفی نشان دادند و دولت کانادا از نبود اطلاعات قانع کننده در این گزارش ابراز نگرانی عمیق کرد.

XS
SM
MD
LG