اولین روز ماه مه، روز جهانی کارگر، در ایران و دیگر کشورها با رویدادهای مختلفی همراه بوده است.
همزمان با برگزاری مراسم روز جهانی کارگر در دوشنبه ۱۱ اردیبهشت، راه پیمایی کارگران در استانبول ترکیه با مداخله پلیس به خشونت و بازداشت تظاهرکنندگان کشیده شد. در ایران نیز، به گزارش رسانه ها مراسمی که با حضور حسن روحانی برگزار شد با شعارهای کارگران ناراضی همراه بود.
کارگران سراسر جهان در این روز تلاش میکنند در راه پیماییها و تجمعات مسالمت آمیز صدای خود را به گوش رهبران و مسئولان کشورها برسانند و مطالبات خود را مطرح کنند، اما در ایران طی سالهای اخیر تجمعات کارگری با سرکوب و پیگرد قانونی فعالان این صنف فعال بوده است.
عفو بین الملل در آستانه روز جهانی کارگر با صدور بیانیه ای خواهان آزادی فعالان و کارگران زندانی و تامین حقوق کارگران در ایران شد. رها بحرینی از عفو بین الملل در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت فعالان کارگری در ایران بخاطر اتهام های ساختگی در حبساند.
در این بین، در مراسم این روز که با حضور کارگران و رئیس جمهوری ایران برگزار شد تعدادی از کارگران شعارهایی در اعتراض به دولت آقای روحانی سر دادند. خبرگزاری تسنیم نوشت که کارگران به وضعیت اقتصادی و معیشتی خود و عملکرد دولت انتقاد کردند.
از سوی دیگر، در کشور همسایه ایران، ترکیه، مراسم و راه پیمایی روز کارگر با مداخله پلیس به خشونت کشیده شد.
به گزارش رسانه های ترکیه، شماری از شرکت کنندگان در راه پیماییهای روز دوشنبه در استانبول بازداشت شدند. هزاران تن از کارگران و کارمندان دولتی ترکیه در پی کودتای نافرجام تابستان سال گذشته، از کارگران بخش خدمات عمومی گرفته تا ماموران پلیس به اتهام ارتباط با کودتا اخراج و زندانی شدهاند.
راه پیمایی های روز کارگر امسال در دیگر کشورها و شهرهای جهان نیز برگزار شد. در بنگلادش هزاران تن از کارگران در داکا، پایتخت خواهان افزایش دستمزد و برخورداری از حقوق اولیه کارگری شدند. هرچند گزارشها حاکیست قانون بنگلادش به ندرت ضامن حقوق کارگران برخوردار از حمایت های قانونی کارگری است.
در بغداد، پایتخت عراق نیز فعالان کارگری و کارگران با راه پیمایی و تجمع در پایتخت خواهان بهبود وضعیت معیشتی خود شدند. سالها جنگ و تخریب، اقتصاد عراق و وضعیت کارگران را با چالش های جدی مواجه کرده است.
تایپه در تایوان و مانیلا در فیلیپین نیز امروز شاهد راه پیمایی هزاران تن از کارگرانی بودند که بطور سنتی تلاش می کنند در روز جهانی کارگر درخواست افزایش دستمزد و دیگر مطالباتشان را به گوش مسئولان برسانند.
کارگران کره جنوبی نیز دوشنبه همزمان با روز جهانی کارگر را با برگزاری مراسم و راه پیمایی باشکوهی در سئول جشن گرفتند که با سخنرانی و شعار و اجرای سرودهای کارگری همراه بود.
تاریخچه روز جهانی کارگر به سالهای ۱۸۸۰ میلادی در ایالات متحده آمریکا باز می گردد که اتحادیه های کارگری فعالیتهایی را برای محدود کردن ساعت کاری و تامین ایمنی محل کار آغاز کردند.
در اول مه ۱۸۸۶ یک تظاهرات کارگری در شیکاگو با انفجار بمب و تیراندازی پلیس به خشونت و بازداشت کشیده شد.
چهار فعال کارگری از جمله کارگران مهاجر به خاطر شرکت در آن تظاهرات اعدام شدند.