همزمان با ادامه اعتراضات و اعتصابات در ایران، رهبر جمهوری اسلامی با بیان این که «با انقلاب اسلامی زمینه برای نخبهپروری فراهم شد»، دوباره به حکومت پهلوی حمله کرد و اعتصاب و اعتراضات در دانشگاه را به «دشمنان انقلاب» نسبت داد.
علی خامنهای روز چهارشنبه ۲۷ مهر ادعا کرد: «این زمینه در دوران طاغوت وجود نداشت، اگر هم بود خیلی جزو سیاستهای رسمی طاغوت نبود، زمینه وجود نداشت. خیلیها بودند دارای استعدادهای خوب، آماده تلاش هم بودند، اما توی سرشان میزدند.»
اظهارات خامنهای در حالی است که شمار قابل توجهی از نخبگان و چهرههای دانشگاهی ایران، از جمله علی یونسی و امیرحسین مرادی، دانشجویان نخبه دانشگاه صنعتی شریف، در زندان به سر میبرند و در این روزها دانشگاهها صحنه اعتراضات گسترده است.
- اعتراضات دانشآموزی
یک گزارش رسیده به بخش فارسی صدای آمریکا از کرج، حاکی از آن است که روز سهشنبه در یک دبیرستان دخترانه در میدان استاندارد کرج، یک روحانی را به نمازخانه مدرسه برده بودند که «بچهها را ارشاد کند» و یکی از دانشآموزان در میان سخنان او بلند شده و با اعتراض گفته «این چرت و پرتها چیست که میگویی؟»
بر اساس این گزارش، روحانی عصبانی شده و «استکان جلوی دستش را به سمت دانشآموز پرت کرده» و دانشاموزان نیز در واکنش، «عبا و عمامه او را از سرش کشیدهاند.»
بنا بر این گزارش، در پی این واقعه، مأموران به مدرسه هجوم بردهاند، اما مسئولان دبیرستان پیش از رسیدن آنها دانشآموزان را از مدرسه فراری دادهاند.
به گفته یکی از مادران، «دیروز جلوی مدرسه از مأمور قیامت بود» و امروز والدین دانشاموزان را به مدرسه نفرستادهاند.
در همین حال تهدیدهای مستقیم مقامات جمهوری اسلامی علیه معترضان همچنان ادامه دارد. روز چهارشنبه محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور، «لیدرهای اعتراضات» را به «اعدام» تهدید کرد و گفت: «اگر این افراد مرتکب قتل شده باشند و خانواده مقتول خواستار قصاص باشد، قصاص میشوند.»
یکی از شعارهای شهروندان در جریان اعتراضات سراسری جاری این بوده که «نخبههامون رو کشتند، به جاش آخوند گذاشتند.»
گزارش ویدئویی رسیده به بخش فارسی صدای آمریکا نیز دختران دانشآموز را در بوکان، شهری در استان آذربایجان غربی، نشان میدهد که با راهپیمایی در خیابان شعار «زن زندگی آزادی» و «مرگ بر دیکتاتور» میدهند.
- اعمال محدودیت بر الناز رکابی
در ادامه ایجاد محدودیتها برای الناز رکابی، قهرمان سنگنوردی ایران پس از آن که بدون حجاب در مسابقه فینال آسیا در سئول حاضر شد، روز چهارشنبه ویدیوهایی منتشر شد که نشان داد پیش از بازگشت او به تهران سفارت جمهوری اسلامی در کره به رسانهها اجازه نداد با او مصاحبه کنند.
در پی این اقدام، شماری از شهروندان ایرانی و کرهای مقابل ساختمان سفارت تجمع اعتراضی برگزار کردند. گروهی از معترضان در مقابل ماشین سفیر شعار «بیشرف بیشرف» دادند.
- شدتگرفتن بازداشتها
گزارشها حاکی از آن است که بازداشت و دستگیری فعالان حقوقبشر و کنشگران مدنی در جریان سرکوب اعتراضات اخیر در ایران شدت یافته است.
ماموران امنیتی روز چهارشنبه ۲۷ مهرماه با هجوم به خانه ماندانا صادقی روزنامه نگار و فعال رسانهای در آبادان، او را در خانهاش بازداشت کردند. همچنین رضا محمدی همسر او نیز در محل کار خود واقع پتروشیمی آبادان بازداشت شد بهگفته منابع هر دو تن به اهواز منتقل شدند.
خواهر پوران ناظمی نیز روز چهارشنبه ۲۷ مهر در توییتی نوشت که مأموران «وزارت اطلاعات» این فعال حقوق بشر را در خانهاش بازداشت کردند.
روز چهارشنبه بهروز یاسمی، شاعر اهل ایوانغرب در استان ایلام، پس از انتشار شعری در اینستاگرام در همبستگی با اعتراضات سراسری ایران پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت پلیس، بازداشت شد.
