عراق اولین سری از جتهای جنگنده، شامل ۵ هواپیمای سوخو، را که به روسیه سفارش داده بود، دریافت کرده است. وزارت دفاع عراق گفته است «ظرف سه یا چهار روز آینده» این جنگندهها را در جنگ علیه گروه افراطی «دولت اسلامی عراق و شام» – داعش – به کار می گیرد.
شبهنظامیان داعش در سه هفته گذشته بخشهای مهمی از غرب و شمال عراق را تصرف کردهاند.
دولت عراق روز شنبه گفت تکریت را از پیکارجویان داعش پس گرفته، ولی داعش این گفته را رد میکند. نبرد میان دو طرف بر سر تکریت ادامه دارد.
تلویزیون عراق از کشته شدن ۶۰ شورشی در نبرد تکریت خبر داده و گفته نیروهای ارتش هم اکنون در حال پیشروی به طرف شمال و به سوی شهر موصل هستند.
داعش تأیید کرده که در تکریت، که از روز ۲۱ خرداد به تصرف گروه درآمده، نبرد سنگینی در جریان است، اما میگوید حمله ارتش عراق با شکست روبرو شده و داعش در حال نابود کردن بازمانده ارتش عراق در آن شهر است.
وزارت دفاع عراق میگوید «هدف از خرید جتهای جنگنده از روسیه، بالا بردن توان حمله نیروی هوایی در مبارزه با تروریسم است.»
نوری مالکی، نخست وزیر عراق، هفته پیش در گفتگو با شبکه خبری بی بی سی گفت دولت بر سر خرید جتهای جنگی با روسیه و بلاروس به توافق رسیده است. ارزش این معاملات ۵۰۰ میلیون دلار گزارش شده، و عراق امیدوار است با دریافت این جتها، ورق جنگ را به نفع ارتش برگرداند.
در همین حال، گزارش ها از موصل حاکی است عده زیادی از ساکنان، از بیم گرفتار شدن در درگیری ها از شهر گریخته و راهی کردستان عراق شدهاند.
نیروی هوایی عراق به سختی تلاش میکند تا شورشیان داعش را از منطقه بیرون کند. بنا به گزارشها، ذخیره موشکهای هوا به زمین نیروی هوایی عراق به پایان رسیده است.
منابع ارتش عراق گفتهاند حمله به تکریت – شهر عمدتاً سنینشین و زادگاه صدام حسین دیکتاتور پیشین آن کشور – با هماهنگی مشاوران نظامی آمریکایی سازماندهی شده است.
مقامات آمریکا میگویند هرچند برای حفظ جان ۳۰۰ مشاور نظامی آمریکا پهپادهای مسلحی را بر فراز بغداد به پرواز درآورده اند، مشاوران نظامی این کشور مستقیماً درگیر جنگ نیستند.
آیت الله علی سیستانی، روحانی پرنفوذ شیعه در عراق دولت را فراخوانده است که برای فرونشاندن بحران در کشور، تا روز سه شنبه یک نخست وزیر جدید تعیین کنند. آیت الله سیستانی گفته پیش از تشکیل جلسه مجلس جدید باید بر سر مقامات کلیدی توافق صورت گیرد.
نوری المالکی تلاش میکند تا برای دوره سوم نخست وزیری عراق را عهده دار شود، اما به نظر بسیاری از مردم وی با اتخاذ سیاست های فرقه گرایانه، اقلیت سنی را به دامن افراطگرایان داعش انداخته و به بحران دامن زده است.