برخی مقام های پیشین و کنونیِ نظامی و امنیتی اسرائیل توافق هسته ای با ایران را برخلاف نظر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر آن کشور توافقی بد نمیدانند و معتقدند در مواردی این توافق میتواند برای اسرائیل منافعی هم داشته باشد.
نشریه فوروارد روز پنجشنبه ۲۳ ژوئیه در مطلبی به قلم جاناتان گلدبرد، دبیر آزاد و سردبیر سابق نشریه فوروارد، به بررسی انگیزه و منطق منتقدان رویکرد نخست وزیر اسرائیل نسبت به توافق وین پرداخته است.
صدای آمریکا در گفتگویی با آقای گلدبرد به بررسی این موضوع پرداخته است، که متن آن را به شرح زیر است:
صدای آمریکا: طی هفته ها و ماه های اخیر، ما شاهد ظهور گروهی کوچک، اما مهم، از مقامهای ارشد امنیتی و نظامی پیشین اسرائیل بودهایم که در تضاد آشکار با نخست وزیر آن کشور، برداشتی مثبت تر از توافق هستهای ژنو ارائه کردهاند. ممکن است شما تعدادی از چهرههای مطرح این گروه را نام ببردید و انگیزه آنها از به چالش کشیدن موضع دولت اسرائیل در این باره را شرح دهید؟
جاناتان گلدبرد: آخرین باری که یک مقام شاغل اسرائیل نظری بر خلاف نظر نخست وزیر را مطرح کرد، به ماه ژانویه باز میگردد هنگامی که تامیر پاردو، مدیر موساد، با گروهی از سناتورهای آمریکایی دیدار کرد و به آنها گفت که تصویب قانون پیشنهادی سناتورها کورکر و منندز برای تشدید تحریمهای ایران اقدام عاقلانهای نیست، زیرا تصویب آن مذاکرات را به مخاطره میانداخت و حفظ مذاکرات مهم بود. اظهارات آقای پاردو تقریبا دقیقا در نقطه مقابل موضع نخست وزیر بود. ما ظهور این تقابلها را ماه به ماه دیدهایم و این حس را القا میکند که فاصله بین موضع نخست وزیر و نظر فرماندهان ارتش، دستگاه امنیت داخلی و دستگاه اطلاعات برون مرزی اسرائیل رو به افزایش است و این روند به خوبی در اظهارات اخیر مقامهای بازنشسته این سازمانها که نسبتا با آزادی صحبت میکنند قابل تشخیص است.
صدای آمریکا: با این حال، بر اساس نظرسنجیهای اخیر، اکثریت قاطع مردم اسرائیل از حمله به تاسیسات هستهای ایران حمایت میکنند و نسبت به توافق وین به شدت بدبین هستند. آیا این خطر وجود دارد که تلفیق این نوع احساسات اکثریت جامعه اسرائیل با شعارهای ایران هراسانه نخست وزیر اسرائیل خطر وقوع یک جنگ را تشدید کنند و بر صداهای میانه رو و یا معتدل فائق شود؟
جاناتان گلدبرد: بله البته، این اظهار نظرها نشانه یک نقطه نظر در اسرائیل است اما موید موضع دولت نیست. البته من نظرسنجیهایی دیدهام که نشان میدهند اکثریت مردم اسرائیل با حمله نظامی به ایران مخالف هستند. نخست وزیر از حمله صحبت کرده و آخرین باری که در یک چارچوب عملی در این باره صحبت کرد، در جلسات سری کابینه امنیتی اسرائیل بود، که بعد این صحبتها به بیرون درز پیدا کرد و در آن زمان، ارتش و موساد به او گفتند این اقدام جنون آمیزی است؛ بعید میدانم او اکنون دست به چنین اقدامی بزند. اما موضعی که مقامهای بازنشسته بخشهای دفاعی اکنون اتخاذ میکنند، مبنی بر این که این توافق یک توافق نسبتا خوب است و اسرائیل میتواند با آن زندگی کند، و این که این به معنای پایان جهان نیست، ما در شرایط مشابه سال ۱۹۳۸ نیستیم، ایران هم آلمان نازی نیست. تمام این حرفها گفته میشود، اما تاثیری بر نخست وزیر ندارد، او دیدگاه خودش را دارد و به آن دیدگاه چسپیده، و تا جایی که به مردم مربوط میشود، اگر شما به اندازه کافی یک چیزی را در تلویزیون بشنوید، در نهایت آن را باور میکنید.