نیلوفر فتحی، معلم ریاضی، و وکیلش حسین رضایی، نیز روز سهشنبه ۲۶ مهر بازداشت شدند. بنا بر اطلاعات منتشر شده در شبکههای اجتماعی، ماموران امنیتی شامل «بیش از هشت مرد و یک زن» هر دو نفر را در دفتر وکالت آقای رضایی بازداشت کردند و هنوز اطلاعی از مکان نگهداری آنها در دست نیست.
- اعتراضات دانشجویی
روز چهارشنبه شماری از دانشجویان دانشگاه رازی در کرمانشاه در تجمعی اعتراضی علیه بسیجیها شعار دادند: «پرچمتو نشون بده، ساندیستو نشون بده»
مسئولان یک مدرسه در گچساران استان کهگیلویه و بویر احمد نیز روز چهارشنبه ۲۷ مهر، در میان اعتراض دانشآموزان و در مقابله با شعار «زن زندگی آزادی»، در حیاط مدرسه پوستر «زن حجاب زندگی» و «حجاب مساوی با امنیت» نصب کردند.
شماری از دختران دانشآموز نیز روز چهارشنبه در سنندج شعار دادند «مرگ بر دیکتاتور» و «میجنگیم، میمیریم، ایران رو پس میگیریم.»
- نامه شاهزاده رضا پهلوی به دبیرکل سازمان ملل
شاهزاده رضا پهلوی در نامهای به دبیرکل سازمان ملل، خواستار تشکیل کمیسیون تحقیق در شورای حقوق بشر سازمان ملل به منظور بررسی مسئولیت مقامات جمهوری اسلامی در «نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر» علیه شهروندان ایرانی شد.
شاهزاده رضا پهلوی در این نامه که در تاریخ ۳ اکتبر به دفتر آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل ارسال شده و تازه در اختیار «صدای آمریکا» قرار گرفته، با اشاره به این که «نه خشونت جمهوری اسلامی علیه معترضان مسالمتجو امر تازهای است و نه کارنامه تکاندهنده این رژیم در اعدامهای خودسرانه، شکنجه زندانیان سیاسی» اظهار تاسف کرد که سازمان ملل تا امروز «در ایجاد یک کمیسیون تحقیق برای شناسایی مسئولیت فردی اشخاصی که عامل و آمر چنین اعمال سوئی بودهاند» ناکام مانده است.
- آخرین وضعیت حسین رونقی
برادر حسین رونقی، فعال حقوق بشری که با ضرب و شتم در مقابل دادسرای اوین بازداشت شده و به گفته والدینش، پاهای او را زیر شکنجه شکستهاند، میگوید، پدر و مادرش «همچنان در دادستانی و زندان اوین پیگیر هستند» تا او را «آزاد کنند و برای درمان اقدام کنند.،
چند روز پیش از معرفی خودخواسته حسین رونقی به دادسرا، افراد لباس شخصی به خانه او رفتند، اما آقای رونقی موفق شد فرار کند و پس از آن در ویدئویی توضیح داد که آن افراد که «با آمبولانس» به آن جا رفته بودند، «پنجهبوکس» همراه داشتند و با آن به شیشه ماشین او نیز ضربه زدند و شیشهاش را شکستند.
مسعود کاظمی، روزنامهنگار، میگوید: «میخواستند بیرون زندان بیسروصدا و با صحنهسازی او را به قتل برسانند. حسین آن شب فرار کرد تا جنازهاش را نیمهشب در بیابان نیابیم.»
- جرمانگاری استفاده از فیلترشکن
در حالی که همزمان با اعتراضات سراسری یک ماه گذشته علاوه بر فیلترینگ، قطعی و اختلال گسترده در اینترنت همراه و خانگی در ایران در جریان است، عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران گفت که استفاده از فیلترشکن و ویپیان «حتما آسیبپذیری برای دستگاهها و گوشیهای تلفن همراه» در پی دارد و «راه هکرها را تسهیل میکند.»
او همچنین با تأکید بر «غیرمجاز» بودن استفاده از فیلترشکن، اضافه کرد: «اما متاسفانه جرمانگاری نشده، البته الان تلاشهایی دارد صورت میگیرد که بهسرعت جرمانگاری بشود و نهادهای مربوطه باید دنبال بکنند.»
همزمان، مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز گفت: «به دنبال معرفی پلتفرمی هستیم که حس اعتماد عمومی را به همراه داشته باشد.»
با ادامهدار شدن اعتراضات سراسری در ایران، شبکههای اجتماعی اینستاگرام و واتساپ به جمع پلتفرمهای فیلترشده از سوی جمهوری اسلامی افزوده شده و موجب آسیبهای گسترده به کسب و کارهای اینترنتی شده است.
دور جدید اعتراضات از ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استانهای کشور جریان داشته است.
در جریان این دور اعتراضات که پس از مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنهای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنهای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه، روحت شاد» داده شده است.
مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.
* صدای آمریکا در حال حاضر نمیتواند صحت همه ویدیوها و گزارشها را به طور مستقل تأیید کند.