لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۳۷

توجه کنفرانس امنیت جهانی به توافق هسته ای ایران


 جان کری از روز پنجشنبه سی و یکم ژانویه تا یکشنبه دوم فوریه به چند شهر اروپا سفر مر کند.
جان کری از روز پنجشنبه سی و یکم ژانویه تا یکشنبه دوم فوریه به چند شهر اروپا سفر مر کند.

امید می رود اجرای توافق هسته ای از سوی ایران، به پیامدهای مثبتی در منطقه و جهان بیانجامد.

جان کری وزیر امور خارجه آمریکا به آلمان رفته است تا در گفتگوهای امنیت جهانی در مونیخ شرکت کند. در این گفتگوها برنامه هسته ای ایران نیز مورد بحث قرار می گیرد؛ و هر گونه توافقی ممکن است بر مشارکت گسترده تر با ایران تأثیر بگذارد.

مهمترین بخش: محدود کردن برنامه هسته ای ایران، و بازرسی های جدید برای اطمینان از این است که ایران برنامه غنی سازی اورانیوم را محدود می کند. در برابر این محدودسازی، بخشی از تحریم های بین المللی علیه ایران تسهیل خواهد شد. این در حالی است که باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا تهدید کرده است «اگر رهبران ایران از این فرصت استفاده نکنند»، اقدامات شدیدتری انجام خواهد داد:
«اگر رهبران ایران از این فرصت بهره گیرند – که ما به زودی از آن با خبر می شویم – ایران خواهد توانست گام مهمی در پیوستن دوباره به جامعه کشورهای جهان بردارد؛ و ما هم یکی از چالش های عمده امنیتی را بدون آن که خطر جنگ در میان باشد، از سر راه برداشته ایم.»

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران می گوید این توافق فصل جدیدی را برای ایران می گشاید:
«با اجرای توافق ژنو، روابط بین کشورهای اروپایی به طور کامل عادی سازی خواهد شد. همکاری میان ایران و آمریکا هم در ماههای اخیر وارد مرحله جدیدی شده است.»

آدام ارلی، دیپلمات پیشین آمریکا می گوید با توافق هسته ای با ایران، روابط واشنگتن و تهران با رعایت احتیاط وارد، مرحله جدیدی می شود:
«بی تردید در دولت آمریکا درجه ای از خوش بینی به وجود آمده که برای مدتهای طولانی وجود نداشته است، چون – راستش را بخواهید – به نظر من این روند بیش از آنچه که در ابتدای کار تصور می شد، پیش رفته است.»

با این حال، استیو هایدمن تحلیلگر انستیتوی صلح می گوید احتمالاً گفتگوهای هسته ای به حل دیگر اختلافات میان ایران و آمریکا کمکی نخواهد کرد:
«یکی از امیدواری هایی که گفتگوها با ایران را به پیش می برد این است که اگر آن کشور را به جامعه بین المللی بازگردانیم، رفتارش را در دیگر زمینه ها هم بهتر خواهد شد. ولی در این مورد تردید بسیار است.»

این مسأله به ویژه در مورد حمایت ایران از دولت سوریه و حزب الله صادق است. به گفته آقای اوباما:
«نمی توان امیدوار بود که حمایت ایران از سازمان های تروریستی مثل حزب الله، که متحدان ما را تهدید می کنند، و بی اعتمادی میان دو ملت از بین برود.»

هیلاری مان لورت، استاد دانشگاه آمریکایی می گوید تهدید متحدان آمریکا از جمله سوریه و اسرائیل هم بر رویکرد رئیس جمهوری آمریکا اثر می گذارد. به نظر وی تهران در تلاش است تا از این نگرانی ها بکاهد:
«آنها تعهد کرده اند که هر کاری از دستشان بر می آید بکنند تا توافق آمریکا با را ایران عملی کنند. و این به معنای آسودگی خاطر برای اسرائیل و البته عربستان سعودی و دیگر کشورهای خلیج فارس خواهد بود.»

مقامات آمریکایی گفته اند روابط بهتر با ایران به بهبود اوضاع افغانستان – که قرار است مأموریت ناتو در آن امسال پایان یابد – و عراق، که دولتش در مرز با سوریه در حال جنگ با شورشیان است – هم کمک خواهد کرد.
XS
SM
MD
LG