لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۱

ترکیه چشم انتظار فرصت های تجاری جدید در ایران


همزمان با کاهش تدریجی فشار تحریم ها بر ایران و با وجود هشدارهای مکرر مقامات ایالات متحده، آنکارا و تهران در پی یافتن فرصت های مناسبی برای ارتقای روابط تجاری و بازرگانی بین دو کشور هستند.

از ماه ژانویه و از زمانی که مفاد توافق نامه اتمی بین تهران و کشورهای غربی به مرحله اجرا گذاشته شده اند شرکت های بازرگانی ترکیه در پی یافتن فرصت هایی برای ربودن گوی رقابت در بازار پرسود ایران بوده اند.

بیلگین آیوگان، معاون هیات مدیره مناسبات اقتصادی خارجی ترکیه هفته گذشته اعلام کرد «از زمانی که قدرت های غربی با تهران به یک توافق نامه موقت دست یافته اند، فرصت های تجاری و بازرگانی جدیدی با ایران ظهور کرده اند».

ایران یکی از مهمترین و بزرگترین شرکای تجاری ترکیه است اما تحریم های سبب شده بود که حجم روابط تجاری بین دو کشور از ۲۱.۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۲ به ۱۳.۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۳ کاهش پیدا کند.

ترکیه امیدوار است که کاهش فشار تحریم هاراه را برای فرصت های تجاری جدیدی در بخش انرژی و سایر صنایع ایران فراهم کند چون ترکیه به شدت به واردات انرژی وابسته است. ایران دارای ذخایر غنی نفت و گاز و چهارمین تولید کننده بزرگ نفت در جهان است و در طول تاریخ یکی از تامین کننده های اصلی نفت و گاز ترکیه بوده است.

با وجودی که رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه از حمایت ایران از حکومت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه به شدت انتقاد کرده است اما وی در سفر ماه ژانویه خود به تهران برای تشکیل یک کمیته بازرگانی و تجاری با ایران یک توافق نامه همکاری امضا کرد.

اردوغان گفت «من امیدوام سال ۲۰۱۴ نقطه عطفی برای هر دو کشور باشد و ما تا پایان سال ۲۰۱۵ حجم مناسبات بازرگانی بین دو کشور را به ۳۰ میلیارد دلار افزایش دهیم».

دیوید کوهن، معاون وزارت خزانه داری ایالات متحده در امور تروریسم و اطلاعات امنیتی و مالی در واکنش به ابراز تمایل ترکیه به ارتقای مناسبات تجاری با ایران گفته است بخش قابل توجهی از تحریم هایی که علیه ایران اعمال شده اند هنوز در حال اجرا هستند به ویژه تحریم هایی که بر بخش های کشتیرانی، انرژی و بانکی این کشور اعمال شده اند.

آقای کوهن ماه گذشته در ترکیه گفت «ایران هنوز در شرایطی نیست که برای از سرگیری تجارت و بازرگانی آماده باشد، شرکت های علاقه مند به برقراری مناسبات بازرگانی با ایران باید صبر کنند. شاید فرصت دیگری برای تجارت با ایران پیش بیاید اما در حال حاضر زمان مناسبی نیست».

پرزیدنت باراک اوباما روز ۱۱ فوریه نیز اظهارات مشابهی را مطرح کرد و گفت که شرکت هایی که قصد دارند از توافق نامه موقت بهره ببرند «باید خود متحمل پیامدها و هزینه های آن شوند». آقای اوباما گفته است ایالات متحده مفاد اجرای تحریم ها را با دقت و توجه بسیار جدی و شدیدی کنترل خواهد کرد». اظهارنظرهای آقای اوباما اندک زمانی بعد از انتشار اخباری در مورد سفر هیات فرانسوی متشکل از ۱۰۰ مدیر عامل شرکت های بازرگانی این کشور به تهران مطرح شدند.

مارک دوبوویتز، مدیر «بنیاد دفاع دموکراسی ها» می گوید ترکیه در دوره زمانی بین مارس ۲۰۱۲ تا ژوییه ۲۰۱۳ توانست حدود ۱۳ میلیارد دلار طلا به تهران صادرکند.

منبع: اینترنشنال بیزنس تایمز
XS
SM
MD
LG