در حالی که آمریکا بر لزوم همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید میکند و اروپا میگوید توپ در زمین ایران است، مقامهای جمهوری اسلامی احیای برجام را وابسته به تصمیم ایالات متحده میدانند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، روز جمعه گفت: «اگر آمریکاییها واقعبینانه برخورد کنند، فکر میکنم حل شدنی است.»
با این حال وی ابراز خوشبینی کرد که مذاکرات به مراحل پایانی خود نزدیک میشود.
همزمان محسن رضایی، معاون اقتصادی رئیس جمهوری ایران، نیز روز جمعه گفت: «در مقطع کنونی آمریکا و اروپا راهی جز پذیرش برجام ندارند.»
این اظهارات در حالی است که امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، روز جمعه در سخنانی تاکید کرد که احیای برجام بستگی به تصمیم ایران دارد و هماکنون توپ در زمین تهران است.
در همین زمینه٬ میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام، دو روز پیش در توییتی نوشته بود که هر پیشنهاد جدیدی درباره پیشنویس، مذاکرات را طولانیتر میکند اما طرفین این حق را دارند که طبق روال دیپلماسی خواستار تغییراتی در متن موجود باشند.
دور جدید مذاکرات احیای برجام که ماه گذشته در وین برگزار شد بر متن پیشنهادی جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، تمرکز داشت.
این پیشنویس حاوی راهکارهایی برای خارج کردن مذاکرات احیای برجام از بنبست بود و ایران و آمریکا طی روزهای گذشته پاسخهای خود را به این متن ارائه کردهاند.
اختلافات باقیمانده میان ایران و آمریکا به روایت بلومبرگ
نشریه بلومبرگ روز جمعه چهارم شهریور در گزارشی نوشت که حل و فصل مسائل باقیمانده میان آمریکا و ایران ممکن است چند هفته طول بکشد.
این نشریه به نقل از منابع مطلع میگوید اختلافات آمریکا و ایران بر سر برخی مسائل کلیدی همچنان پابرجاست٬ با این حال دو طرف هرگز به این اندازه به احیای برجام نزدیک نبودهاند.
درخواست ایران از آمریکا برای پرداخت غرامت در صورت خروج مجدد ایالات متحده از برجام یکی از مسائلی است که مذاکرات احیای برجام را طولانی کرده است.
به گفته بلومبرگ پرونده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره سه مکان مشکوک به فعالیت اتمی گذشته ایران نیز یکی از موانع اصلی رسیدن به توافق است.
با این حال رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، چند روز پیش از احتمال دستیابی به راه حلی در این زمینه خبر داده بود.
از سوی دیگر محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، بر لزوم پیشبرد فعالیتهای هستهای ایران تاکید کرده بدون اینکه به همکاری با آژانس اشارهای کند.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی سه ماه پیش به دلیل عدم همکاری ایران در زمینه شفافسازی در مورد سه مکان مشکوکی که در آنها آثار اورانیوم کشف شده است، قطعنامهای علیه ایران صادر کرد.
موضع اسرائیل: گزینه نظامی علیه ایران را نیز در نظر بگیرید
طی روزهای اخیر که گمانهزنیها درباره توافق احتمالی ایران با غرب بر سر احیای برجام افزایش یافته٬ اسرائیل نیز به تلاشهای خود برای مخالفت با برجام شدت بخشیده است.
بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، روز جمعه چهارم شهریور با جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در واشنگتن دیدار کرد.
محور این گفتوگوها جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی و لزوم مقابله با تهدیدهای جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی آن در خاورمیانه بود.
به گزارش نشریه اسرائیلی جروزالمپست، بنی گانتز در دیدارش با جیک سالیوان تاکید کرده است که حتی در صورت توافق٬ آمریکا باید یک گزینه نظامی علیه ایران روی میز داشته باشد.
یائیر لاپید، نخستوزیر اسرائیل، نیز هفته پیش از قدرتهای جهانی خواسته بود که مذاکرات با ایران را متوقف کنند.
وی تاکید کرده بود که توافق احتمالی میتواند سالانه ۱۰۰ میلیارد دلار به خزانه ایران واریز کند و جمهوری اسلامی از آن برای ایجاد بیثباتی در خاورمیانه استفاده خواهد کرد.
همزمان کانال ۱۲ اسرائیل گزارش داده است که توافق احیای برجام احتمالا طی روزهای آینده به امضا خواهد رسید.
اسرائیل میگوید ایران با ساخت سلاح اتمی فاصله اندکی دارد و این موضوع یک «تهدید جدی» برای جهان خواهد بود٬ با این حال آمریکا بارها تاکید کرده است که اجازه نخواهد داد ایران به سلاح اتمی دست پیدا کند.