کرت کمبل، نامزد دولت جو بایدن، برای تصدی قائممقام وزارت خارجه روز پنجشنبه، ۱۶ آذر، گفت که توافق هستهای با ایران که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما امضا شد، مرده است.
واشنگتنتایمز در گزارشی در این باره میگوید این اظهارات نشان میدهد که دولت بایدن از تلاش برای احیای این توافق دست کشیده است.
کرت کمبل، هماهنگکننده شورای امنیت ملی در امور هند و اقیانوسیه وزارت امور خارجه در جلسه تایید صلاحیتش در کمیته روابط خارجی سنا تاکید کرد که مذاکرات احیای برجام «دیگر روی میز نیست.»
او گفت: «فکر نمیکنم کسی بر این باور باشد که در شرایط کنونی فرصتی برای بازگشت به توافق برجام وجود دارد» و افزود: «این موضوع دیگر جای بحث ندارد.»
بنا بر این گزارش، جمهوریخواهان میگویند که دولت آمریکا با ورود جو بایدن به کاخ سفید در پی احیای توافق برجام بود که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷، به درستی به علت فعالیتهای مخرب جمهوری اسلامی از جمله حمایت از گروههای تروریستی مانند حماس، از آن خارج شد.
دولت بایدن مذاکرات در جهت بازگشت به توافق هستهای که میلیاردها دلار در ازای محدودیتهایی برای فعالیتهای غنیسازی هستهای نصیب ایران شد، تلاش کرد. اما گفتگوها در بحبوحه افزایش غنیسازی اورانیوم توسط جمهوری اسلامی و «موضعگیری خصمانه» مذاکرهکنندگان ایرانی شکست خورد.
سیاست دولت بایدن در قبال ایران در ماههای بعدی، با انتشار خبر آزادسازی ۶ میلیارد دلار از داراییهای مسدود شده ایران به عنوان بخشی از مبادله زندانیان بین پنج آمریکایی بازداشت شده در ایران و ایرانیان بازداشت شده در آمریکا با انتقادات شدیدی روبرو شد.
بر اساس توافق، ۶ میلیارد دلار از حسابهای بانکی در کره جنوبی به قطر منتقل شد. قانونگذاران جمهوریخواه از این توافق خشمگین شدند و قول دادند که دسترسی ایران به این پول را مسدود کنند و تاکید کردند که تهران از آن برای تامین مالی تروریسم استفاده میکند.
پس از حملات ۱۵ مهر حماس به اسرائیل، دولت بایدن گفت که با قطر به تفاهم رسیده است که ایران نمیتواند به این ۶ میلیارد دلار دسترسی داشته باشد. اخیراً، مجلس نمایندگان آمریکا تحت کنترل جمهوریخواهان قطعنامهای را تصویب کرد که هدف آن ممانعت از دریافت این پول توسط تهران است.
در این میان، گزارشهایی منتشر شد که دولت بایدن در ماه گذشته برای آزاد کردن ۱۰ میلیارد دلار جداگانه برای جمهوری اسلامی به عنوان بخشی از توافقی مبنی بر اجازه عراق به خرید برق از جمهوری اسلامی بدون واهمه از مجازاتهای آمریکا به دلیل نقض تحریمها علیه ایران، اقدام کرد.
مقامات دولت آمریکا گفتهاند که این ۱۰ میلیارد دلار بخشی از تمدید معافیت ۱۲۰ روزه است و استدلال میکنند که این پول به صورت امانی برای خرید انرژی عراق نگهداری میشود و ایران دسترسی محدودی به آن برای خرید کالاهای بشردوستانه خواهد داشت.
جیمز ریش، سناتور جمهوریخواه و عضو کمیته روابط خارجی سنا، این موضوع را در جلسه تایید صلاحیت آقای کمبل مطرح کرد و گفت: « دولت بایدن در مورد آزاد کردن پول نقد به ایران چه فکری میکند؟ وقتی دولت، اول با آزادسازی ۶ میلیارد دلار شروع کرد، متحیر شدم، و بعد، بدتر از آن، بعد از حملات به اسرائیل، درباره ۱۰ میلیارد دلار دیگر صحبت میکنند.»
آقای کمبل از این سیاست دولت بایدن دفاع کرد و تاکید کرد که «دولت هیچ تحریمی را علیه ایران لغو نکرده است».
آقای کمبل گفت: «من نگرانیها در باره شش میلیارد دلار را درک میکنم و شما همه استدلالها را به طور کلی شنیدهاید که پول به ایران داده نشده است، همه در یک حساب موجود است.»
او گفت: «ما کاملاً اطمینان داریم که اگر پولی برداشت شود، به طور خاص برای مردم ایران و برای موارد بشردوستانه استفاده شود.»
کمبل افزود: «اما فقط میخواهم تاکید کنم که ما در حال حاضر در فضایی هستیم که ایران در مقابل نقشی که ایفا میکند و آنقدر مغایر با منافع ماست باید هشیار باشیم.»
وی همچنین خاطرنشان کرد: «ما باید یک پیام هشدار دهنده نظامی به جمهوری اسلامی بفرستیم که اقدامات تحریکآمیز با واکنش سختگیرانه ما مواجه خواهد شد. ما باید آنها را از نظر دیپلماتیک و بین المللی منزوی کنیم.»