لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۲۹

آیا تصمیم اسرائیل برای ساخت مرز امنیتی پیشرفته در مرز غزه جنگ بعدی را نزدیک می‌کند؟


از مدتها پیش اسرائیل در مرز غزه تجهیزاتی قرارداده تا مانع تونل سازی حماس به داخل خاک اسرائیل شود.
از مدتها پیش اسرائیل در مرز غزه تجهیزاتی قرارداده تا مانع تونل سازی حماس به داخل خاک اسرائیل شود.

پرزیدنت ترامپ قول داده که دیوار بلند بین ایالات متحده و مکزیک به هر قیمت که باشد بنا خواهد شد تا مهاجران غیرقانونی را از رخنه یابی به کشورش بازدارد. پرزیدنت اردوغان رئیس جمهوری ترکیه نیز قصد احداث یک دیوار بلند و طولانی در مرزهای کشورش با ایران را دارد. ولی اسرائیل که با سابقه ترین کشور در امر برپایی جدار امنیتی با همسایگان خویش است، اکنون احداث دیواری را آغاز کرده که دارای پیشرفته ترین تجهیزات تکنولوژی امنیتی است و هزینه کلانی دارد که مورد اعتراض برخی از شهروندان قرار گرفته است.

اسرائیل اعلام کرده که این جدار، که در طول مرزهای این کشور با بخش شمالی نوار غزه برپا خواهد شد، بیش از یک میلیارد دلار هزینه خواهد داشت. این دیوار بتونی و ضخیم خواهد بود و شش متر ارتفاع خواهد داشت و حتی چندین متر در زیر زمین احداث خواهد شد که در برخی نقاط تا چهل متر عمق خواهد داشت.

کارشناسان نظامی می گویند که ممکن است حماس به مخالفت مسلحانه علیه احداث این دیوار امنیتی برخیزد و آتش جنگ دوباره شعله ور شود. ولی مقامات ارتش اسرائیل می گویند که حتی به بهای به راه افتادن جنگ دیگری، این دیوار برپا خواهد شد، زیرا برای تامین امنیت اسرائیل اهمیت درجه اول دارد.

کارشناسان نظامی می گویند که ممکن است حماس به مخالفت مسلحانه علیه احداث این دیوار امنیتی برخیزد و آتش جنگ دوباره شعله ور شود. ولی مقامات ارتش اسرائیل می گویند که حتی به بهای به راه افتادن جنگ دیگری، این دیوار برپا خواهد شد، زیرا برای تامین امنیت اسرائیل اهمیت درجه اول دارد.

علت این که اسرائیل این دیوار را تا اعماق زمین فرو می برد، جلوگیری از حفر تونل هایی در عمق زمین، از نوار غزه به سوی خاک اسرائیل است.

از آنجا که نیروهای چریکی در غزه توان رویاروئی با ارتش اسرائیل را در مرزهای دو کشور ندارند و تا کنون نتوانسته اند از روی زمین اسرائیل را مورد حمله قرار دهند، اکنون چند سال است که به حفر توانل پرداخته اند تا از طریق آن پیکارگران خود را به داخل خاک اسرائیل برسانند و اهالی آبادی های مرزی را مورد حمله غافلگیرکننده قرار دهند. موفقیت در چنین شیوه مبازراتی، می تواند یک دستاورد عظیم نظامی و تبلیغاتی برای حماس باشد – که اسرائیل مصمم است به هر قیمتی شده جلوی آن را بگیرد.

چند سال پیش بود که فلسطینیها با حفر تونلی به داخل خاک اسرائیل، سربازان پست مرزی را غافلگیر کردند و یک تن را ربودند و با خود به داخل غزه بردند. اسرائیل برای بازپس گرفتن او ناچار شد یک هزار زندانی امنیتی فلسطینی را آزاد کند.

ساکنان نواحی پیرامونی غزه بارها ابراز نگرانی کرده اند که حماس و دیگر سازمان های مانند آن در غزه ممکن است با حفر تونل، وارد آبادی های اسرائیلی شوند و قصد کشتن شهروندان را داشته باشند. همچنین این احتمال که حماس دوباره بخواهد سربازان اسرائیلی و یا شهروندان غیرنظامی را برباید کاملا واقعی به نظر می رسد.

این فشار سنگین مردم باعث شد که اسرائیل به احداث پرهزینه ترین سیستم جلوگیری از رخنه یابی مهاجمین دست بزند.

