دیدار وزیران خارجه ایالات متحده، روسیه، ترکیه و عربستان سعودی با هدف یافتن یک راه حل سیاسی برای پایان دادن به جنگ داخلی سوریه روز جمعه در وین پایتخت اتریش برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، جان کری وزیر خارجه آمریکا پس از پایان این دیدار در گفتگو با خبرنگاران گفتگوهای امروز را "سازنده و پربار" خواند و گفت در این نشست طرح های جدیدی برای انتقال سیاسی در سوریه پیشنهاد شد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، آقای کری در ادامه گفت، او، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه، عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان سعودی و فریدون سینیرلی اوغلو همتای ترک آنها، توانستند نظرات جدیدی را مطرح کنند که میتواند وضعیت در سوریه را تغییر دهد.
به گفته وزیر خارجه آمریکا، که از وین برای گفتوگو با ملک عبدالله پادشاه اردن و محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی راهی امان شد، گفت طرحهای پیشنهادی "با تمام اصولی که تعیین شده و با حساسیتهای ملتها، اپوزیسیون و تمام کسانی که در مناقشه درگیر هستند، تطبیق میکند."
سرگئی لاوروف نیز گفته است که مسکو از آمریکا، عربستان و ترکیه دعوت کرده به یک مرکز هماهنگی، که روسیه و اردن پیشتر در روز جمعه با آن موافقت کردند، ملحق شوند. هماهنگ کردن عملیات هوایی برفراز سوریه هدف عمده این مرکز خواهد بود.
با این حال به گزارش خبرگزاری رویترز، رسانههای روسیه به نقل از عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان نوشتند که شرکتکنندگان در نشست امروز در مورد سرنوشت سیاسی بشار اسد به اجماع نرسیدند، اما توافق کردند این رایزنی ها را ادامه دهند.
وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از گفتگوی خود با خبرنگاران ابراز امیدواری کرد که جلسه دوم جمعه هفته آینده برگزار شود. وی امکان حضور ایران در نشست بعدی را رد نکرد.
روسیه پس از آغاز حملات موشکی به سوریه در آخر سپتامبر، از اوایل هفته جاری خواستار مشارکت کشورهای بیشتری در مذاکرات برای حل بحران سوریه شده است. وزیر خارجه روسیه روز پنجشنبه گفت ایران، مصر، اردن، قطر و امارات متحده باید بخشی از گفت و گوها برای حل بحران سوریه باشند.
معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه ایران نیز روز جمعه در واكنش به نشست چهارجانبه وین گفت، "ضروری ترين اقدام در قبال سوريه كنترل مرزهای همسايگان و مبارزه واقعی با تروريسم به موازات پيگيری روند سياسی است."
حسین اميرعبداللهيان با بیان این که برخی طرفها كه نقش منفی در سوريه ايفا كردهاند بايد اکنون به ایفای نقش سازنده بيانديشند، گفت همه بايد به تقويت روند سياسی در سوريه كمک كنند و در نهايت مردم سوريه هستند كه برای كشور خود تصميم میگيرند.
آمریکا، ترکیه و عربستان سعودی همه بر این نظر هستند که اگر قرار است بحران سوریه به پایان برسد، بشار اسد رئیس دولت حاکم بر دشمق، باید از قدرت کنار برود. اما روسیه و ایران بر نقش اسد در هر راه حل سیاسی تاکید دارند.
نشست چهار جانبه وین بعد از دیدار غیر منتظره روز سه شنبه بشار اسد رئیس جمهوری سوریه از مسکو برگزار شد.
پیشتر ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه اعلام کرد، همتای سوری او در جریان سفر به مسکو گفته است برای گفت وگو با برخی گروه های مخالف مسلح، آماده است.
جان کری که پیش از سفر به اتریش به خاورمیانه رفته بود، پیش از برگزاری نشست امروز گفت "همه کشورهای حامی طرف های درگیر در سوریه بر لزوم دستیابی به راه حل در این کشور توافق نظر دارند. بشار اسد مانع رسیدن به این هدف است. مسئله آن است که چگونه می توان به روند سیاسی و تقسیم قدرت در سوریه رسید."
کشورهای عضو ائتلاف بین المللی علیه داعش به رهبری آمریکا، از روند حملات هوایی روسیه در سوریه راضی نیستند و می گویند مسکو بیش از آن که به مواضع داعش حمله کند، مواضع مخالفان اسد که مورد حمایت برخی کشورهای غربی هستند را هدف قرار می دهد.
در همین زمینه، عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان روز پنجشنبه و در آستانه برگزاری نشست وین گفت "تحرکات روسیه در سوریه باعث بروز جنگ می شود."