وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد توافق هسته ای و اجرای برجام، اختلافات اصولی و مبنایی جمهوری اسلامی با غرب را حل نکرده است.
محمد جواد ظریف روز یکشنبه ۲۳ خرداد با حضور در صحن علنی مجلس شورای اسلامی گزارشی از روند اجرای برجام و سرمایهگذاری خارجی در ایران ارائه داد.
آقای ظریف در این گزارش با ارائه دستاوردهایی اقتصادی لغو تحریمهای هستهای و اجرای برجام گفت که این توافق به معنی پایان مخالفتها و فشارها بر جمهوری اسلامی نیست.
وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه قرار نبود در مذاکرات هسته ای اختلافات اصولی طرفین حل و فصل شود، اضافه کرد: "حوزه های اختلافی ما و قدرتهای جهانی باقی خواهد ماند و تلاش ما بر این است که اصول خود را حفظ کنیم." او تاکید کرد که مذاکرات قرار نبود تحریم های شرکت های آمریکایی را لغو کند.
به نظر می رسد حوزه های مورد اختلاف جمهوری اسلامی و غرب که آقای ظریف به آن اشاره کرده است، حقوق بشر، حمایت از تروریسم، برنامه موشکی و عملکرد ایران در منطقه باشد که موجب شده است برخی از تحریم های غرب به ویژه آمریکا علیه ایران باقی بماند.
ایالات متحده با حفظ تحریمهای ایران در ارتباط با تروریسم و حقوق بشر، اسامی جدیدی را به تحریمهای موشکی ایران اضافه کرده است اما ایران اعلام کرده است که دست از برنامه موشکی خود بر نداشته و بر سر آن مذاکره نمیکند.
پیشتر آیت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی در سخنانی برای عموم هر گونه مذاکره با آمریکا بر سر مسائلی به جز هسته ای را ممنوع اعلام کرده بود.
گفته های آقای ظریف در حالیست که جان کری، وزیر خارجه آمریکا نیز بارها به نمایندگان کنگره آمریکا و منتقدان توافق با ایران اعلام کرده است که توافق با ایران تنها در حوزه هسته ای صورت گرفته و اختلافات با ایران در حوزه های دیگر کاملا باقی است.
رئیس جمهوری ایالات متحده نیز اعلام کرده است که مذاکرات با ایران تنها برای رفع خطر دستیابی ایران به سلاح هسته ای صورت گرفت.
دستاوردهای اقتصادی برجام
وزیر امور خارجه ایران در ادامه سخنان خود به دستاوردهای اقتصادی اجرای برجام و لغو تحریمها برای ایران اشاره کرد، از جمله:
- اگر تحریمها ادامه پیدا می کرد فروش نفت ایران اکنون به ۲۰۰ هزار بشکه رسیده و در آینده نزدیک به صفر می رسید، رقمی که اکنون به دو میلیون بشکه رسیده است.
- پس از برجام ماهیانه ۷۰۰ میلیون دلار وارد خزانه کشور به صورت نقد شد در حالیکه در آن شرایط خزانه کشور پول نقد زیادی نداشت.
- بدهی شرکتهای خارجی از جمله پنج میلیارد دلار بدهی شرکت ادنوک امارات و بیش از دو میلیارد دلار بدهی شرکت شل به ایران که سال ها بود به بهانه تحریم ها این وجوه را نزد خود نگه داشته بودند به کشور برگشته است. بدهی نفتی ۶ میلیارد دلاری هند نیز به تدریج به ایران باز میگردد.
- تا کنون سه میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران تصویب و ثبت شده است. مقدار آن بیشتر از این است اما این رقم تا کنون ثبت شده است.
- شرکتهای معتبر بین المللی به ایران باز میگردند. بخشهای حمل و نقل ناوگان هوایی، کشتیرانی و ریلی ایران در حال بازسازی است.
- بیش از چهار هزار اعتبارات اسنادی یا ال سی باز شده است، به جز چند بانک بزرگ بقیه بانک ها با ایران همکاری می کنند.
محمد جواد ظریف در حالی در مجلس شورای اسلامی برای ارائه گزارش حاضر شد که بسیاری از مخالفان تندروی توافق هسته ای و دولت روحانی در مجلس جدید حضور ندارند. این مقام دولتی ایران در سخنرانی های پیشین خود در مجلس که با حضور نمایندگان مجلس نهم برگزار می شد با حملات تند مخالفان برجام روبرو شده بود.