این سیستم که احداث آن از چند ماه پیش آغاز شده و دست کم ۱۸ ماه دیگر به درازا خواهد کشید، شامل یک رشته دستگاه های احساسگر الکترونیک برای جلوگیری از ورود دشمن است و همچنین قادر است به روی آن ها آتش بگشاید.

این سیستم قرار است همچنین هرگونه تلاش برای حفر تونل را تشخیص داده و مکان آن را مشخص کند تا ارتش اسرائیل بتواند آن را منهدام سازد.

سیستم نامبرده همچنین با کمک ماشین آلات سنگینی که از آلمان خریداری شده، قادر است دهانه تونل های حفر شده را از بتون مایع لبریز سازد و موجب مرگ کسانی شود که احتمالا در داخل تونل مشغول فعالیت هستند.

اسرائیل برای آن که بتواند این شبکه حفاظتی را هرچه زودتر برپا کند، حدود یک هزار کارگر از چندین کشور جهان وارد کرده که ۲۴ ساعت شبانه روز و در سه شیفت کار احداث را ادامه دهند.

حماس و دیگر سازمان های ستیزجو در غزه، تونل ها را بزرگترین سلاح تهاجمی خود در برابر ارتش اسرائیل می دانند و احداث شبکه جدید ممکن است آن ها را از داشتن چند امکانی محروم سازد. از این رو آن ها زبان به تهدید گشوده و می گویند که در اجرای برنامه اسرائیل تا آن جا که بتوانند اخلال خواهند کرد.

فرمانده سپاه جنوب اسرائیل ژنرال ایال زمیر که مسوول اجرای این برنامه است گفت: حتی اگر جنگ تازه ای با حماس رخ دهد، اسرائیل مصمم است این شبکه را در موعد تعیین شده تکمیل کند.

این احتمال مطرح است که حماس بخواهد برای جلوگیری از احداث این دیوار که احتمالا ۲۵ کیلومتر طول خواهد داشت و تا داخل دریا نیز ادامه خواهد یافت، جنگ تازه ای را آغاز کند.

ولی برخی از امیران نیروهای ذخیره ارتش اسرائیل با این برنامه دفاعی مخالفت می ورزند و بر این باورند که اسرائیل از هم اکنون باید به داخل غزه هجوم برد و زیربنای نظامی در آن سرزمین را نابود کند.

ژنرال نیروهای ذخیره تسویکا فوگل که دارای سابقه طولانی نظامی است، تصمیم ارتش را مورد انتقاد قرار داد و توصیه کرد که اسرائیل به جای اقدامات دفاعی، باید به سیاست تهاجمی روی آورد و وارد غزه شود و زیربنای تسلیحاتی سازمان های فلسطینی را نابود کند.

ولی حماس نیز از تهدیدهای جنگی ابایی ندارد و اعلام داشته که جنگ را به داخل اسرائیل خواهد کشانید. در اوج بحران انسانی و مضیقه مالی در غزه، حماس به تقویت تسلیحاتی خود ادامه می دهد.

چند هفته پیش بود که یک هیات بلندپایه حماس به تهران رفت و پس از شرکت در آئین تحلیف حسن روحانی گفتگوهایی برای افزایش کمک های مالی و تسلیحاتی ایران به حماس به عمل آورد.

حماس با کمک تکنولوژی دریافتی از ایران و همچنین امکانات دیگر، به بهینه سازی موشک ها و راکت ها ادامه می دهد و حتی چند نوع پهپاد ابتدایی طراحی کرده که هنوز فاقد توان جنگی و یا اطلاعاتی چشمگیر می باشد.

علیرغم تهدیدهای دوجانبه کنونی، آشنایان امور احتمال وقوع جنگ در آینده قابل پیش بینی را بعید می بینند. ولی افشاگری های روزهای اخیر از جانب اسرائیل که هدف آن متجاوز نشان دادن حماس است و از سوی دیگر تهدیدهای فزاینده ای که از داخل غزه شنیده می شود، نگرانی بروز جنگ را کاملا برطرف نمی کند.

ولی کابوس واقعی برای اسرائیل آن است که در هفته ها یا ماه های آینده ده ها هزار تن از اهالی غزه که با تنگنای معیشتی شدیدی روبرو هستند، دسته جمعی به مرز اسرائیل بیایند و به جدار سیمی موجود حمله برده و با ویران کردن آن بخواهند وارد خاک اسرائیل شوند.

کارشناسان ارتش اسرائیل هنوز نمی توانند هیچ راه حلی که دور از خونریزی باشد، برای رویارویی با چنین وضعی ارانه کنند.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG