لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۰۴

ایران؛ یکی از کشورهای محدود کننده اینترنت در جهان؛ خامنه‌ای خواستار «کنترل فضای مجازی» شد


علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی
علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، روز سه‌شنبه ششم شهریور، به رغم ادامه تشدید سیاست اعمال محدودیت‌ برای استفاده کاربران از اینترنت که ایران را به یکی از کشورهای محدودکننده اینترنت در جهان تبدیل کرده است، خواستار «کنترل فضای مجازی» شد.

او در دیدار با مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم، و اعضای دولت او، بازداشت پاول دوروف، بنیان‌گذار و مدیر شبکه پیام‌رسان «تلگرام»، در فرانسه را نمونه‌ای از عملکرد سایر کشورها در این چهارچوب دانست و گفت که باید در فضای مجازی، به ادعای او، «حکم‌رانی قانون‌مند» وجود داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، سخنان علی خامنه‌ای در شرایطی ابراز شد که جمهوری اسلامی یکی از حکومت‌های جهان است که بیشترین محدودیت‌ها را برای استفاده شهروندان از اینترنت ایجاد کرده است.

او با اعلام این‌که «باید قوانینی برای تنظیم فضای مجازی وجود داشته باشد»، عنوان کرد که همه کشورهای جهان چنین رویکردی دارند و به همین دلیل، پاول دوروف در فرانسه بازداشت شده است.

جمهوری اسلامی با ایجاد محدودیت‌های سخت‌گیرانه، شبکه‌های اجتماعی مستقر در آمریکا مانند «فیس‌بوک، ایکس و یوتیوب» را فیلتر کرده است اما کاربران ایرانی معمولا با استفاده از فیلترشکن یا «وی‌پی‌ان» به این پلت‌فرم‌ها دسترسی دارند.

دادستانی فرانسه روز دوشنبه اعلام کرد که پاول دوروف روسی‌تبار که شهروند فرانسه و امارات متحده عربی نیز است، به‌عنوان بخشی از تحقیقات در مورد جنایات مربوط به سواستفاده جنسی از کودکان، قاچاق مواد مخدر، و معامله‌های جعلی با استفاده از تلگرام، در پاریس بازداشت شده است.

شبکه پیام‌رسان تلگرام نیز توسط جمهوری اسلامی مسدود شده است و کاربران ایرانی به طور عادی دسترسی به آن ندارند.

به نوشته رویترز، جمهوری اسلامی به طور منظم از کاربران اینترنت بر اساس پست‌هایی که در فضای مجازی به اشتراک می‌گذارند، هزینه دریافت می‌کند.

علی خامنه‌ای در سخنان خود گفت که «فضای مجازی باید قانون‌مند باشد تا به فرصت تبدیل شود نه تهدید.»

اجرای طرح معروف به «صیانت» از سوی حکومت ایران برای محدودسازی اینترنت حاشیه‌های فراوانی در پی داشته و اعتراضات گسترده‌ کاربران ایرنترنت را به همراه داشته است.

پیش از این، طرح معروف به «صیانت» از سوی حکومت ایران برای محدودسازی اینترنت در طراحی شده است. اجرای این طرح طی چند سال گذشته حاشیه‌های فراوانی در پی داشته و اعتراضات گسترده‌ کاربران ایرنترنت را به همراه داشته است.

به نوشته رویترز، مسعود پزشکیان در جریان مناظره‌ها در انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران، از فیلترینگ اینترنت، به‌ویژه به دلیل تأثیر آن بر اقتصاد ایران انتقاد کرده بود زیرا بسیاری از مشاغل کوچک به رسانه‌های اجتماعی وابسته هستند.

بر اساس گزارش گروه حقوق دیجیتال «اکسس ناو»، ایران در سال گذشته میلادی از نظر قطعی اینترنت در رتبه سوم جهان قرار گرفت.

این قطعی شامل خاموش کردن شبکه‌های تلفن همراه در سطح ملی و در مناطق خاص، و همچنین مسدود کردن دسترسی به اینستاگرام و واتس‌اپ، تنها پلت‌فرم‌های اصلی بود که به صورت کامل در ایران قدغن نیستند.

در همین حال، بر پایه گزارش اخیر مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، رتبه ایران در شاخص جهانی کیفیت زندگی دیجیتال از سال ۲۰۲۰ تا سال ۲۰۲۳ میلادی روند نزولی داشته و در تمام زیر شاخص‌ها سقوط جایگاه رخ داده است.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، پشتیبانی از آزادی اینترنت و تضمین دسترسی شهروندان ایران به اینترنت را یکی از ارکان محوری مورد توجه واشنگتن اعلام کرد.

پیشتر ستار هاشمی، وزیر ارتباطات، روز پنجشنبه اول شهریور در نخستین روز کاری خود مدعی شده بود که محدودیت‌های اینترنتی «متناسب با سیاستگذاری در وزارت ارتباطات اتفاق نیفتاده است.»

اما «فیلتربان»، نهاد فعال در حوزه حق دسترسی به اینترنت در ایران، ادعای وی را «شانه‌خالی کردن» از نقش این سازمان در اختلال‌های اینترنتی خواند و نوشت: وزرای قبلی هم «با این بهانه که وزارت ارتباطات بازوی اجرایی است و تصمیمات از سوی نهادهای دیگری اتخاذ می‌شود»، از نقش این وزارت‌خانه در تصمیم‌گیری برای اختلال‌ها یا محدودیت اینترنت «شانه خالی کردند.»

XS
SM
MD
LG