لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۰۴

نیویورک تایمز در تحلیل انتخابات اسرائیل: «پرسش‌های بی‌جواب پس از رقابتی تلخ»


بنیامين نتانياهو نخست وزير اسرائيل (وسط) در دفتر مرکزی حزب ليکود در تل آويو - ۲۷ اسفند ۱۳۹۳ (۱۸ مارس ۲۰۱۵)
بنیامين نتانياهو نخست وزير اسرائيل (وسط) در دفتر مرکزی حزب ليکود در تل آويو - ۲۷ اسفند ۱۳۹۳ (۱۸ مارس ۲۰۱۵)

روزنامه نيويورک تايمز در مقاله‌ای تحت عنوان «زخم‌های عميق و پرسش‌های بی‌جواب پس از رقابتی تلخ در اسرائيل» که روز چهارشنبه و یک روز پس از برگزاری انتخابات پارلمانی در اسرائیل منتشر شد، می‌نويسد شبحی بر فراز چرخش ظاهری نتايج انتخابات به سمت بنیامین نتانياهو در پرواز است؛ پيروزی‌ که بيشتر نتيجه يک «کارزار زيرکانه» است، اما در عين حال توانايی او را در مرهم گذاشتن بر زخم‌های درونی جامعه يا ترميم چهره اسرائيل در جهان به زير سوال می‌برد.

نخست وزیر اسرائیل در روزهای آخر پیش از برگزاری انتخابات ۱۷ مارس (۲۶ اسفند ماه)، گفت تا زمانی که در قدرت است، از يک دولت مستقل فلسطينی خبری نخواهد بود. او همچنين به عرب‌های اسرائيلی تاخت، زيرا آنها مصمم شدند که اين بار به پای صندوق‌های رای بروند.

نويسنده مقاله در ادامه می‌گويد با اين که همه نتانياهو را به عنوان سياستمداری زيرک می‌شناسند، اما به نظر می‌رسد که تاکتيک اخير وی با موفقيت همراه شد و توانست همه آرای احزاب دست راستی را جلب کند.

ناظران، روز گذشته ابراز عقيده کردند که به نظر می‌رسد حملات آقای نتانياهو عليه فلسطينی‌ها در لحظه‌های آخر تبلیغات انتحاباتی، نتيجه مثبتی برای او به همراه داشته است. اما به قول ديويد اکسلراد، مشاور پیشین باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا، «عوام‌فريبی شرم آور نتانياهو احتمالا در لحظه آخر به اندازه کافی براي او رای آورد، اما به چه قيمتی؟»

نويسنده نيويورک تايمز همچنین استدلال می‌کند که آقای نتانياهو خود را در برابر ائتلاف گسترده‌ای از کشورهای خارجی (آمريکا در صدر آنها و بويژه دولت اوباما) می‌ديد که با کمک گروه‌ها و احزاب چپ سعی دارند به هر قيمتی او را از قدرت به پائین بکشند. اين امر باعث شد که نتانياهو به راديکال‌ترين و راست‌ترين گروه‌های جامعه روی آورده و با بیان اظهارات به شدت ضدعربی و حتی نژادپرستانه، همه را به تکاپو واداشت.

به عقیده نویسنده مقاله، اين تاکتيک نتانياهو از روی ناچاری صورت گرفت. وی از روی استيصال فرياد برآورد که «رای دهندگان عرب گروه گروه روانه حوزه‌های رای گیری شدند. حکومت دست راستی، در خطر است.»

آقای نتانياهو در روز انتخابات گفت، سازمان‌های چپی، در تلاش برای «تخريب اراده اسرائيلی‌ها و به نفع جناح چپ،» عرب‌ها را با اتوبوس به مراکز رای گیری می‌برند. به قول ناظران استراتژی انتخاباتی او در روز آخر «استراتژی زير و رو کردن جهان» و به اصطلاح، به آتش کشيدن قيصريه فقط بخاطر یک دستمال بود.

در واشنگتن، قانون‌گذارانی که از سخنرانی نتانياهو در کنگره به ‌خشم آمده بودند، گفتند اگر رای دهندگان اسرائيلی به نخست وزير پاداش بدهند و او را يک بار ديگر انتخاب کنند، جدا نااميد خواهند شد.

اما اشمائيل ساندلر، استاد علوم سياسی دانشگاه برايلان در تل‌آويو، گفت نتانياهو برای بقای سياسی خود می‌جنگد و ديروز حاضر بود به هر کاری دست بزند. اما اکنون او می‌داند که کار ترميم روابط تلخ شده از امروز بايد آغاز شود و اول از همه بايد به ترميم رابطه‌اش با رئيس جمهوری اوباما بپردازد.

در دفتر مرکزی «فهرست مشترک» احزاب عرب، در شمال اسرائيل، وقتی نتايج آرا اعلام شد، همه هورا می‌کشيدند و دست می‌زدند. سياستمدار کارکشته، احمد الطيبی، با اشاره به ۱۲ کرسی که احزاب عرب توانستند با همکاری يکديگر بدست آورند، گفت «اين دستآورد بزرگی است. اما ما در برابر خود چالش‌های بزرگی داريم. صرفنظر از اينکه چه کسی حکومت را در دست دارد، ما با نژادپرستی و فاشيسم مبارزه خواهيم کرد. ما مردم اصلی اين سرزمين هستيم و با واقع‌گرايی و خوش‌بينی به‌آينده نگاه می‌کنيم. امروز ما قوی‌تر از پيش هستيم.»

در پايان شب، به نظر می‌رسيد که نتانياهو فهميده است بايد پيامش را عوض کند و اکنون موقع پوست انداختن است. در سخنرانی دير وقت پس از انتخابات، او گفت به‌عنوان پيروز انتخابات می‌خواهد امنيت و رفاه اجتماعی را برای همه شهروندان اسرائيل، «یهودی و غيریهودی» فراهم کند.

XS
SM
MD
LG