لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۵۵

چالش تازه برای تحقق سیاست «فرزند آوری»؛ کمبود ۲۰ هزار «ماما» در ایران 


سیاست فرزندآوری و کمبود ماما در ایران
سیاست فرزندآوری و کمبود ماما در ایران

یک مشاور وزیر بهداشت و درمان جمهوری اسلامی با استناد به قانون «جوانی جمعیت و حمایت از خانواده» اعلام کرد که شبکه بهداشت و درمان کشور با کمبود ۲۰ هزار «ماما» روبه‌رو است.

شهلا خسروی در گفتگو با خبرگزاری «ایسنا» تاکید کرده است که ۱۲ هزار ماما در بخش درمان و ۸ هزار ماما نیز برای بخش بهداشتی «نیاز داریم.»

خسروی یکی از مشکلات جذب ماما را الزام قانونی برای زن بودن آنها دانسته و گفته است که چون نیروهای مامایی صرفا خانم هستند برای جذب و ماندگاری نیرو در «مناطق محروم و کمتر برخوردار هم مشکلات خاص خود را داریم.»

کمبود ماما در شبکه درمان جمهوری اسلامی در حالی شدت گرفته است که در چند سال اخیر سیاست تشویق به فرزندآوری و افزایش جمعیت از سوی مقامات حکومت با جدیت پیگیری می‌شود.

در این ارتباط، از آبان‌ سال ۱۳۹۲ که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، از ضرورت افزایش جمعیت ایران تا ۱۵۰ میلیون تن سخن گفت، مقامات از راه‌های مختلف مانند ارائه تسهیلات بانکی، اعطای معافیت از سربازی، تغییر محتوای کتاب‌های درسی، رسانه‌ها و نصب تابلوهای تبلیغاتی در سطح شهر به ترویج فرزندآوری پرداخته‌اند.

کمبود ماما در کشور در شرایطی رخ داده است که این گروه نیز رویکرد مهاجرتی به خود گرفته‌اند. در همین رابطه منصور جعفری نمین رئیس شورای هماهنگی نظام پزشکی کشور ۱۶ اردیبهشت ماه سال جاری اعلام کرده بود که در سال ۱۴۰۱ بیش از ۸۰۰ ماما به خارج از کشور مهاجرت کرده‌اند.

مهاجرت کادر درمان و پزشکان اتفاقی است که در سال‌های اخیر شدت بیشتری به خود گرفته است و کارشناسان نسبت به عواقب آن هشدار داده‌اند. به باور تحلیل‌گران تداوم این روند در آینده شبکه درمان ایران را با کمبود نیروی متخصص و کارآمد روبه‌رو خواهد کرد و جذب پزشکان خارجی ناگزیر خواهد بود.

در همین رابطه روزنامه فرهیختگان، وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی ۲۹ خرداد ماه سال جاری در گزارشی به این موضوع پرداخت و نوشت که «طبق اطلاعاتی که به دست ما رسیده، تعداد مهاجرت پزشکان و متخصصان در سال ۱۴۰۱ به عددی بالاتر از ۶ هزار و ۵۰۰ نفر رسیده است که نزدیک به ۲ هزار و ۳۰۰ نفر از آنها از پزشکان متخصص هستند.»

بر اساس اعلام این روزنامه آمار مهاجرت پزشکان و متخصصان در سال ۹۸ چیزی حدود ۲ هزار و ۵۰۰ نفر بوده و نزدیک به ۶۱۱ متخصص بین مهاجران حوزه بهداشت و درمان قرار داشتند.

گزارش نویس این روزنامه تاکید کرده بود که خطر مهاجرت پزشکان مدت‌هاست به صدا درآمده، این روند تند و پرشیب صعودی نگرانی‌های بیشتری را ایجاد می‌کند.

این گزارش تاکید می‌کند کشوری که درصدد تبدیل شدن به قطب گردشگری سلامت است حتما با این رویه مهاجرت پزشکان و متخصصان و خروج نیروهای توانمند، در آینده توان پاسخگویی به نیازهای جمعیت خودش را هم به سختی خواهد داشت، چه برسد به اینکه بتواند رضایت گردشگران سلامت را جلب کند.

XS
SM
MD
LG