لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۲

روز معلم در ایران؛ ادامه اعتراض فرهنگیان و احضارها و بازداشت‌های پرشمار


روز معلم در ایران
روز معلم در ایران

دوازدهم اردیبهشت که در تقویم ایران به عنوان «روز معلم» نام‌گذاری شده، روزی برای قدردانی از افرادی است که وظیفه آموزش جامعه را برعهده دارند و نسل آینده را برای فردایی بهتر آماده می‌کنند.

«روز معلم» که در مدارس ایران معمولا با جشن و هدیه و تبریک همراه است، امسال در حالی فرا رسیده است که فرهنگیان به وضعیت معیشت خود اعتراض دارند و خواستار اجرای کامل طرح رتبه‌بندی هستند، اما با برخورد ماموران انتظامی و امنیتی، سرکوب، ضرب و شتم، احضار و بازداشت مواجه می‌شوند.

جدیدترین تجمع سراسری معلمان روز یکشنبه ۱۱ اردیبهشت در شهرهای مختلف ایران برگزار شد که در برخی از شهرها مانند بوشهر، به برخورد خشونت‌آمیز ماموران حکومتی با معلمان و بازداشت شماری از آنان انجامید.

معلمان بازداشت‌شده در بوشهر حمید خجسته، اردشیر صیادی، یوسف صیادی، فریدون شفیعی، محمود ملاکی، و محسن عمرانی نام دارند.

طی دو روز گذشته نیز محمد حبیبی، سخنگوی کانون صنفی معلمان، رسول بداقی عضو کانون صنفی معلمان، و چند تن دیگر از فعالان صنفی از جمله فاطمه بهمنی، منصوره عرفانیان، صفر رمضانی، صلاح سرخی، اسکندر لطفی، محمد خواجه، شعبان محمدی، جعفر ابراهیمی، علی‌اکبر باغانی، و مسعود نیکخواه بازداشت شدند.

همزمان ده‌ها معلم و فعال صنفی دیگر نیز تهدید، احضار و بازجویی شدهاند که از آن جمله می‌توان به نوروز رشیدی، قدرت قاسمی و علی‌حسن بهامین در یاسوج، کوکب بداغی، بهنیا بهمئی‌‌نژاد، شهریار شیروانی، سیامک چهرازی و اقبال تامرادی در استان خوزستان، و غلامرضا شریفه در سنندج اشاره کرد.

بازداشت و احضار معلمان انتقاد مدافعان حقوق بشر و شماری از فعالان سیاسی را به دنبال داشت.

ابوالفضل قدیانی، فعال سیاسی ساکن ایران، روز یکشنبه ۱۱ اردیبهشت در بیانیه‌ای نسبت به سرکوب خواسته‌های معلمان اعتراض کرد و گفت: «مستبد امروز ایران علی خامنه‌ای و اعوان و انصار و دولت دست نشانده‌اش نه تنها به مطالبات بر حق و قانونی معلمان پاسخ نمی‌دهند، بلکه همین تجمعات مسالمت‌آمیز و خشونت پرهیز و قانونی را هم تحمل نمی‌کنند.»

وی در ادامه این پرسش را مطرح کرده که چرا دولت مدعی است برای رده‌بندی و همسان‌سازی حقوق معلمان بودجه ندارد، اما بودجه سپاه چند برابر می‌شود؟

ابوالفضل قدیانی در بیانیه خود آیت‌الله علی خامنه‌ای را «خودکامه» و مسئول وضعیت موجود معرفی کرد و ابراهیم رییسی را نیز « فرمان‌بر و کارگزار» رهبر جمهوری اسلامی دانست.

معلمان و فعالان صنفی از سال‌ها پیش با برخوردهای امنیتی مواجه هستند.

محمد حبیبی، سخنگوی کانون صنفی معلمان ایران، پس از تحمل سه سال حبس، در آبان سال گذشته با حکم «بازخرید و اخراج» از آموزش و پرورش مواجه شد.

اسماعیل عبدی، معلم و عضو کانون صنفی معلمان ایران، از شش سال پیش در زندان به سر می‌برد.

رسول بداقی، بازرس کانون صنفی معلمان، نیز در سال‌های اخیر بارها بازداشت و زندانی شده است.
کاهش فشارهای امنیتی بر فرهنگیان، آزادی معلمان زندانی و اجرای کامل طرح رتبه‌بندی و همسان‌سازی حقوق‌ها خواسته‌های اصلی معلمان معترضی است که در ماه‌های گذشته بارها دست به برگزاری تجمع زده‌اند.

لایحه رتبه‌بندی معلمان پس از حدود ۱۰ سال بلاتکلیفی و افزایش اعتراض معلمان ۲۴ آذرماه سال گذشته به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و پس از اعمال تغییراتی، شورای نگهبان نیز آن را تایید کرد.

اما معلمان این مصوبه را «ناقص» و نوعی «سرهم‌بندی» توصیف می‌کنند و می‌گویند با خواسته‌های آنان فاصله دارد.

فرهنگیان شاغل و بازنشسته اعلام کرده‌اند که تا زمان تحقق خواسته‌های خود به برگزاری تجمعات اعتراضی ادامه خواهند داد.

یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش ایران، روز یکشنبه ۱۱ اردیبهشت گفت: «سازمان امور اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه در حال بررسی آئین‌نامه جدید رتبه‌بندی معلمان هستند و این آیین‌نامه در جلسه این هفته دولت بررسی خواهد شد.»

وزیر آموزش و پرورش ۲۴ فروردین‌ماه نیز اعلام کرده بود که احکام معلمان تا سه ماه دیگر صادر می‌شود.

این سخنان یوسف نوری در حالی است که معلمان از عملکرد او انتقاد می‌کنند و خواستار استعفای او از وزارت آموزش و پرورش هستند.

آموزش رایگان و باکیفیت برای همه دانش‌آموزان از دیگر خواسته‌های این معلمان معترض است. معلمان که مهم‌ترین رکن آموزش‌ و تصویرگر آینده‌اند، از ماه‌ها پیش مطالبات صنفی خود را فریاد می‌زنند و نسبت به وضعیت معیشت و ناکافی‌بودن حقوق خود اعتراض دارند، اما گوش شنوایی در میان مسئولین جمهوری اسلامی نمی‌یابند.

XS
SM
MD
LG