یک مقام جمهوری اسلامی میگوید ایران جزو شش کشور نخست جهان در استخراج رمزارز است و عمده این استخراج «بهصورت غیرمجاز» انجام میشود. این در حالی است که گزارشهای پیشین از رد پای سپاه پاسداران و شرکتهای چینی در مصرف برق ایران برای استخراج ارزهای الکترونیکی خبر دادهاند.
مصطفی رجبی مشهدی، معاون شرکت تولید، انتقال، و توزیع نیروی برق، پنجشنبه ۴ شهریور، با اعلام این که «مراکز غیرمجاز استخراج رمزارز علت اصلی خاموشیها» در ماههای اخیر در ایران بود، گفت که «قیمت یارانهای برق» برای «برخی افراد»، «جذابیت» فراهم کرده است.
سخنگوی صنعت برق ایران همچنین از «شناسایی پنج هزار مرکز غیرمجاز استخراج رمزارز در کشور» خبر داد.
به گفته رجبی مشهدی، در ایران تنها «۵۶ مرکز استخراج رمزارز مجوز گرفتهاند که این تعداد با افزایش گرما در فصل تابستان غیرفعال هستند.»
او در گفتوگو با شبکه خبر ضمن اعلام این که مصرف برق در ایران بیش از تولید نیروگاهها است، تأکید کرد: «اگر مراکز غیرمجاز استخراج رمزارزها نبودند، قطعا خاموشیها ... کمتر میشد و شاید اتفاق نمیافتاد.»
رضا قربانی، عضو هیئت مدیره سازمان نظام صنفی یارانهای، نیز در این برنامه گفت، رفتارهای مسئولان با صنعت رمزارز طوری بوده که «این فرصت ایجاد شده به علت کمبود برق به یک تهدید تبدیل شده است.»
این اظهارات مقامات در ایران در حالی صورت میگیرد که در ماههای گذشته قطع مکرر و طولانی برق در مناطق گستردهای از ایران موجب اعتراضات سراسری و سر دادن شعارهایی علیه اصل جمهوری اسلامی و مقامات ارشد آن شد.
چهارم مرداد، در پی قطع برق در «پاساژ علاءالدین»، مرکز تهران و خیابان جمهوری به کانون اعتراضها تبدیل شد. اعتراضها در این خیابان که تا محل سکونت رهبر جمهوری اسلامی - که به آن بیت رهبری گفته میشود فاصله کمی دارد، با شعار «مرگ بر دیکتاتور» و «خامنهای حیا کن، مملکت را رها کن» همراه بود.
قطع مداوم و طولانی مدت برق، علاوه بر وارد کردن آسیبهای جدی به مشاغل، خط تولید صنایع در بهار و تابستان ۱۴۰۰ به مراکز درمانی و بیمارستانها نیز آسیب رساند و موجب مرگ برخی بیماران بخش مراقبتهای ویژه شد. این روند شعارهایی نظیر «مرگ بر خامنهای» را در شهرهای مختلف در روزهای متمادی در پی داشت.
زمستان ۱۳۹۹ بحران همزمان قطعی برق و آلودگی شدید هوا موجب جلب توجه رسانهها و شبکههای اجتماعی به موضوع روند استخراج بیتکوین در ایران شد.
روزنامه همشهری گزارش داد که «چینیها» بزرگترین مزارع «ماینینگ» در ایران را در اختیار دارند و «شرکت چینی لوبین»، «از بزرگترین مزارع استخراج رمزارز» که «از مدتها پیش در ایران فعال شده است.»
وبسایت زیتون، نوزدهم دی ماه ۱۳۹۹، با اتکا بر «آمار غیررسمی» از «رد پای سپاه» در «افزایش مصرف برق» و «استخراج بیتکوین» خبر داد و نوشت اکثر «۱۸۰ هزار دستگاه ماینر» موجود ثبتشده در ایران «در اختیار شرکتها و نهادهای وابسته به سپاه» است».
تجارتنیوز با انتشار گزارشی به انتقادهای مردم نسبت به استخراج انحصاری بیتکوین توسط دولت و ممنوعیت آن برای شهروندان پرداخت و به نقل از مخاطبانش نوشت: «در تمام تاریخ ایران همواره این طور بوده کمبودها تقصیر مردم و کارهای خوب مال حکومتها بوده.»
پیشتر، بر اساس یک فرمان اجرایی، دولت جمهوری اسلامی با شروع فصل گرما و گسترش قطعی برق، استخراج رمزارز را تا پایان شهریور ممنوع کرد.