در حالیکه ایران اعلام کرده است به دلیل فراهم نشدن شرایطی از سوی عربستان سعودی امکان برگزاری حج امسال برای زائران ایرانی وجود ندارد، وزیر خارجه عربستان سعودی شرایط درخواستی ایران برای حج را غیرقابل قبول عنوان کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی روز یکشنبه در کنفرانس خبری مشترک با فیلیپ هاموند وزیر خارجه بریتانیا در جده، درباره اختلاف ایران و عربستان بر سر حج به خبرنگاران گفت: "ایران خواستار حق برنامه ریزی و برگزاری تظاهرات در مراسم حج و امتیازاتی از این دست بود که می توانست موجب هرج و مرج شود. این غیرقابل قبول است."
احتمالا اشاره این مقام عربستان سعودی به برگزاری مراسم "برائت از مشرکین" است که زائران ایران با هماهنگی بعثه رهبر جمهوری اسلامی به صورت تجمع در یک محل برگزار می کنند.
ساعاتی پیش از سخنان وزیر خارجه عربستان، سازمان حج و زیارت ایران در اطلاعیهای اعلام کرده بود که به دلیل از دست دادن زمان برای برنامهریزی و تدارکات حجاج ایرانی و تأمین نشدن مطالبات جمهوری اسلامی از سوی مقامات دولت عربستان سعودی، زائرین ایرانی از حضور در مراسم حج تمتع امسال محروم میشوند. این سازمان مطالبات دولت ایران را "تضمین امنیت و کرامت زائران" عنوان کرده بود و سخنی از تظاهرات نگفته بود.
این در حالیست که وزیر خارجه عربستان به خبرنگاران گفت که ایران امسال یادداشت تفاهم حج را که ۷۰ کشور دیگر مانند هر سال امضا کرده اند، امضا نکرده است. به گفته او این یادداشت تفاهم به منظور تضمین امنیت و سلامت زائران تنظیم شده است.
عادل الجبیر مسئولیت محروم ماندن زائران ایرانی از حج را بر عهده مقامات ایرانی دانست چرا که به گفته او عربستان برای برگزاری مراسم حج آنچه عهده دار بود را تعهد کرد و انجام داد. به گفته او عربستان در آخرین دور گفت و گوها برای حل مشکلات مربوط به پرواز و صدور روادید با ایران توافق کرد.
با این حال، سازمان حج و زیارت در اطلاعیه خود عربستان سعودی را متهم به اتلاف وقت برای گفت و گو درباره برگزاری مراسم حج کرد به طوری که ایران فرصت برنامه ریزی و تدارکات را از دست داد.
مشکلات ایران و عربستان سعودی بر سر مساله برگزاری حج به حوادث حج سال گذشته باز می گردد که در جریان آن صدها زائر ایرانی به دلیل ازدحام جان خود را از دست دادند. ایران عربستان را به سوء مدیریت در برگزاری مراسم حج متهم کرد اما عربستان مسئولیت آن حادثه را به عهده زائران دانست.
از سوی دیگر قطع روابط ریاض با تهران در پی حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان در ایران در سال گذشته موجب اوج گرفتن تنش میان دو کشور و دشوار شدن مذاکره درباره برگزاری مراسم حج شد.
وزیر خارجه عربستان همچنین روز یکشنبه ایران را به پاشیدن تخم فتنه در عراق متهم کرد. او گفت: "فتنه و تفرقه در عراق نتیجه سیاست های فرقه گرایانه ایران در عراق است."
ایران و عربستان از گروه های رقیب در سوریه، لبنان، یمن و بحرین حمایت می کنند و در مورد عراق نیز اختلافات شدیدی دارند.