حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، روز شنبه ۱۰ مهر ادعا کرد آمریکا در نشست اخیر مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک تلاش کرد از چند کانال مختلف با هیئت ایرانی برای بحث در مورد از سرگیری مذاکرات احیای برجام تماس بگیرد.
آمریکا تا زمان چاپ این مطلب به این اظهارات وزیر خارجه ایران واکنش نشان نداده است، اما مقامات دولت آمریکا بارها به طور علنی از ایران خواستهاند دست از نقض تعهدات هستهای خود که در قالب برجام آن را پذیرفته بردارد و به میز گفت وگوها برای احیای این توافق بازگردد.
شش دور مذاکره برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران با وساطت اتحادیه اروپا و حضور سایر اعضای باقی مانده برجام در وین پایتخت اتریش انجام شده و در جریان آن، ایران و آمریکا به طور غیرمستقیم مذاکره کردهاند.
آخرین دور مذاکرات خرداد ماه انجام شد و هنوز مشخص نیست چه زمانی دور هفتم برگزار خواهد شد. مقامات ایران در این مورد اظهارات ضد و نقیض و مبهمی عنوان کرده اند، و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده روز پنجشنبه تاکید کرد توپ در زمین تهران است، اما این مدت نامحدود نخواهد بود.
به گزارش رویترز، امیرعبداللهیان در گفت وگوی تلویزیونی شنبه شب خود با صدا و سیمای دولتی ایران گفت او به میانجی ها و کانال های ارتباطی گفته است اگر آمریکا در نیت خود جدی است، پس باید با آزاد کردن دستکم ۱۰ میلیارد دلار از اموال بلوکه شده ایران حسن نیت خود را نشان دهد.
رویترز می نویسد ایران به دلیل تحریم های بخش بانکی و انرژی خود نمی تواند به میلیاردها دلار از دارایی هایش در بانک های خارجی، که عمدتا مربوط به صادرات گاز و نفت است، دسترسی داشته باشد.
وزیر امور خارجه ایران در حالی برای بازگشت ایران به مذاکرات هسته ای شرط گذاشته است که یکی از مقامات نهاد ریاست جمهوری فرانسه هفته گذشته تاکید کرد ایران باید در مورد توافق هستهای ۲۰۱۵ برجام به مذاکرات با قدرتهای جهانی بازگردد تا از تشدید اختلافاتی که میتواند مذاکرات را به خطر بیاندازد، جلوگیری کند.
او همچنین گفت که ایران نمیتواند قبل از بازگشت به مذاکرات در وین شرایط جدیدی را تعیین کند؛ زیرا شرایط فعلی روشن است.
حسین امیرعبداللهیان پنجشنبه گذشته هم از وزیر خارجه کره جنوبی خواسته بود پول های توقیف شده این کشور را آزاد کند. اما وزیر خارجه کره جنوبی در پاسخ به تقاضای امیرعبداللهیان برای «دوچندان کردن تلاشهای» سئول به منظور آزادسازی پولهای توقیف شده ایران به او گفت کشورش تمام تلاش خود را در این راه به کار بسته، که نتیجه آن به گفته وزیر خارجه کره جنوبی، شامل استفاده از این پول برای «پرداخت بدهی ایران به سازمان ملل و تضمین تجارت انساندوستانه» است.
کره جنوبی پیشتر اعلام کرده بود حدود هفت میلیارد دلار از اموال ایران را، که به دلیل تحریمها مسدود کرده است، در اختیار دارد.