لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۴۲

تجمعات اعتراضی ایرانیان خارج کشور همزمان با دور دوم رای‌گیری برای تعیین جانشین رئیسی


تجمع اعتراضی ایرانیان علیه رای‌گیری برای تعیین جانشین ابراهیم رئیسی در آمستردام، پایتخت هلند (آرشیو)
تجمع اعتراضی ایرانیان علیه رای‌گیری برای تعیین جانشین ابراهیم رئیسی در آمستردام، پایتخت هلند (آرشیو)

دور دوم رای‌گیری حکومتی برای تعیین جانشین ابراهیم رئیسی روز جمعه ۱۵ تیر بار دیگر با برپایی تجمعات اعتراضی مقابل شعب اخذ رای در خارج از کشور و انتقاد شدید آنها از معدود شرکت‌کنندگان در انتخاب میان دو نامزد مدنظر حکومت برگزار شد.

تصاویر منتشره از مقابل محل‌های اخذ رای در کشورهای مختلف جهان همچون کانادا، آلمان، بریتانیا، استرالیا، دانمارک، هلند، ایالات متحده و دیگر کشورهای جهان حاکی از درگیری‌های لفظی مخالفان انتخابات حکومتی برای تعیین جانشین رئیسی با طرفداران جمهوری اسلامی است.

در واشنگتن، پایتخت آمریکا، دفتر حافظ منافع جمهوری اسلامی شعبه اخذ رای بود. سوران خاطری، خبرنگار بخش فارسی صدای آمریکا، که در محل حضور داشت، گزارش داد که این دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی عمدا انجام امور اداری مراجعان روزهای اخیر را به بهانه تعطیلی در آمریکا به روز جمعه موکول کرده بود و این امر سبب شد تعداد مراجعه‌کنندگان به این مکان افزایش یابد، اما آنها لزوما در انتخابات حکومتی جمهوری اسلامی شرکت نکردند.

همزمان گروهی از ایرانیان مخالف جمهوری اسلامی اقدام به برپایی تجمعی اعتراضی کردند و شرکت‌کنندگان در انتخابات حکومتی را به فرو کردن «انگشت در خون کشته‌شدگان اعتراضات» متهم کردند.

حمله به تجمع مخالفان مقابل دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی در واشنگتن
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

در تورنتوی کانادا نیز بسیاری از خانواده‌های دادخواه شرکت‌کنندگان در این فرایند حکومتی را مورد انتقاد قرار دادند و پزشکیان و ظریف و بقیه مقامات جمهوری اسلامی را به دست داشتن در «جنایات» این حکومت متهم کردند.

در پاریس، پایتخت فرانسه، نیز ایرانیان همزمان با شروع انتخابات در میدان «ایِنا» نزدیک به محل سفارت جمهوری اسلامی تجمع اعتراضی برگزار کردند.

در هامبورگ آلمان مخالفان جمهوری اسلامی با حمل تصاویر کشته‌شدگان در چارچوب کمپین «شرمساری» شرکت‌کنندگان در انتخابات برای تعیین جانشینی رئیسی را مورد انتقاد شدید قرار دادند.

بر اساس تصویری از مقابل سفارت جمهوری اسلامی در بروکسل، پایتخت بلژیک، یکی از مخالفان رای‌گیری گفت پلیس بلژیک تصاویر کشته‌شدگان و کوله‌پشتی‌هایشان را از آنها گرفته و تهدید کرده چنان چه محل را ترک نکنند، بازداشت خواهند شد.

در ملبورن استرالیا، یکی از مخالفان شرکت در انتخابات حکومتی اقدام به کندن پرچم جمهوری اسلامی کرد که این کار او با مداخله پلیس همراه شد.

در لاهه، هلند، نیز جمعی از ایرانیان مخالف جمهوری اسلامی مقابل کنسولگری حکومت ایران تجمعی اعتراضی برپا کردند.

همزمان، گزارش‌های منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی در مورد روند انتخابات در بسیاری از شهرها حاکی از خلوت بودن حوزه‌های رای گیری و عدم استقبال گسترده بوده است.

در همین ارتباط، بسیاری از چهره‌ها و فعالان و نیز سازمان‌ها و تشکل‌های سیاسی و مدنی همراه با شمار زیادی از زندانیان سیاسی، همانند دور نخست رای‌گیری، آن چه جمهوری اسلامی انتخابات می‌نامد را «سیرک» یا «نمایش» نامیده و خواستار تحریم آن شده‌اند.

ایالات متحده آمریکا نیز انتخابات به سبک رژیم جمهوری اسلامی را عادلانه و آزاد ارزیابی نکرده است.

مرحله دوم انتخابات در شرایطی آغاز شد که حتی بنا بر آمارهای حکومتی، اکثریت قاطع ایرانیان در مرحله نخست رای‌گیری که مخالفان آن را «سیرک» و «نمایش» می‌خوانند، شرکت نکردند.

در این ارتباط، طبق آمار ادعایی رسمی، حدود ٧٧ درصد از واجدین شرایط رای‌دادن در تهران و ۶۰ درصد از واجدین شرایط در سراسر ایران، در انتخابات شرکت نکردند و بدین‌ترتیب، پایین‌ترین نرخ مشارکت در انتخابات‌های ریاست جمهوری تاریخ جمهوری اسلامی رقم خورد.

آمار و ارقام منابع حکومتی جمهوری اسلامی همواره از سوی ناظران و منابع مستقل مورد تردید و مناقشه جدی بوده است، و بسیاری از ناظران و فعال مدنی و سیاسی بر این باورند که شمار رای‌دهندگان در دور اول انتخابات کمتر از آنچه بود که جمهوری اسلامی ادعا کرده است.

در این ارتباط، به رغم تبلیغات گسترده مسعود پزشکیان و سعید جلیلی، دو نامزد تایید شده شورای نگهبان جمهوری اسلامی، بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی همراه با خانواده های دادخواه چهره‌ها و فعالان و نیز سازمان‌ها و تشکل‌های سیاسی و مدنی اعلام کردند که در این دور از رای‌گیری حکومتی شرکت نخواهند کرد.

مخالفان می‌گویند میان دو نامزد مدنظر جمهوری اسلامی برای جانشینی رئیسی «فرقی نیست» و شرکت در انتخابات حکومتی را «رأی به کشتار و سرکوب بیشتر» قلمداد می‌کنند.

XS
SM
MD
LG