لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۴۷

بروکسل میزبان رهبران کشورهای غربی؛ بایدن: تداوم تحریم ‌ها می‌تواند پوتین را وادار به عقب‌نشینی کند


جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده

جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده روز پنجشنبه در مقر سازمان پیمان اتلانتیک شمالی، ناتو، در پایتخت بلژیک گفت تداوم طولانی‌مدت تحریم ‌های غرب علیه روسیه می‌تواند پوتین را وادار به عقب‌نشینی کند.

آقای بایدن بعد از سخنرانی خود در مقر ناتو در بروکسل به پرسش‌های خبرنگاران نیز پاسخ داد. وی گفت برای رئیس جمهوری چین روشن کرده که تبعات حمایت پکن از مسکو برای اقتصاد چین که به غرب وابسته است تا روسیه، زیانبار خواهد بود.

رئیس جمهوری آمریکا با بیان این که امروز یک ماه از زمان آغاز حمله و تهاجم بی‌رحمانه روسیه به اوکراین می‌گذرد، گفت که از آغاز، تمرکزش بر اتحاد بوده و سه هدف را دنبال کرده است: حمایت از اوکراین با کمک‌های نظامی و بشردوستانه، شدیدترین تحریم‌ها علیه روسیه برای فلج‌کردن پوتین، و تقویت جناح شرقی ناتو.

آقای بایدن تأکید کرد که امروز آمده‌ایم همین کار را انجام بدهیم.

او با اشاره به کمک‌های آمریکا از آغاز ریاست‌جمهوری‌اش، افزود که قرار است بیش از یک میلیارد دلار کمک بشردوستانه از سوی ایالات متحده به اوکراین تعلق گیرد و همچنین آمریکا صد هزار اوکراینی را خواهد پذیرفت و ۳۲۰ میلیون دلار برای تقویت تاب‌آوری اقتصادی و دفاع از حقوق بشر در اوکراین سرمایه‌گذاری خواهد کرد.

رئیس جمهوری ایالات متحده، با اشاره به تحریم بیش از ۴۰۰ فرد و نهاد روسیه و همچنین اعضای دوما و الیگارش‌های روس، گفت که ناتو ۴ گروه رزمی را از جمله در رومانی، مجارستان و بلغارستان مستقر خواهد کرد.

جو بایدن با بیان این که پوتین دنبال ایجاد تفرقه در ناتو است، گفت که او فکر می‌کرد ما نمی‌توانیم اتحادمان حفظ کنیم، اما ناتو هرگز متحدتر از این لحظه نبوده و درست برعکس آنچه پوتین می‌خواست دارد اتفاق می‌افتد.

آقای بایدن درباره احتمال استفاده پوتین از سلاح شیمیایی گفت که اگر او (از سلاح شیمیایی) استفاده کند واکنش نشان خواهیم داد و واکنش ما به استفاده آنها بستگی دارد.

او همچنین با اشاره به صحبت خود با رئیس‌جمهوری چین، گفت که برای او روشن کرده که پیامدهای کمک کردن به روسیه را خوب درک کند. آقای بایدن افزود: تهدید نکردم، به تعداد شرکت‌های آمریکایی که روسیه را تحریم کردند اشاره کردم. و فکر می‌کنم چین درک می‌کند که آینده اقتصادی‌اش وابستگی بیشتر به غرب دارد تا روسیه؛ بنابراین امیدوارم چین درگیر این موضوع نشود.

او همچنین درباره سازوکارهای اجرایی تحریم‌ها علیه روسیه گفت که ضرورت دارد که با ناتو و اتحادیه اروپا سازمانی داشته باشیم که بررسی کنیم که چه کسی و چگونه این تحریم‌ها را زیر پا گذاشته است.

بایدن با اشاره به واقعی بودن کمبود مواد غذایی ناشی از تهاجم روسیه، گفت که هزینه این تحریم‌ها فقط برای روسیه نیست، بلکه هزینه آن به کشورهای دیگر در اروپا و آمریکا نیز وارد خواهد شد. او گفت روسیه سبد نان اروپا (از لحاظ صادرات گندم) بود. صحبت‌هایی داشتیم که آمریکا به عنوان سومین تولیدکننده گندم و همچنین کانادا چطور می‌توانند کمبود گندم را جبران کنند.

او همچنین تأکید کرد که هرچند برخی کشورها ممکن است موافق نباشند، اما باید بخواهیم که اوکراین بتواند در جلسات گروه جی ۲۰ شرکت کند.

