لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۰۰

پاسخ نظامی‌های ایران به تحریم‌های موشکی جدید: مذاکره نمی‌کنیم؛ نقض برجام است


از راست به چپ: مسعود جزایری، محسن رضایی، حسین سلامی
از راست به چپ: مسعود جزایری، محسن رضایی، حسین سلامی

با وجود این که گفته می‌شود اعمال تحریم‌های جدید از سوی آمریکا علیه ایران به تاخیر افتاده، اما مقامات نظامی و نمایندگان مجلس ایران روز جمعه واکنش‌های تندی نشان داده و بر افزایش قدرت و توان موشکی جمهوری اسلامی تاکید کردند. حتی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام خواستار آن شد که برد موشکی ایران تا یک پایگاه هوایی آمریکا در اقیانوس هند افزایش پیدا کند.

پس از انتشار اخباری مبنی بر تلاش آمریکا برای گسترش تحریم فعالیت های موشکی ایران، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران روز پنج‌شنبه به وزیر دفاع دستور داد برنامه تولید انواع موشک‌ها با سرعت بیشتری ادامه پیدا کند. یک روز بعد، وال استریت جورنال خبر داد که اجرای تحریم‌ها به تاخیر افتاده است.

حسین سلامی جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز جمعه تاکید کرد که توسعه قدرت موشکی ایران "با شتاب بیشتری" ادامه خواهد یافت.

او با بیان این که "انبارهای موشکی و صدها تونل طویل" ایران پر از موشک‌ است و برای جا دادن موشک ها دچار کمبود فضا شده‌اند، گفت "ما هرگز نوشته‌های روی کاغذ که توسط قدرت‌های بزرگ دیکته می‌شود را نمی‌خوانیم، بلکه ما انشای قدرت می‌کنیم. ما در مقابل زیاده‌خواهی آنان می‌ایستیم."

مسعود جزایری معاون و سخنگوی ستاد کل نیروهای مسلح نیز در واکنش به احتمال اعمال تحریم‌های جدید گفت، برنامه گسترش توان دفاعی و موشکی جمهوری اسلامی ایران ارتباطی به برجام ندارد.

این مقام ارشد نظامی تاکید کرد "ظرفیت‌های دفاعی به ویژه موشکی" جزو خطوط قرمز جمهوری اسلامی ایران است و نیروهای مسلح ایران سیاست‌های گذشته خود را در این زمینه "با قدرت و جدیت دنبال می‌کند".

از سوی دیگر محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و از فرماندهان ارشد سپاه با انتشار نامه‌ای خطاب به حسن روحانی از دستور او برای توسعه قدرت موشکی ایران تشکر کرد و خواستار آن شد که به‌ زودی برد موشک‌های ایران از مرز ۵ هزار کیلومتر عبور کند.

او مذاکرات هسته‌ای را حاصل "سیلی بیست هزار سانتریفیوژی" ایران به آمریکا دانست و تاکید کرد "باید سیلی را با سیلی جواب داد."

این مقام ارشد جمهوری اسلامی عنوان کرد که افزایش برد موشک‌های ایران تا دستیابی به "اهدافی ازجمله جزیره دیه‌گو گارسیا، پایگاه هوایی امریکا" باعث پشیمانی آمریکا از اعمال تحریم‌های جدید خواهد شد.

تعدادی از نمایندگان کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با رسانه‌های ایرانی به اعمال تحریم‌های جدید اعتراض کردند. از جمله وحید احمدی، عنوان کرد که "اگر مقرر باشد به هر بهانه ای دور جدید تحریم علیه ایران اعمال شود" در روند اجرای برجام تاثیر خواهد گذاشت.

او گفت: "موضوع موشکی ما ارتباط مستقیم با امنیت ملی کشور دارد و تحت هیچ شرایطی قابل معامله نیست."

اسماعیل کوثری، دیگر عضو این کمیسیون نیز اعمال تحریم‌های جدید را نقض توافق هسته‌ای دانست و گفت وزارت خارجه ایران پیش از این اعلام کرده محدودیت موشکی خود را در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد به رسمیت نمی‌شناسد.

او با بیان این که "دشمنان ما در منطقه" قراردادهای تسلیحاتی سنگینی را با آمریکا و اروپا منعقد می‌کنند، عنوان کرد که "در حوزه تولید سلاح و تجهیزات موشکی برای دفاع از خود هیچ محدودیتی قائل نیستیم".

حسین سبحانی‌نیا نیز گفت آزمایش‌های موشکی ایران از آنجا که برای حمل کلاهک هسته‌ای طراحی نشده است، نقض برجام و قطعنامه شورای امنیت نیست.

همچنین به اعتقاد عباسعلی منصوری آرانی، اعمال تحریم جدید علیه ایران باشد نقض برجام خواهد بود و موشک‌های جمهوری اسلامی ایران هرگز حامل کلاهک هسته‌ای نخواهد بود.

منصور حقیقت‌پور نائب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم موشک‌های بالستیک ایران را "موشک‌های معمولی در جهان" توصیف کرد که "در هیچ کجای برجام تعهدی در خصوص عدم استفاده از آنها داده نشده است."

این نماینده مجلس پیشتر پیشنهاد داده بود که ایران در واکنش به مصوبه‌های اخیر کنگره آمریکا، خارج کردن قلب رآکتور اراک را به تاخیر بیندازد.

XS
SM
MD
LG