وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا در گزارش خود از وضعیت حقوق بشر جهان در سال ۲۰۲۰ میلادی، عربستان سعودی را به مواردی چون کشتار و بازداشت خودسرانه، محدودیت آزادی بیان، و آزار و اذیت مخالفانی که خارج از آن کشور زندگی میکنند متهم کرده است.
کشتارهای خودسرانه و غیرقانونی
از جمله موارد مهم حقوق بشری که در این گزارش به آنها اشاره شده است کشتارهای خودسرانه و غیرقانونی با انگیزههای سیاسی و عدم اقدام دولت برای مجازات مقاماتی است که حقوق بشر را نقض کردهاند.
در بخشی از این گزارش آمده است که دولت یا عوامل آن دست به قتلهای خودسرانه یا غیرقانونی زدهاند. این گزارش تأکید میکند دادستانی عمومی عربستان سعودی که به پادشاه گزارش میدهد، مسئول بررسی این است که آیا اقدامات نیروهای امنیتی قابل توجیه است یا خیر و در صورت لزوم آن را مورد پیگرد قانونی قرار دهد.
در این بخش همچنین به اتهام مطرح شده توسط دیدهبان حقوق بشر اشاره شده است. این دیدهبان مرزبانان سعودی را به کشتن دهها مهاجر اتیوپیایی هنگام فرار آنها از دست نیروهای حوثی و عبور غیرقانونی از مرز یمن، متهم کرده است.
از دیگر موارد مطرح شده واکنش آگنس کالامار، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در اعدامهای فراقانونی، است که حکم نهایی دادگاه محاکمه آمران قتل جمال خاشقجی به بیست سال زندان در پی بخشش اعضای خانواده او را «عدالت نمایشی» خوانده است.
خانم کالامار خواستار پیگرد قانونی و مجازات مقامات عالی رتبهای که در این کار دست داشتند شده است.
مفقود کردن افراد
در مورد مفقود کردن افراد، در گزارش وضعیت حقوق بشر وزارت خارجه به بازداشت چهار شاهزاده سعودی اشاره شده است که توسط دولت اعلام نشد، اما خبرگزاری رویترز گزارش داد که آنها به «برقراری تماس با قدرتهای خارجی برای انجام کودتا» متهم شدهاند.
در ماه اوت، وکلای شاهزاده محمد بن نایف از وضعیت سلامتی او ابراز نگرانی کرده و ادعا کردند پنج ماه پس از بازداشت، محل نگهداری او نامعلوم است و اجازه ملاقات با پزشک شخصیاش را نیز نداشته است.
از موارد خبرساز دیگر که در این گزارش نیز به آن اشاره شده است حبس شاهدخت بسمه بنت سعود، دختر پادشاه فقید عربستان و برادرزاده ملک سلمان، است که در ماه مارس سال ۲۰۲۰، رشته توییتی زد و ادعا کرد که او و دخترش بدون هیچ اتهامی در زندان حائر حبس هستند و وضعیت سلامت او رو به وخامت است. این توییتها چند ساعت پس از انتشار حذف شدند.
شاهدخت بسمه، از فعالان شناخته شده حقوق زنان درعربستان سعودی است.
دیگر موارد نقض حقوق بشر
مجازات اعدام برای جرایم غیر خشونت آمیز؛ شکنجه و رفتار بیرحمانه، غیرانسانی و یا تحقیرآمیز با زندانیان؛ شرایط سخت زندانها؛ بازداشتهای خودسرانه؛ محدودیت آزادیهای مذهبی؛ جرمانگاری روابط میان دو همجنس؛ محرومیت شهروندان از انتخاب دولت خود از طریق انتخابات آزاد و عادلانه؛ و خشونت و تبعیض علیه زنان حتی با وجود اقداماتی که برای بهبود وضعیت آنها صورت گرفته است از دیگر مواردی است که در این گزارش به آنها پرداخته شده است.
از جمله موارد تبعیض علیه زنان، به شماری ازمحدودیتهای قوانین شریعه برای آنها اشاره شده است.
از دیگر موارد حقوق بشری که در گزارش وزارت خارجه آمریکا آمده است محدودیتهای جدی در آزادی بیان، مطبوعات و اینترنت از جمله تهدید به خشونت یا بازداشت و پیگرد قانونی غیرقابل توجیه روزنامه نگاران؛ آزار و اذیت مخالفان سعودی که در خارج از کشور زندگی می کنند؛ و محدودیت در برگزاری تجمعات مسالمت آمیز و آزادی تشکلها است.