جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران، استفاده خودسرانه مقامات جمهوری اسلامی از مجازات مرگ به ویژه برای کودکان را مشخصه بارز گزارش اخیر خود به کمیته سوم سازمان ملل دانست.
جاوید رحمان روز دوشنبه ۱۰ آبان در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا، درباره گزارش اخیرش به کمیته سوم سازمان ملل و تفاوتهای آن با گزارشهای قبلی با اشاره به این که گزارش جدید شامل جزئیات بسیاری است، گفت: «گزارشی که به مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کردم، بر نگرانی من درباره زیادهروی در استفاده از مجازات مرگ تأکید میگذارد.»
آقای رحمان تأکید کرد: «افزون بر مجازات مرگ که شامل حال همگان است، نگرانی من به طور مشخص متوجه اعمال مجازات مرگ برای کودکمجرمان، یعنی افراد زیر سن زیر ۱۸ سال است.»
مایلم از طریق شما تأکید بگذارم بر این درخواست موکد از مقامات ایران که مجازات مرگ را فورا لغو کنند. اجرای مجازات برای کودکان خلافکار را
به گفته او، جمهوری اسلامی ایران «از معدود کشورهای جهان است که به اعمال مجازات اعدام برای کودکمجرمان ادامه میدهد و این اقدام نقض کامل قانون بینالملل، نقض اصول اخلاقی بینالمللی، و نقض تعهدات بینالمللی ایران تحت میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون حقوق کودکان است.»
جاوید رحمان در این گفتوگوی اختصاصی با صدای آمریکا همچنین گفت: «مایلم از طریق شما از مقامات ایران موکدا درخواست کنم که مجازات مرگ و اجرای مجازات برای کودکمجرمان را فورا لغو کنند. و از جمهوری اسلامی ایران موکدا میخواهم مجازات اعدام را در مورد همه خلافکاران لغو و از میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی و پروتکل ممنوعیت مجازات مرگ تبعیت کند.»
جاوید رحمان در پاسخ به این پرسش که ۴۰ سال است گزارشگران ویژه از نقض گسترده حقوق بشر در ایران سخن گفتند ولی هیچگاه چنانکه در دهه ۱۹۸۰ علیه رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی انجام شد، درباره جمهوری اسلامی ایران اقدامی انجام نشده، گفت: وظیفه من تحقیق و ارائه گزارش به مجمع عمومی و شورای حقوق بشر سازمان ملل است
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران در پاسخ به ادعای دولت جمهوری اسلامی که «گزارشهای او ناشی از سیاسیکاری است و حقیقت ندارد»، تصریح کرد: «گزارشهای منشور کاری من بر اساس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد است. تمرکز کامل من بر حقوق بشر است. من هیچ برنامه سیاسیای را دنبال نمیکنم. باید در گزارشهایم بسیار بیطرف باشم. وقتی پیرامون نگرانیهای گوناگون در زمینه حقوق انسانی تحقیق میکنم، بر آنها از طریق تحقیق توأم با جزئیات صحه میگذارم.»
آقای رحمان در پاسخ به این پرسش که ۴۰ سال است گزارشگران ویژه از نقض گسترده حقوق بشر در ایران سخن گفتهاند ولی هیچگاه چنان که در دهه ۱۹۸۰ علیه رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی اقدام شد، درباره جمهوری اسلامی ایران اقدام عملی صورت نگرفته است گفت: «وظیفه من تحقیق و ارائه گزارش به مجمع عمومی و شورای حقوق بشر سازمان ملل است. من خواهان مسئولیتپذیری کسانی هستم که عاملان نقض حقوق بشرند، اما [اقدام عملی در این مورد] بر عهده جامعه بینالمللی است.»