در پی موج جدید فشار بر دانشگاههای ایران برای تغییر کادر آموزشی و ورود چهرههای سرشناس حکومتی، محمدرضا عارف از مقامات سرشناس جمهوری اسلامی که عضو هیات جذب دانشگاه صنعتی شریف است، از سمت خود به اعتراض کنارهگیری کرد.
محمدرضا عارف که معاون ریاست جمهوری محمد خاتمی بوده و هم اینک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی است، در حالی روز دوشنبه از سمت خود کنارهگیری کرد که به نوشته برخی رسانهها از جمله خبرگزاری دولتی «ایسنا» و روزنامه «دنیای اقتصاد»، این استعفا در اعتراض به «حکم اخراج [علی شریفیزارچی] یک عضو هیات علمی» یکی از دانشگاههای تهران صورت گرفته است.
در این حال، روزنامه «همشهری» وابسته به شهرداری تهران نوشت: «بیش از این عنوان شده بود رای دکتر محمدرضا عارف در جلسه هیئت جذب به قطع همکاری با عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف منفی بود.
برخی اساتید و شوراهای دانشجویی ایران روز شنبه چهارم شهریورماه از «اخراج و تعلیق» شماری از اساتید دانشگاههای شریف، تهران و طباطبایی خبر دادند. علی شریفیزارچی، عضو هیئت علمی بیو انفورماتیک و هوش مصنوعی دانشگاه صنعتی شریف تهران نیز در پیامی نوشت که نامه اخراجش از دانشگاه را دریافت کرده است.
علی شریفی زارچی از اساتید دانشگاه نزدیک به حکومت ایران در سالهای قبل بود که در پی اعتراضات سال گذشته، با دانشجویان معترض همراهی کرد و حتی از سوی دستگاههای امنیتی احضار شد. او هفته پیش از حرکت مخفیانه حکومت ایران برای جذب چندهزار نیروی جدید حکومتی به عنوان اساتید دانشگاه خبر داده بود. دو روز پیش او از دانشگاه شریف اخراج شد.
«کانون صنفی استادان دانشگاهی ایران» یکشنبه پنجم شهریورماه با صدور بیانیهای، نسبت به «مداخله مخرب» نهادهای دولتی، امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی در حوزه آموزش و دانشگاهها هشدار داد.
از سوی دیگر، همزمان با موج گسترده اخراج اساتید «منتقد» جمهوری اسلامی از دانشگاهها و در آستانه آغاز سال جدید تحصیلی، شماری از نیروهای وابسته به حکومت با عنوان «استاد» جایگزین اساتید اخراجی شدهاند.
سایت «مدارا» روز یکشنبه پنجم شهریورماه از یک چهره جدید حکومتی برای تدریس در دانشگاههای معتبر ایران رونمایی کرد و نوشت: «سجاد صفار هرندی، فرزند محمدحسین صفارهرندی وزیر ارشاد دولت احمدینژاد به عنوان استاد، راهی دانشگاه صنعتی شریف شده است.»
پیش از او نیز امیرحسین ثابتی، مجری شبکه افق صداوسیما و عضو جبهه پایداری، عنوان استادی معتبرترین دانشگاه صنعتی ایران را کسب کرده بود. قرار است این دو نیروی وفادار به حاکمیت، در ترم پیش رو، درس انقلاب اسلامی را تدریس کنند.
به گزارش روزنامه «شرق» چاپ تهران، امروز دوشنبه ششم شهریورماه نیز داریوش رحمانیان، دانشیار تاریخ «تعلیق شده» دانشگاه تهران نیز با بیان اینکه وزارت علوم جمهوری اسلامی «منزلت نهادیاش» را خرج «مدیران ناشایست» میکند، اعلام داشته است: اگر این روند ادامه یابد «باید فاتحه علوم انسانی را خواند.»
فرشید نوروزی، عضو پیشین هیات علمی دانشگاه مازندران به بخش فارسی «صدای آمریکا» گفته است که « فضای دانشگاههای ایران فضای خفقان است نه محیط علم.»