در حالی که ارتش ایالات متحده روز یکشنبه در واکنش به حملات انجام شده به پایگاههای خود در منطقه بار دیگر مواضع گروههای نیابتی جمهوری اسلامی را در سوریه هدف قرار داد، جمهوری اسلامی مدعی شده است که حملات انجام شده به نیروهای آمریکایی نتیجه «سیاستهای نادرست آمریکا»، از جمله حمایتش از اسرائیل در جنگ علیه حماس، بوده است.
به گفته مقامات اسرائیلی، از زمانی که شبهنظامیان حماس در ۱۵ مهر از مرز غزه هجوم آوردند، ۱۴۰۰ نفر را کشتند، و ۲۳۹ نفر را گروگان گرفتند، نیروهای آمریکایی بارها از سوی گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در عراق و سوریه مورد حمله قرار گرفتند.
اسراییل در واکنش به این حمله تروریستی، با فراخوان برای محو حماس حملات بیوقفه هوایی، زمینی، و دریایی علیه مواضع حماس در غزه را آغاز کرد. خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع حماس گزارش داده است که تا روز دوشنبه ۸ آبان بیش از هشت هزار نفر در غزه کشته شدهاند.
ایالات متحده، اتحادیه اروپا، ژاپن، و اسرائیل حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دادهاند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، روز دوشنبه، ۸ آبان گفت: «حمله به پایگاههای آمریکا در منطقه به ویژه عراق نتیجه سیاستهای اشتباه آمریکا در منطقه است که امیدواریم اصلاح شود.»
وی گفت: «این حملات توسط گروههایی علیه حضور آمریکا در منطقه و مخالف جدی حمایت آمریکا از اسرائیل انجام شده است.»
جمهوری اسلامی که از حماس حمایت مالی و نظامی میکند، حملات ۱۵ مهر را «موفقیتآمیز» خوانده، اما هرگونه دخالت در آن را رد کرده است. حکومت ایران بارها تهدید کرده است که جنگ اسرائیل و حماس به مناطق دیگر در منطقه سرایت خواهد کرد. با این حال، جمهوری اسلامی از آمریکا خواسته است جمهوری اسلامی را برای حملات حماس علیه اسرائیل سرزنش نکند.
مقامات امنیتی جمهوری اسلامی به رویترز گفتهاند که راهبرد ایران این است که نیروهای نیابتی در خاورمیانه مانند حزبالله حملات محدودی را علیه هدفهایی در اسرائیل و پایگاههای آمریکا انجام دهند، اما از بالا گرفتن تنشهایی که ممکن است سبب درگیر شدن جمهوری اسلامی شود، پرهیز میکند.
کاخ سفید میگوید که جمهوری اسلامی حملات به نیروهای آمریکایی در خاورمیانه را «فعالانه تسهیل» کرده است.
ایالات متحده شامگاه یکشنبه، ۷ آبان، بار دیگر مواضع نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی را در دیرالزور در شرق سوریه هدف قرار داد.
روزنامه جروزالم پست، با استناد به گزارشهای اولیه رسانههای سوری، از جمله منابع مخالف و نیز حامی حکومت اسد، گزارش داد که نیروهای آمریکایی یکشنبه شب مواضع شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی را در البوکمال، واقع در منطقه دیرالزور در شرق سوریه، هدف قرار دادهاند.
برخی منابع رسانهای در شبکه اجتماعی «ایکس» هم از حملات هوایی اسرائیل به اهدافی در جنوب سوریه در بامداد روز دوشنبه خبر دادند.
ایالات متحده در شامگاه پنجشنبه چهارم آبان نیز در واکنش به حملات مکرر شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه، مواضع و تاسیسات این شبهنظامیان را در شرق سوریه هدف قرار داد.
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، با اشاره به حمله این کشور به تأسیسات مرتبط با شبهنظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی در شرق سوریه، گفت که نیروهای نظامی آمریکا در صورت لزوم «آمادهاند که اقدامات بیشتری» را در ارتباط با حمله گروههای نیابتی جمهوری اسلامی به پاسگاهها و مواضع آمریکا انجام دهند.
جو بایدن این موضوع را روز پنجم آبان در نامهای به رهبران کنگره آمریکا اعلام کرد.
او با اشاره به حمله جنگندههای آمریکا به تاسیسات نظامی مرتبط با سپاه پاسداران در سوریه نوشت: «هدف از این حملات، ایجاد بازدارندگی بود و به گونه ای انجام شد که خطر تشدید تنش را محدود و از تلفات غیر نظامیان جلوگیری کند.»
رئیس جمهوری ایالات متحده اضافه کرد: «من این حملات را به منظور محافظت و دفاع از نیروهای خود، مختل کردن حملات مداوم علیه ایالات متحده و شرکای ما، و باز داشتن ایران و گروه های شبه نظامی تحت حمایت ایران از انجام یا حمایت از حملات بیشتر به نیروها و امکانات آمریکا انجام دادم.»
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، نیز در گفتوگویی با شبکه خبری اِیبیسی نیوز که روز یکشنبه هفتم آبان پخش شد، با تاکید بر اظهارات جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، گفت که ایالات متحده به حملات جمهوری اسلامی و گروههای نیابتیاش پاسخ خواهد داد.
رئیس جمهوری آمریکا پیشتر مستقیماً رهبر جمهوری اسلامی را خطاب قرار داد و گفت: «هشدار من به آیتالله این است که اگر همچنان به اقدامات خود علیه نیروهای ما ادامه دهند، ما پاسخ خواهیم داد و او باید آماده باشد.»