لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۱۷

چرا استیضاح وزیر علوم، به افشای بورسیه‌های غیرقانونی مربوط است؟


هیات رئیسه مجلس ایران، روز سه‌شنبه، طرح استیضاح وزیر علوم را اعلام وصول کرد. 51 نماینده امضا کننده نامه استیضاح، دلایل مختلفی را برای این اقدام خود نوشته‌اند اما برخی تحلیل‌گران و حامیان دولت حسن روحانی، یکی از دلایل اصلی مطرح شدن استیضاح رضا فرجی دانا را افشای وجود ۳ هزار بورسیه غیرقانونی در دولت احمدی‌نژاد است.

اوایل خرداد ماه امسال، معاون وزیر علوم موضوع وجود هزاران دانشجوی بورسیه غیرقانونی در پذیرش دانشگاه‌های داخل و خارج را مطرح کرد. حدود یک ماه بعد تعدادی از نمایندگان مجلس طرح استیضاح وزیر علوم را نوشتند و به هیات رئیسه مجلس دادند.

در نامه‌ استیضاح وزیر علوم، یکی از دلایل استیضاح، «عدم پذیرش و سرگردانی پذیرفته‌شدگان قانونی بورسیه‌های تحصیلات تکمیلی» عنوان شده است اما کسانی که دلیل اصلی استیضاح وزیر علوم را افشای بورسیه‌های غیرقانونی می‌دانند، استیضاح فرجی دانا را نوعی انتقام‌گیری از رضا فرجی دانا دانسته‌اند.

در پرونده بورسیه‌های غیرقانونی، به وجود هزاران دانشجو که بدون سپری کردن آزمون و بدون داشتن شرایط علمی، به عنوان دانشجوی تحصیلات تکمیلی در داخل یا خارج کشور پذیرفته شده‌اند، اشاره شده است.

خبرگزاری ایلنا در گزارش مفصلی از وجود نام چهره‌های نزدیک به اعضای کابینه دولت احمدی‌نژاد و برخی از نمایندگان مجلس در میان بورسیه‌های غیرقانونی خبر داده است.

در بخشی از این گزارش آمده است:«در لیست بورسیه‌های غیرقانونی نام پسر و داماد وزیر ارتباطات دولت گذشته به چشم می‌خورد که وی هم‌اکنون از طراحان اصلی استیضاح وزیر علوم به شمار می‌رود. طبق اسناد به داماد این نماینده مجلس بورس ادامه تحصیل در امریکا و به پسر وی بورس ادامه تحصیل در کانادا اعطا شده است.»

گزارش، به وجود نام فرزند وزیر علوم دولت قبلی در میان بورسیه‌های غیرقانونی اشاره کرده که «با معدل ۱۳ از بورس نخبگان استفاده کرده و اکنون مشغول تحصیل در مقطع دکتراست، همچنین خواهرزاده و داماد خواهر وی نیز موفق به دریافت بورسیه شده‌اند.»

گزارش همچنین به وجود مدیران یکی از خبرگزاری‌های محافظه‌کاران در میان بورسیه‌های غیرقانونی اشاره کرده است که به دلیل بالا بودن سن، نباید به عنوان دانشجوی بورسیه پذیرفته می‌شد.

امضا کنندگان طرح استیضاح فرجی دانا، در مقابل اعتراض به جلوگیری از ادامه تحصیل آنچه «پذیرفته شدگان قانونی بورسیه‌های تحصیلات تکمیلی» خواندند، از بازگشت دانشجویان ستاره‌دار و برخی استادان برکنار شده نیز به شدت انتقاد کرده‌اند.

به نظر می‌رسد گروهی از محافظه‌کاران از تغییر رویه وزارت علوم و اقدامات فرجی دانا چندان خرسند نباشند اما آنچه که آنها را بیشتر نگران کرده است، ورود این وزارتخانه به پرونده‌هایی نظیر بورسیه‌های غیرقانونی باشد؛ پرونده‌ای که هر از چند گاهی نامی از وابستگان چهره‌های محافظه‌کار از آن به بیرون درز می‌کند.

XS
SM
MD
LG