لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۵۹

عرب‌های اسرائیل، همدل با فلسطینی‌ها، نگران از راکت‌‌های حماس


ساکنین عرب شهر طیره واقع در مرکز اسرائیل، احساسی دوگانه دارند. فلسطینی‌های این شهر عرب‌نشین در عین حال که مانند همسایگان یهودی‌شان نگران راکت‌پرانی از جانب غزه هستند، نگران حال هم‌کیشان فلسطینی‌شان در غزه نیز هستند که زیر آتش اسرائیل جان می‌دهند.

مردم شهر ۲۵ هزار نفری طیره که به خاطر روابط گرم با یهودیان اطرافشان شهره‌اند، دوستان یهودی دارند، به عبری حرف می‌زنند و تا حد زیادی در جامعه اسرائیل حل شده‌اند؛ اما در نوار غزه و کرانه باختری قوم و خویش دارند و با فلسطینی‌ها احساس نزدیکی می‌کنند.

تحمل این احساسات دوگانه بویژه در دوران بروز خشونت و تنش دشوار می‌شود. خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از احمد ناصر ۲۱ ساله می‌گوید «یهودیان ما را عرب می‌دانند و اعراب ما را یهودی می‌خوانند.»

یکی دیگر از ساکنین عرب طیره، با بیان این که از شروع حملات بازار همیشه شلوغ شهر، خلوت شده و همه نگران اصابت راکت هستند، می‌گوید: «راکت چه می‌فهمد که تو عرب هستی یا یهودی.»

آسوشیتدپرس می‌گوید شهرهای عرب‌نشین به اندازه شهرهای یهودی نشین در خطر هستند، حتی شاید بیشتر چرا که کمتر حفاظت می‌شوند. از سه نفری که در جریان راکت‌پرانی از غزه در طیره جان باخته‌اند، یک نفر یهودی، یک نفر عرب و دیگری کارگری از تایلند بود.

اعراب ۲۰ درصد جمعیت هشت میلیونی اسرائیلی را تشکیل می‌دهند و برخلاف دیگر فلسطینی‌ها در نوار غزه و کرانه باختری، از حقوق شهروندی برخوردارند. اما اغلب از این که شهروند درجه دو قلمداد می‌شوند شکایت دارند. بسیاری از آن‌ها به خدمت سربازی که برای یهودیان اجباری است، نمی‌روند و بسیاری از یهودیان می‌گویند آنان با دشمنان هستند و در نتیجه به اسرائیل وفادار نیستند.

جنگ در غزه تنش را باز کرده است. اسرائیلی‌ها از این که برخی اعراب اسرائیلی تظاهرات حمایت از فلسطینی‌ها برپا می‌کنند خشمگین شده‌اند. اعراب می‌گویند در این مدت مورد نفرت نژادپرستانه از سوی یهودیانی مواجه شده‌اند که از جمله خرید از مغازه‌های عرب را تحریم کرده‌اند.

از آغاز درگیری‌ها در حدود ۱۹ روز پیش تاکنون، بیش از هزار فلسطینی کشته و حدود ۶ هزار نفر مجروح شده‌اند. حملات اسرائیل صدها خانه را ویران و ده‌ها هزار نفر را آواره کرده‌است.

اسرائیل می‌گوید هدفش توقف راکت‌پرانی و ویران کردن شبکه تونل‌های زیرزمینی است که حماس از آنها علیه اسرائیل استفاده می‌کند. اسرائیل می‌گوید تلاش می‌کند تا با فرستادن هشدار پیش از حمله، جلوی کشتار غیرنظامیان را بگیرد و حماس را مسئول مرگ غیرنظامیان می‌داند. اسرائیل در درگیری‌ها ۴۳ سربازش را از دست داده و با استفاده از سامانه دفاع موشکی موسوم به «گنبد آهنین» جلوی نفوذ راکت‌ها به خاک اسرائیل را می‌گیرد.

احمد، شهروند ۲۷ ساله طیره، می‌گوید وقایع غزه ما را از هم دورتر می‌کند و هیزم به آتش جنگ می‌ریزد. ما نمی‌خواهیم روابط خوبمان با یهودیان نابود شود، اما از سوی دیگر ما عرب هستیم. این که با دیدن تصاویر کشتار مردم غزه دلمان به درد بیاید احساسی کاملا انسانی است ... جنگ راه‌حل نیست.»

آنها می‌گویند برای گرفتن اخبار دقیق‌تر نسبت به آنچه که تلویزیون اسرائیل پخش می‌کند، الجزیره را تماشا می‌کنند.

محمد می‌گوید برخلاف برخی اعراب ساکن اسرائیل، بیشتر خود را با فلسطینی‌ها همدل می‌داند، چون نمی‌تواند شاهد کشتار کودکان غزه باشد: «هرچه باشد ما عرب هستیم و نسبت به این مسئله حساسیم. آنها ‌برادران ما در غزه هستند و اگر راکت پرتاب می‌کنند برای دفاع است.»

جعفر فره، مدیر مرکز مساواه برای حمایت از حقوق شهروندان عرب اسرائیلی به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت اعراب اسرائیلی، بویژه در ایام سخت این چنینی، روزگار سختی می‌گذرانند چرا که شاهد رنج و در عین حال رشد افراط‌گرایی در هر دو طرف هستند.

او می‌گوید «کار ارتش اسرائیل تنها دشمن‌تراشی بیشتر است. ما از حماس حمایت نمی‌کنیم، بلکه با مردم فلسطینی همدل هستیم.»

او می‌گوید اسرائیل و فلسطینی‌ها باید بدانند که پس از تمام شدن کشتار، فقط یک راه باقی می‌ماند: پایان اشغالگری و تشکیل دو کشوری که با صلح در کنار هم زندگی کنند.

آقای فره می‌گوید «نمی‌خواهم همسایگان اسرائیلی‌ام با ترس زندگی کنند و حماس راکت‌پرانی کند و نمی‌خواهم شاهد مرگ مردم غزه باشم.»

XS
SM
MD
LG