اسرائیل روز پنجشنبه ١٣ دی جزئیات بیشتری از عملیات نیروی هوایی ارتش این کشور با هدف نابودی یک تاسیسات تولید موشک حکومت ایران در سوریه و ویدیوهایی از این عملیات را برای نخستین بار منتشر کرد.
این عملیات با شرکت ۱۲۰ کماندوی ارتش اسرائیل در ١٨ شهریور (هشتم سپتامبر ٢۰۲۴) در زمان حکومت بشار اسد و پیش از آغاز حملات سنگین و مرگبار اسرائیل علیه کادر رهبری و فرماندهان و اعضای حزبالله لبنان انجام شد و در جریان آن هیچ کماندوی اسرائیلی آسیب ندید.
هدف از «عملیات راههای فراوان» ارتش اسرائیل، نابودی این تاسیسات زیرزمینی موسوم به «لایه عمیق» بود که جمهوری اسلامی ایران قصد داشت به منظور تولید موشکهای نقطهزن برای حزبالله لبنان، گروه تحت حمایت خود، و حکومت بشار اسد راهاندازی کند.
- تاسیسات تولید موشک سپاه پاسداران
این تاسیسات زیرزمینی در فاصله ۲۰۰ کیلومتری شمال اسرائیل و ۴۵ کیلومتری سواحل غربی سوریه در عمق ۷۰ تا ۱٣۰ متری یک کوه در اطراف مرکز مطالعات و تحقیقات علمی صنایع نظامی دولت سوریه در منطقه مصیاف ساخته شده بود و همین مساله نابودی آن به وسیله حملات مستقیم هوایی را دشوار میساخت.
ارتش اسرائیل اعلام کرد که جمهوری اسلامی از اواخر سال ۲۰۱۷ میلادی شروع به حفاری در این منطقه کرد و منابع اطلاعاتی اسرائیل از همان ابتدا در جریان این اقدام حکومت ایران قرار داشتند.
جمهوری اسلامی در پی سالها حملات موفق اسرائیل به محمولههای تسلیحات ارسالی به حزبالله لبنان و حمله سنگین اسرائیل به یک تاسیسات تولید موتورهای موشک در همان محل، تصمیم به احداث تاسیسات تولید موشک در دل کوه گرفته بود.
حکومت ایران در سال ۲۰٢١ میلادی کار حفاری و ساختوساز را به پایان رساند و شروع به انتقال تجهیزات لازم به منظور تولید انبوه موشک کرد و طی سالهای بعد به انتقال تجهیزات ادامه داد.
به گفته ارتش اسرائیل، این تاسیسات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در زمان حمله، یعنی روز ١٨ شهریور، به طور کامل عملیاتی نشده بود اما در آخرین مراحل پیش از عملیاتیشدن قرار داشت و علاوه بر تولید انبوه موتور راکت، به طور آزمایشی دو موشک نیز تولید کرده بود.
طبق برآورد ارتش اسرائیل، سپاه پاسداران قصد داشت سالانه ۱۰۰ تا ۳۰۰ فروند موشک از جمله موشکهای دوربرد با برد ۳۰۰ کیلومتر، موشکهای نقطهزن با برد ۱۳۰ کیلومتر، و راکتهای کوتاهبرد با برد ۴۰ تا ۷۰ کیلومتر در این تاسیسات تولید کند.
- آمادهسازیها برای عملیات
به گزارش نشریه «تایمز اسرائیل»، اگرچه اندیشه حمله به این تاسیسات سپاه پاسداران از سالها قبل شکل گرفته بود، اما آغاز و گسترش جنگ جاری میان حکومت ایران و نیابتیهایش علیه کشور اسرائیل، مقامات اسرائیلی را بر آن داشت که حمله به تاسیسات مزبور به طور جدی بررسی کنند.
کماندوهای اسرائیلی دو ماه پیش از انجام «عملیات راههای فراوان» سرگرم انجام تمرینات بر اساس سناریوهای مختلف بودند تا برای هرگونه حادثه غیرمترقبه در حین انجام عملیات آماده باشند.
این عملیات همزمان با جنگ علیه حماس و حزبالله و تلاشهای شبانهروزی ارتش اسرائیل به منظور رهگیری و انهدام پرتابههای شلیکشده از سوی این گروهها و دیگر نیابتیهای حکومت ایران به سوی شهروندان اسرائیلی انجام شد و آمادهسازیها برای انجام آن بخشی از منابع ارتش اسرائیل را به خود اختصاص داده بود.
در هفتهها و روزهای منتهی به انجام عملیات، تلاشهای اطلاعاتی اسرائیل به منظور تعیین محل دقیق فرودآمدن کماندوهای اسرائیلی، چگونگی ورود آنها به تاسیسات سپاه پاسداران و نابودی این تاسیسات، و نوع تهدیدهای احتمالی در زمان انجام عملیات دوچندان شد.
زمان انجام عملیات نیز بنا به دلایلی از جمله روشن بودن هوا و کمک آن به انتقال کماندوهای اسرائیل به وسیله هلیکوپتر، روز ١٨ شهریور تعیین شد.
- روز عملیات
شش فروند هلیکوپتر ارتش اسرائیل همراه با ٢١ جنگنده، ۵ پهپاد، و ۱۴ فروند هواپیمای جاسوسی هنگام عملیات از ۱۲۰ کماندوی ارتش پشتیبانی میکردند و ۳۰ فروند هواپیمای دیگر در داخل اسرائیل در حالت آمادەباش برای کمک در صورت وقوع حادثهای غیرمترقبه بودند.
کماندوهای اسرائیلی در مدت ١٨ دقیقه بهوسیله هلیکوپترها از دریای مدیترانه به این تاسیسات سپاه پاسداران در سوریه منتقل شدند. این هلیکوپترها به منظور گریز از رادارها و سامانههای پدافند هوایی سوریه، در ارتفاع پایین پرواز میکردند.
شبکه «کان» اسرائیل روز یکشنبه نهم دی گزارش داده بود که کماندوهای ارتش اسرائیل ماه سپتامبر سال ۲۰۲۴ میلادی به یک تاسیسات زیرزمینی تولید موشک سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در شهر مصیاف سوریه حمله کرده بودند.
گزارش شبکه کان میافزاید که دولت اسرائیل پیشاپیش ایالات متحده را در جریان حمله قرار داده بود.
اسرائیل طی سالهای گذشته مسئول حملات مکرری به مواضع سپاه پاسداران و شبهنظامیان وابسته به حکومت ایران در سوریه بهویژه حزبالله شناخته میشد اما به ندرت مسئولیت این حملات را بر عهده میگرفت.
به دنبال حمله تررویستی ۱۵ مهر سال گذشته حماس، شدت و تکرر حملات به مواضع جمهوری اسلامی و نیابتیهای آن در سوریه افزایش یافت.
حزبالله که از فردای این حمله تروریستی، به طور یکجانبه حملات پهپادی و راکتی علیه اسرائیل آغاز کرده بود، در نتیجه حملات تلافیجویانه اسرائیل بخش عمده کادر رهبری، فرماندهان نظامی، و همچنین هزاران عضو خود را از دست داد و به دلیل ناتوانی در حمایت از حکومت سوریه، پنج دهه سلطه خاندان اسد بر سوریه پایان یافت.