لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۴۹

سنای آمریکا در پی تشدید تحریم های ایران


انتظار می رود سنای آمریکا طرحی را ارائه کند که بر اساس آن تحریم های اقتصادی را که به دلیل نگرانی از بلندپروازی های اتمی ایران بر این کشور اعمال شده اند، تشدید شوند.

مارک کرک و رابرت مندز، نمایندگان مجلس سنای آمریکا برای تنگ تر کردن حلقه تحریم های اقتصادی علیه تهران، اخیرا اصلاحیه های جدیدی را مطرح کرده اند. این اصلاحیه ها، تبادلات بازرگانی با شرکت های بیشتری که با دولت ایران همکاری می کنند را ممنوع می کند.

براساس اصلاحیه پیشنهادی این تحریم ها، شرکت هایی که حتی در زمینه اتمی، بخش انرژی، کشتیرانی، بندرها، حمل و نقل و صنایع ساخت کشتی فعال نیستند نیز در فهرست سیاه دولت آمریکا قرار می گیرند.

چنین تحریم های فلج کننده این پیام را به جامعه جهانی ارسال خواهد کرد که مبادلات بازرگانی با آمریکا مستلزم قطع کلیه مناسبات تجاری با ایران است.

این اصلاحیه با ۹۴ رای موافق و با اکثریت آرا در مجلس سنا تصویب شد و احتمال دارد از حمایت گسترده نمایندگان کنگره آمریکا نیز برخوردار شود.

با این وجود، دولت آقای اوباما از تایید این اصلاحیه طفره رفته است. دفتر امور قانونگذاری شورای امنیت ملی آمریکا اعلام کرده است «ما معتقدیم که در برهه کنونی اختیارات بیشتر برای اعمال تحریم های شدیدتر علیه ایران ضرورتی ندارد». این دفتر همچنین اعلام کرده است «نگرانی ما از این مسئله است که این اصلاحیه کار مضاعفی باشد که خطر سردرگمی و تضعیف مقررات (تحریمهای کنونی) را پدید بیاورد».

به نظر می رسد کاخ سفید معتقد است که تحریم هایی که در این اصلاحیه منظور شده اند می توانند پیشنهادهای مطرح شده به ایران برای برقراری مذاکرات مستقیم در مورد برنامه اتمی تهران را تحت الشعاع قرار دهند.

وزیر امور خارجه ایران هفته گذشته به مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکا و احتمال برقراری آن اشاره کوچکی کرد، اما آیت الله خامنه ای، رهبر ایران در باره این مسئله تصمیم نهایی را اخذ خواهد کرد.

باراک اوباما نیز همچون روسای جمهوری پیشین کشور از دخالت کنگره در امور سیاست خارجی خشنود نیست. اما کسب رای اکثریت در مجلس سنا پیام بلندی است که احتمال فلج کردن اقتصاد ایران را افزایش می دهد. رئیس جمهوری آمریکا باید از این امر استقبال کند.

اوباما اغلب پیشینه دولت خود برای اعمال تحریم های فلج کننده علیه ایران را می ستاید. این تحریم ها ابزار کلیدی دولت او برای ممانعت از پیشبرد بلندپروازی های اتمی ایران بوده اند. جهان نیز کم کم در این مسیر قدم برداشته است. تحریم ها به تدریج در حال فلج کردن اقتصاد ایران هستند.

نرخ تورم رشد صعودی داشته و واحد پول ایران ارزش خود را به طور چشمگیری از دست داده است. انتقال نفت ایران در طی سال جاری به نصف کاهش یافته است. اما حتی این تحریم ها هم سبب نشده اند که رهبران ایران ار برنامه اتمی خود دست بردارند. تهران در مسیر دستیابی به توانایی تولید سوخت هسته ای و تولید بمب (اتمی) تا اواسط سال ٢۰۱۳ قدم برمی دارد.

زمان اندکی برای تاثیر و کارآمدی تحریم های اقتصادی فلج کننده علیه ایران وجود دارد. اسراییل نگران خطری است که یک ایران اتمی متوجه این کشور می کند. شاید تشدید تحریم ها و اعمال فشار اقتصادی بیشتر علیه ایران راهکاری برای توقف ایران در مسیر دستیابی به توانایی اتمی باشد، اما برای اجتناب از مواجهه نظامی علیه این کشور آخرین امید است. سنا ایده صحیحی را مطرح کرده است.

(منبع : شیکاگو تریبون)
XS
SM
MD
LG