اتحادیه عرب روز پنجشنبه ۶ دی از حکومت جمهوری اسلامی خواست که پس از سرنگونی بشار اسد، رئیس جمهوری پیشین سوریه و متحد قدیمی حکومت ایران، به «نزاع» میان مردم سوریه دامن نزند.
اگرچه بیانیه اتحادیه عرب اشارهای به مقام خاصی نکرده است؛ اما علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز یکشنبه مدعی شد پس از سرنگونی اسد در سوریه «یک مجموعه شرافتمند قوی» ظهور میکنند و این که جوانان سوریهای چیزی برای از دست دادن ندارند.
اتحادیه عرب که سال گذشته از بازگشت اسد پس از یک دهه انزوا استقبال کرده بود، بر لزوم «احترام به حاکمیت، تمامیت ارضی و ثبات سوریه، محدودکردن تسلیحات به دولت، انحلال تمامی تشکلهای مسلح، و رد هرگونه مداخله بیثباتکننده خارجی» تاکید کرد.
گروههای حاکم بر سوریه روز پنجشنبه یک عملیات نظامی را برای مقابله با آن چه «شبهنظامیان همسو با بشار اسد» میخوانند، آغاز کردند.
اتحادیه عرب در بیانیه روز پنجشنبه خود افزود: «با نگرانی رویدادهای جاری در چند شهر و منطقه سوریه با هدف شعلهورکردن جرقههای درگیری را دنبال میکند.»
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز پنجشنبه گزارشهای مبنی بر مداخله جمهوری اسلامی در سوریه را «بیاساس» خواند و مدعی شد تهران متعهد به «حمایت از تمامیت ارضی و وحدت ملی سوریه و تسکیل یک نظام سیاسی فراگیر» در این کشور است.
حاکمان جدید سوریه طی روزها و هفتههای اخیر بارها از حمایت حکومت ایران از نظام بشار اسد انتقاد و بر لزوم احترام جمهوری اسلامی به اراده مردم سوریه و حاکمیت و امنیت این کشور تاکید کردهاند.
گروههای مخالف حکومت بشار اسد روز ١٨ آذر به دنبال پیشرویهای برقآسا موفق به کنترل دمشق، پایتخت سوریه، شدند و به بیش از پنج دهه دیکتاتوری خاندان اسد پایان دادند.
حکومت بشار اسد از حلقههای کلیدی ائتلاف تحت رهبری جمهوری اسلامی موسوم به «محور مقاومت» بود و سرنگونی اسد به دنبال حملات سنگین و مرگبار اسرائیل به حماس و حزبالله، دو گروه نیابتی حکومت ایران، انجام شد