سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران میگوید گزارش گفتوگوی تلفنی پنجم اسفند ابراهیم رئیسی و ولادیمیر پوتین «بهدرستی پوشش داده نشده» و با بیان این که دولت با جنگ مخالف است، بار دیگر تأکید کرد که «گسترش ناتو باید متوقف شود.»
علی بهادری جهرمی روز سهشنبه ۱۷ اسفند ادعا کرد که طی این تماس، ابراهیم رئیسی «از صدمه دیدن مردم و تخریب شهرها و خانهها و آسیبهای ناشی از جنگ و از گسترش ناتو به شرق اظهار نگرانی» کرده است، مدعی شد که این تماس «قبل از شروع جنگ در دستور کار بود».
در نخستین روز هجوم ارتش روسیه به خاک اوکراین، گزارش تماس تلفنی رئیسی و پوتین با انتقادات گستردهای مواجه شد. بنا بر گزارشها، رئیسی در این تماس گفته بود که «گسترش ناتو تهدیدی جدی علیه ثبات و امنیت کشورهای مستقل در مناطق مختلف است» و اظهار امیدواری کرده بود که «آن چه اتفاق میافتد، به نفع ملتها و منطقه تمام شود.»
- جنگ اوکراین فرصتی برای جمهوری اسلامی ایران
روزنامه دولتی «ایران» درباره حمله روسیه به اوکراین و تحریم گسترده از سوی کشورها آن را «غائلهای که در جهان به پا شده» نامید و این پرسش را مطرح کرد که آیا در این میان «فرصتی برای ایران نیز وجود دارد؟»
در این گزارش آمده است: «از آن جهت که انتقال گاز برعکس نفت نیازمند خطوط لوله بوده و این کار نیز به سرمایهگذاریها و توافقهای بلندمدتی محتاج است باید دید آیا اروپاییها مایل به این کار خواهند بود. طرح انتقال گاز ایران از طریق ترکیه ۱۲ سال است که در فضای اقتصادی کشور مطرح است و باید دید این بار جدیتر خواهد شد یا خیر.»
در این گزارش با اشاره به حمایت ترکیه از اوکراین، ابراز امیدواری شده است که روسیه ایران را در مسیر صادرات گندم خود جایگزین ترکیه کند.
- سفیر جمهوری اسلامی در رومانی: ۴۰۰ ایرانی را اسکان دادهایم
سفیر جمهوری اسلامی در رومانی درباره آخرین وضعیت دانشجویان و ایرانیان مقیم اوکراین که در پی حمله نظامی روسیه به اوکراین، مجبور شدهاند به کشورهای همسایه بروند، از رسیدگی به «حدود ۴۰۰ ایرانی» مقیم اوکراین و انتقال گروهی از آنان «از طریق زمینی یا هوایی» به ایران خبر داده و تأکید کرده است که «ایرانیهای مقیم اوکراین باید هرچه سریعتر این کشور را ترک کنند.»
برخی از شهروندان ایرانی و دانشجویان ساکن در اوکراین طی روزهای اخیر و پس از تهاجم نظامی روسیه، با ارسال ویدیوهایی از مناطق مرزی این کشور با لهستان، رومانی و مجارستان از هشدار دیرهنگام سفارت، شرایط نامناسب برای انتقال به مرزها، عدم پیگیری کنسولی و نامشخص بودن وضعیت خود گلایه کردهاند.
مقامات وزارت علوم جمهوری اسلامی پیشتر تعداد دانشجویان ایرانی ساکن اوکراین را حدود دو هزار نفر اعلام کرده بودند. تعداد کلی ایرانیان ساکن این کشور تا پیش از حمله نظامی روسیه، چهار تا هشت هزار نفر تخمین زده شده است.
[منبع: رسانههای ایران]