جان کری وزیر امور خارجه آمریکا گفته از این که برخی از کشورهای خاورمیانه و دیگر نقاط جهان تعهد دادهاند برای حمله به شورشیان داعش نیروی زمینی اعزام کنند، «بینهایت دلگرم» شده است.
آقای کری، که برای اطمینان از حمایت کشورهای خاورمیانه از تلاشهای آمریکا برای تشکیل ائتلافی برای مبارزه با شورشیان دولت خودخوانده اسلامی به منطقه سفر کرده، در مصاحبه با برنامه «رودررو با ملت» که یکشنبه از شبکه تلویزیونی سیبیاس پخش شد گفت:
«علاوه بر آمریکا، کشورهایی در منطقه خاورمیانه و خارج از آن داریم که همه آماده همکاری و کمک نظامی هستند، و اگر لازم شود در حملات نظامی هم شرکت میکنند. دیگرانی هم هستند که برای انجام هرنوع کار دیگری اعلام آمادگی کردهاند و شمارشان روز به روز بیشتر میشود.»
روز یکشنبه همچنین در برنامه «گزارش وضعیت کشور» شبکه سیانان از رئیس تشکیلات کاخ سفید، دنیس مک دانو، پرسیده شد که آیا ائتلافی که برای مبارزه علیه داعش تشکیل میشود، علاوه بر نیروهای اوپوزیسیون سوریه، و نیروهای دولتی و پیشمرگههای کرد در عراق، به نیروهای زمینی بیشتری نیاز دارد یا نه. آقای مک دانو در پاسخ گفت:
«در نهایت، برای نابود کردن داعش، باید نیرویی قوی داشته باشیم، همچون سندانی که بتوانیم شورشیان سنی را بر آن بکوبیم.»
آقای کری بر این گفته رئیس جمهوری که نیروی زمینی آمریکا درگیر جنگ با شورشیان داعش نمیشود، تأکید کرد:
«کشورهای دیگری هستند که پیشنهاد کردهاند نیروی زمینی خود را به جنگ داعش بفرستند. اما ما الآن به این کار فکر نمیکنیم.» وی به نام کشورهای داوطلب اعزام نیروی زمینی به جنگ داعش اشارهای نکرد.
وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه گذشته توانست حمایت ده کشور عرب را برای «کارزار همآهنگ نظامی» جلب کند. این کشورها عبارتند از مصر، عراق، اردن، لبنان، عربستان سعودی و قطر و چهار کشور دیگر کشور حاشیه خلیج فارس.
آقای مک دانو گفت رئیسجمهوری روز سهشنبه با ژنرال جان آلن، فرستاده ویژه تشکیل ائتلاف علیه گروه خودخوانده دولت اسلامی دیدار خواهد کرد. و آقای کری هم در همین هفته در برابر کنگره در این باره شهادت خواهد داد.
آقای کری در آخرین توقف در مسیر سفرش برای تشکیل ائتلاف بینالمللی علیه داعش در پاریس به سر میبرد. وی شامگاه شنبه از قاهره به پاریس رفت تا در کنفرانس بینالمللی که قرار است روز دوشنبه برگزار شود، شرکت کند. تا کنون نزدیک به ۴۰ کشور – از جمله چندین کشور عرب –موافقت کردهاند که به جنگ بپیوندند.
تونی ابوت، نخستوزیر استرالیا روز یکشنبه در پاسخ به درخواست کمک بینالمللی از سوی آقای اوباما گفت کشورش به زودی ۶۰۰ پرسنل نظامی و چندین جت جنگی به منطقه اعزام میکند.
آقای کری در قاهره در گفتگو با همتای مصریاش سامح شکوری گفت طولی نمیکشد که تهدید تروریسم در هرجا، به تهدید تروریسم «در همهجا» تبدیل شود.
وزیر خارجه آمریکا افزود شورشیان دولت اسلامی ادعا میکنند که برای اسلام میجنگند، ولی فعالیتهایشان هیچ ربطی به اسلام ندارد، و بیشتر مسلمانان سراسر جهان «پیام نفرت این گروه» را رد کردهاند. وی در دیدار از دانشگاه الازهر قاهره، که یکی از قدیمیترین و معتبرترین مراکز آموزشی مسلمانان سنی است، اظهار داشت، مصر «نقشی اساسی» در محکوم کردن ایدئولوژی افراطگرایانه اسلامی دارد، مخصوصاً ایدئولوژی شورشیان داعش که «سازمانی است با توحش و خباثتی بی حد و مرز.»
آقای کری همچنین گفت مصر یکی از خطوط مقدم تهدید اسلامگرایان افراطی است، و برخی از احزاب و گروههای اسلامگرای آن کشور با داعش تماس برقرار کردهاند. وزیر خارجه مصر می گوید نیروهای امنیتی آن کشور پیوندهای میان گروه های تروریستی داخلی با داعش را ردگیری میکنند.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا گفته گروه موسوم به «انصار بیتالمقدس» با دولت اسلامی تماس داشتهاند. به گفته آقای کری چنین تهدیدی مستلزم واکنش هماهنگ بینالمللی است.