بخش انگلیسی صدای آمریکا ـ دبیرکل سازمان ملل متحد از کشورهای جهان میخواهد در راستای تحقق آیندهای بهتر برای شهروندانشان، در تلاش برای پشت سر گذاشتن صدمات ناشی از ویروس کرونا حقوق بشر را در کانون توجه و در اولویت نخست قرار دهند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در یک سخنرانی تلویزیونی به مناسبت گرامیداشت «روز جهانی حقوق بشر» گفت، همهگیری کووید-۱۹ اثرات نامتناسبی بر گروههای آسیبپذیر شامل پرسنل خط مقدم درمان، سالخوردگان، معلولان، زنان، دختران، و اقلیتها داشته است.
گوترش گفت: «فقر، نابرابری، تبعیض، تخریب محیط طبیعی، و دیگر کوتاهیهای حقوق بشری جوامع ما را بسیار شکننده کرده و باعث شده است این ویروس به حیات خود ادامه دهد. رهبران این امر را بهانهای کردهاند تا با واکنشهای امنیتی شدید و تدابیر سرکوبگرانه فضای فعالیت مدنی و آزادی رسانهای را تنگتر کنند.»
میشل باشله، کمیسیونر حقوق بشر سازمان ملل متحد و رئیس جمهوری پیشین شیلی، چهارشنبه در یک سخنرانی در ژنو گفت که کوتاهی بسیاری از کشورها در جدی گرفتن این ویروس و قصور در اقدام سریع برای جلوگیری از گسترش آن منجر به تضعیف طیفی از حقوق بشر شامل حقوق اقتصادی، مدنی، و سیاسی در سراسر جهان شده است. وی گفت: «سیاسی کردن یک همه گیری به این شکل فرای بی مسئولیتی و کاملا محکوم است.»
خانم باشله افزود، هر چند جهان در آستانه رسیدن به دستکم یک واکسن ایمن و موثر است، اما این دستاورد مهم نه مانع از بروز آسیبهای اجتماعی و اقتصادی ناشی از این همهگیری خواهد شد و نه این آسیبها را مداوا خواهد کرد. او گفت تنها چیزی که میتواند این امر را تحقق بخشد «واکسن حقوق بشر» است که محتویات آن در اعلامیه جهانی حقوق بشر مصوب ۱۰ دسامبر ۱۹۴۸ ذکر شده است.
این همهگیری در جهان تاکنون دستکم ۶۸ میلیون نفر را مبتلا کرده و جان ۱.۵ میلیون نفر را گرفته است.