لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۲۵

گزارشگران بدون مرز: پرونده قتل خاشقجی به «بن‌بست» نزدیک شده است


دادگاهی در ترکیه روز سه شنبه جلسه محاکمه بر سر قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار اهل عربستان سعودی، را از سر گرفت.

به گزارش رویترز این در حالی است که سازمان گزارشگران بدون مرز، وضعیت این پرونده را نزدیک به «بن بست» توصیف و اعلام کرده است که دادگاه باید به بررسی نقش محمد بن ‌سلمان، ولیعهد عربستان، در قتل خاشقچی نیز بپردازد.

جمال خاشقجی، منتقد بن ‌سلمان، آخرین بار دوم اکتبر ۲۰۱۸ هنگام ورود به کنسولگری عربستان در استانبول دیده شد. به عقیده مقامات ترکیه، جسد تکه تکه شده او از کنسولگری خارج شده است. بقایای جسد خاشقجی هنوز پیدا نشده است.

گزارش اطلاعاتی ایالات متحده که ماه مارس منتشر شد، می‌گوید که شاهزاده محمد عملیات قتل یا دستگیری جمال خاشقجی را تأیید کرده است. عربستان سعودی هرگونه دخالت ولیعهد و یافته‌های این گزارش را رد می‌کند.

در حالی که واشنگتن در این زمینه تحریم‌هایی را بر برخی از مقامات عربستان اعمال کرده است، اما اقدامی علیه ولیعهد این کشور ترتیب نداده است.

در جلسات گذشته دادگاه، درخواست‌های وکلای خدیجه چنگیز، نامزد ترک جمال خاشقجی برای افزودن گزارش اطلاعاتی آمریکا به پرونده رد شده است.

خدیجه چنگیز
خدیجه چنگیز

دادگاه ترکیه ۲۶ عربستانی را به اتهامات مختلف مرتبط با قتل جمال خاشقجی به صورت غیابی محاکمه می‌کند.

روز سه شنبه دادگاه از وزارت دادگستری ترکیه خواست که نامه‌ای به عربستان سعودی ارسال کند ‌و در مورد افرادی که به همین دلیل در عربستان محاکمه شدند، پرس و جو کند تا به دلیل مشارکت در این جنایت، دو بار مجازات نشوند.

در سپتامبر ۲۰۲۰، دادگاهی در عربستان سعودی هشت نفر را به دلیل مشارکت در قتل جمال خاشقجی در دادگاهی که به عقیده منتقدان شفاف نبود، بین هفت تا ۲۰ سال به زندان محکوم کرد. اسامی محکومان اعلام نشده است.

به گفته ارول اوندر اوغلو، نماینده سازمان گزارشگران بدون مرز، بدون محاکمه محمد بن سلمان در این دادگاه، عدالت اجرا نخواهد شد.

محمد بن سلمان
محمد بن سلمان

او با اشاره به این که پرونده به بن بست نزدیک شده است، می‌گوید :«همه می‌دانند که تا زمانی که متهمان دستگیر و به ترکیه بازگردانده نشوند، فرآیند دادرسی فقط نمادین خواهد بود.»

تنش بین ترکیه و عربستان سعودی بر سر قتل جمال خاشقجی منجر به تحریم غیررسمی کالاهای ترکیه از سوی عربستان سعودی شده است. البته آنکارا اخیرا لحن انتقادی خود را ملایم‌تر کرده است ‌و دو کشور پس ار تماس‌های تلفنی رجب طیب اردوغان و محمد بن سلمان، برای عادی‌سازی روابط خود تلاش می‌کنند.

این در حالی است که ترکیه اقداماتی را نیز برای بهبود روابط خود با سایر کشورهای منطقه از جمله امارات متحده عربی و مصر انجام داده است.

به گفته ارول اوندر اوغلو، نشانه‌های نزدیک‌تر شدن روابط ترکیه و عربستان سعودی نگرانی‌هایی را درباره تأثیر این موضوع بر روند دادگاه ایجاد می‌کند.

به عقیده او، عدم درخواست دادستانی استانبول برای دریافت گزارش اطلاعاتی آمریکا، نشانه نگران کننده‌ای است.

جلسه بعدی دادگاه ۲۴ فوریه برگزار می‌شود.

XS
SM
MD
LG