بایدن همچنین تأکید کرد که درباره اوکراین، آن کشور باید تصمیم بگیرد و هیچ چیزی درباره اوکراین بدون اوکراین تصمیم‌گیری نخواهد شد، ما بخشی از این تصمیم‌گیری نیستیم و تصمیم با اوکراین است.

او با اشاره به این که در مناطق جنگی بساری بوده و در اردوگاه‌های پناهجویان تصاویر ویران‌کننده‌ای مشاهده کرده، گفت که ما تعهدمان را افزایش می‌دهیم که آمریکا بخش بزرگی برای ارائه جابه‌جایی این افراد (پناهجویان) باشد. این یک مسئولیت بین‌المللی است و آمریکا بخش مهمی از آن است تا رنج این افراد را التیام بدهیم.

آقای بایدن با تأکید بر ضرورت حفظ اتحاد در مقابل روسیه، تصریح کرد: آنچه ناتو امروز نشان می‌دهد این است که ما تحریم‌ها را نه فقط یک ماه بلکه تمام سال ادامه می‌دهیم. نکته مهم دیگر این است که ما متحد بمانیم و جهان تمرکزش را بر این بگذارد که پوتین چقدر بی‌رحم است.

بروکسل، پایتخت بلژیک، میزبان نشست اضطراری ناتو، گردهمایی گروه هفت کشور صنعتی، و نشست سران ۲۷ عضو اتحادیه اروپا است. آقای بایدن و رهبران جهان روز پنج‌شنبه ۴ فروردین، نخستین نشست از سه نشست سران در بروکسل را با تمرکز بر «فشار بر روسیه» به منظور پایان دادن به جنگ در اوکراین افتتاح کردند.

آقای بایدن که روز چهارشنبه وارد بروکسل شد، امیدوار است هم‌پیمانان آمریکا را برای اعمال تحریم‌های تازه علیه روسیه تشویق کند.

نشست بی‌سابقه

رهبران کشورهای غربی روز پنجشنبه در بروکسل بر تقویت بنیه‌ نظامیان خود در شرق اروپا، افزایش کمک های نظامی به اوکراین، و همچنین تشدید تحریم‌ها علیه روسیه توافق کردند.

در نشست بی‌سابقه سران ناتو، کشورهای ثروتمند گروه هفت و رهبران اروپایی برای رسیدگی به بحران بزرگ جاری در این قاره، گروه‌های جدید نبرد برای چهار کشور اروپای شرقی درنظر گرفته شد.

همچنین، ایالات متحده و بریتانیا لیست سیاه تحریم‌های روسیه را گسترش دادند. کشورهای مختلف نیز گفتند کمک‌های های نظامی و بشردوستانه جدیدی را به اوکراین ارایه می‌دهند و وعده دادند پناهندگان بیشتری بپذیرند.

جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، هم به پارلمان اتحادیه اروپا گفت: «ما باید اطمینان حاصل کنیم که فهمیده خواهد شد که تصمیم برای حمله به یک کشور مستقل یک شکست استراتژیک است که هزینه های ویرانگری را برای پوتین و روسیه به همراه دارد.»

رای سازمان ملل به قطعنامه پیشنهادی اوکراین

در خبری دیگر، مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز پنجشنبه با اکثریت بسیار بالا به قطعنامه پیشنهادی اوکراین در نکوهش روسیه و مسئول شناختن آن کشور در بحران انسانی جاری اوکراین رای موافق داد.

به دنبال حمله نظامی روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه، ایالات متحده، اروپا، و متحدان آنها، تحریم‌های گسترده‌ای را علیه روسیه و نزدیکان پوتین، و نیز علیه بخش‌های مختلف اقتصادی و صنعتی روسیه، اعمال کرده‌اند.

تحریم ۳۲۸ عضو مجلس دومای روسیه

در ادامه این تحریم‌ها، ایالات متحده آمریکا روز پنج‌شنبه ۴ فروردین ۳۲۸ عضو مجلس دومای روسیه را به خاطر حمایت از جنگ روسیه علیه اوکراین تحریم کرد.

در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: در ادامه جنگ پوتین علیه مردم اوکراین و حمایت دوما از سرکوب مخالفان جنگ در روسیه، ارائه گسترده اطلاعات نادرست درباره جنگ، و محدود کردن آزادی‌های اساسی و حقوق بشری در روسیه، علاوه بر ۱۲ عضو دوما که در ماه مارس تحریم شده بودند، ۳۲۸ عضو دیگر این نهاد قانونگذاری روسیه نیز تحریم می‌شوند.

XS
SM
MD
LG