مرکز دادههای باز ایران روز چهارشنبه چهارم مهر در گزارشی درباره افزایش بودجه قرارگاه بقیهالله سپاهپاسداران انقلاب اسلامی نوشت که مبلغ اختصاص داده شده به این نهاد از سال ۱۴۰۱ تاکنون ۴ برابرشده است.
بنا به این گزارش، در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ مبلغ اختصاص داده شده به این قرارگاه ۶۶۸ میلیارد تومان بوده که در سال ۱۴۰۲ به ۸۸۸ میلیارد تومان و در سال ۱۴۰۳ به مرز ۳۰۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
این بودجه به منظور کمک و حمایت از موسسات فرهنگی و اجتماعی، از جمله دو موسسه اوج و سراج که در عرصههای هنری، رسانهای و فضای مجازی فعالیت گستردهای دارند، به این قرارگاه اختصاص داده شده است.
اما در وبسایت این قرارگاه اشارهای به دریافت بودجه دولتی نشده و آمده است که فعالیت این قرارگاه منوط به کمکهای مردمی در «جهاد فرهنگی» است و میزان درآمد قرارگاه از این کمکهای مردمی نیز مشخص نیست.
بنا به آنچه در این وبسایت آمده، قرارگاه در طرحهای گوناگون در زمینههای مختلف درگیر است: «ابرپروژه خادمین اربعین» یکی از این پروژهها است که توسط نیروهای داوطلب (بدون دستمزد) انجام میشود و از جمله فعالیتهای تعریف شده برای آن مراقبت از کفش کسانی که وارد مکان زیارتی می شوند، نگهداری وسایل کسانی که به مکان زیارتی میروند، راهنمایی زائران و نگهداری کودکان گمشده در مکان زیارتی است.
«طرح بزرگ داروهای مازاد» هم با استفاده از کمکهای مردمی و خدمات جهادی (نیروهای داوطلب) صورت میگیرد و وظیفهاش جمعآوری داروهای مازاد، بلااستفاده، دارای تاریخ مصرف و تاریخ گذشته از منازل مردم است.
«نذر کریم اهل بیت» هم برای جمعآوری کمک جهت تامین جهیزیه برای خانوادههای مستضعف راهاندازی شده است و توسط نیروهای داوطلب و با جمعآوری کمکهای مردمی صورت میگیرد. مبلغ لازم برای هر جهیزیه کامل ۱۶ میلیون تومان است و تاکنون ۲۳ سری جهیزیه توزیع شده است. با بودجه اختصاص یافته به قرارگاه میتوان ۱۸۷ هزار و ۵۰۰ جهیزیه را تامین کرد.
«رزمایش همدلی و کمک مومنانه» در سال ۱۳۹۹ با استفاده از کمکهای مردمی ۳۱۳ بسته ارزاق بین خانوادههای نیازمند توزیع کرده است. اگر فرض کنیم که تهیه بسته ارزاق در سال ۱۴۰۳ نسبت به چهار سال پیش ۱۵ برابر گرانتر تمام شود، با بودجه قرارگاه بقیهالله می توان به یک میلیون خانواده نیازمند در ایران بسته ارزاق تحویل داد.
«کاروان شادی عید ولایت» نیز طرح دیگری است که در سال ۱۳۹۹ به توزیع کیک و آبمیوه، و سرودخوانی و غیره اختصاص داشته و در انجام آن باز هم از کمکهای مردمی استفاده شده است.
فرماندهی قرارگاه بقیهالله با محمدعلی جعفری، فرمانده پیشین سپاه پاسداران است.