لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۵۶

واکنش کشورها به اعلام نام پزشکیان به‌عنوان «رئیس‌ جمهوری اسلامی» از سوی حکومت


وزارت کشور جمهوری اسلامی روز شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳ مسعود پزشکیان را به عنوان رئیس دولت چهاردهم معرفی کرد
وزارت کشور جمهوری اسلامی روز شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳ مسعود پزشکیان را به عنوان رئیس دولت چهاردهم معرفی کرد

اعلام نام مسعود پزشکیان به‌عنوان «رئیس‌ جمهوری اسلامی» و جایگزین ابراهیم رئیسی، با واکنش‌ برهی کشورهای جهان همراه شد، که بیشتر آنها تاکنون از سوی سران کشورهای همسایه و منطقه بوده است.

وزارت کشور جمهوری اسلامی شنبه ۱۶ تیر اعلام کرد مسعود پزشکیان در این رقابت حکومتی با غلبه بر سعید جلیلی، نهمین رئیس‌ جمهوری اسلامی شده است.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌ جمهوری روسیه، ابراز امیدواری کرد این تغییر به توسعه روابط مسکو و تهران کمک کند. او گفت امیدوار است دوران تصدی پزشکیان به‌عنوان رئیس‌ جمهوری، همکاری‌های سازنده دوجانبه میان روسیه و ایران را تقویت کند.

شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، نیز در پیامی گفته است که تمایل دارد با همکاری با رئیس دولت چهاردهم جمهوری اسلامی، مشارکت راهبردی جامع پکن و تهران را به سمت «پیشرفت عمیق‌تر» هدایت کنند.

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در پیامی گفت به دنبال انتخاب پزشکیان، به گسترش همکاری‌ها میان ریاض و تهران علاقمند است و بر توسعه روابط میان کشورها و مردم در راستای «تأمین منافع متقابل طرفین» تأکید کرد.

این اظهارات در شرایطی بیان می‌شود که تهران و ریاض اخیرا با میانجی‌گری چین، توافق‌نامه مهمی را برای برقراری مجدد روابط پس از سال‌ها قطع رابطه امضا کردند. از آن هنگام، مقامات دو طرف در حال تلاش برای تقویت روابط دوجانبه هستند.

الهام علی‌اف، رئیس جمهوری آدربایجان، هم در پیامی به مناسب اعلام نام مسعود پزشکیان به عنوان جانشین ابراهیم رئیسی، گفت جمهوری آذربایجان اهمیت زیادی برای روابط خود با جمهوری اسلامی قائل است.

ابراهیم رئیسی، رئیس‌ جمهوری پیشین اسلامی، پس از دیدار با علی‌اف و افتتاح پروژه مشترک یک سد در ۳۰ اردیبهشت امسال، در سانحه سقوط بالگرد در منطقه مرزی کوهستانی میان ایران و جمهوری آذربایجان کشته شد.

نارندرا مودی، نخست‌ وزیر هندوستان، در پیامی گفته است مشتاق همکاری نزدیک با رئیس جدید دولت جمهوری اسلامی برای «تقویت بیشتر روابط دوجانبه گرم و طولانی مدت» است که به نفع مردم و منطقه باشد.

شهباز شریف، نخست‌ وزیر پاکستان، نیز گفت که مشتاق همکاری نزدیک با پزشکیان و «ترویج صلح و ثبات در منطقه» است. او در ادامه افزود، پاکستان و جمهوری اسلامی به‌عنوان کشورهای همسایه از روابط نزدیک و تاریخی برخوردارند و باید از طریق همکاری متقابل سودمند، آینده روشنی را برای ملت‌های خود تضمین کنند.

عبداللطیف رشید، رئیس‌ جمهوری عراق، نیز بر تمایل کشورش برای تقویت روابط بین بغداد و‌ تهران به نحوی که «در خدمت منافع دو کشور همسایه و مردم آنها باشد»، تاکید کرده است.

بشار اسد، رئیس‌ جمهور سوریه، گفته است ایران یکی از مهمترین کشورهایی است که سوریه مشتاقانه می‌خواهد اطمینان حاصل کند که روابط با آن همواره در اوج است. او اضافه کرد همکاری دمشق و تهران برای تقویت روابط راهبردی طرفین ادامه خواهد داشت.

همزمان، محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی، ابراز امیدواری کرده است که دو کشور با تقویت بیشتر روابط دوجانبه به سود ملت و کشورهای خود، به «گسترش صلح، ثبات، و شکوفایی در منطقه» کمک کنند.

در پی اعلام نتیجه رأی گیری حکومتی برای تعیین رئیس جمهوری اسلامی، یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده تاکید کرد انتخابات در جمهوری اسلامی آزاد و عادلانه نیست و نتیجه آن بر رویکرد واشنگتن تاثیر ندارد.

این سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده در پاسخ به درخواست بخش فارسی صدای آمریکا برای اظهارنظر درباره اعلام پیروزی پزشکیان در انتخابات حکومتی تعیین جانشینی ابراهیم رئیسی این مطلب را بیان کرد.

او در پاسخ کتبی خود به صدای آمریکا، با اشاره به این که «انتخابات در ایران نه آزاد و نه عادلانه است،» تاکید کرد که «در نتیجه، شمار قابل‌توجهی از ایرانی‌ها تصمیم گرفتند به هیچ عنوان در آن شرکت نکنند.»

تا لحظه انتشار این گزارش، هنوز واکنشی از سوی دیگر کشورهای غربی منتشر نشده است.

XS
SM
MD
LG