نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل، برای سومین بار در حالی که در زندان اوین محبوس است، توسط دادگاه انقلاب اسلامی به تحمل زندان و مجازاتهای دیگر محکوم شد.
بنا بر گزارشی که روز دوشنبه ۲۵ دی در صفحه اینستاگرام نرگس محمدی منتشر شد، دادگاه انقلاب اسلامی این فعال حقوق بشر زندانی را به «۱۵ ماه زندان، دو سال تبعید به خارج از تهران و استانهای مجاور، دو سال منع خروج از کشور، دو سال منع عضویت در گروههای اجتماعی - سیاسی، و دو سال منع استفاده از تلفن هوشمند» محکوم کرده است.
نرگس محمدی در این پرونده با شکایت وزارت اطلاعات به «تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی» متهم شده بود. به دلیل خودداری برنده جایزه صلح نوبل سال ۲۰۲۳ از شرکت در دادگاهی که ۲۸ آذر در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی به ریاست ایمان افشاری برگزار شد، رأی دادگاه به صورت «غیابی» صادر شده است.
این مدافع حقوق بشر با خودداری از حضور در دادگاه تأکید کرده بود که دادگاه انقلاب اسلامی «کشتارگاه جوانان» ایران است و آن را به رسمیت نمیشناسد.
در متنی که در صفحه اینستاگرام نرگس محمدی منتشر شده، درباره رأی دادگاه تأکید شده است: «رأی صادره بیشباهت به یک بیانیه سیاسی علیه متهم نیست و بارها تاکید شده که او به تحریک و ترغیب افکار عمومی و افراد به جنجال و آشوب دست میزند و بازیای را به نفع دشمنان این مرز و بوم پیش برده و هر گونه فضاسازی علیه حاکمیت را منتشر میکند.»
همچنین، در این گزارش عنوان شده که این «پنجمین محکومیت» نرگس محمدی از سال ۱۴۰۰ تا کنون است و در این میان «سه محکومیت» او به دلیل فعالیتهایش در داخل زندان صورت گرفته است.
بر اساس رأی دادگاههای جمهوری اسلامی، نرگس محمدی در مجموع به «۱۲ سال و سه ماه زندان، ۱۵۴ ضربه شلاق، چهار ماه رفتگری، و دو سال ممنوعالخروجی و تبعید و محرومیتهای اجتماعی و سیاسی» محکوم شده است.
در روزهای گذشته آبرام پیلی، معاون نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، بار دیگر خواستار آزادی نرگس محمدی، برنده جایزه صلح نوبل و فعال حقوق بشر زندانی، شده است.
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر، در دو دهه گذشته بارها توسط قوه قضاییه جمهوری اسلامی بازداشت و زندانی شده و در حال حاضر هم با وجود زندانی بودن، به اطلاعرسانی درباره شرایط زندانیان و موضعگیری در قبال اخبار و رویدادها ادامه میدهد.
نرگس محمدی دومین زن ایرانی است که جایزه صلح نوبل به او تعلق میگیرد. این جایزه ۲۰ سال پیش یعنی در سال ۱۳۸۲ خورشیدی به شیرین عبادی، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر، اهدا شد.
پیش از این، حسین احمدینیاز وکیل دادگستری، به صدای آمریکا گفته که جامعه جهانی میداند احکام صادر شده علیه نرگس محمدی قانونی نیست.