لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۴۰

اوباما: می‌خواهیم مذاکرات هسته‌ای طی چند هفته آینده به پایان برسد


اوباما: می‌خواهیم مذاکرات هسته‌ای طی چند هفته آینده به پایان برسد
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

رئیس جمهوری ایالات متحده موضع بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل را درباره مذاکرات هسته‌ای با ایران، پیش‌داوری شتابزده خواند.

باراک اوباما روز جمعه در گفت و گو با نشریه اینترنتی هافینگتون پست، درباره روند مذاکرات اتمی با ايران و واکنش بنیامین نتانیاهو نخست وزير اسرائیل درباره احتمال رسیدن به یک توافق در این مذاکرات گفت: «تا وقتی همه ابهامات برطرف نشود، توافقی در کار نخواهد بود. به نظر من اينکه گفته شود توافقنامه از پیش تنظیم شده است، یک داوری شتابزده است.»

او گفت که آنچه واقعیت دارد این است که از طرف ايرانی حرکت هايی صورت گرفته است، و ادامه داد: «مذاکرات يک هفته به خاطر تعطيلات نوروزی در داخل ايران متوقف شده است و اين امر فرصتی در اختيار ما قرار می دهد که مطمئن شویم همه در داخل ۵+۱ با اقداماتی که در حال انجام است راحت هستند. فرصتی هست تا آنها هم با هم مشورت کنند.»

رئیس جمهوی ایالات متحده با بیان اینکهدیپلماتها یک هفته دیگر به پشت میز مذاکره باز می‌گردند، تاکید کرد: «قصدمان اين است که به اين مسئله در عرض چند هفته.... نه چندماه خاتمه بدهيم.»

هافينگتن‌پست در بخش دیگری از مصاحبه خود با رئيس جمهوری آمريکا ديدگاه‌های او را در زمينه نظراتی که نخست وزير اسرائيل به تازگی در جریان مبارزات انتخاباتی‌اش در ارتباط با تشکيل يک کشور فلسطينی ارائه کرده بود، جويا شد.

باراک اوباما گفت: «به او يادآور شدم که ما هنوز معتقديم اگر اسرائيل بخواهد يک سرزمين يهودی و دموکراتيک باقی بماند، راه حل دو کشوری تنها راه برقراری امنيت در اسرائيل است. همينطور يادآوری کردم که چنين اظهارنظرهايی پيش از برگزاری انتخابات، راه را برای کسانی که به طور جدی معتقدند امکان مذاکره وجود دارد، دشوار می‌کند.»

سخنرانی‌های پيش از انتخابات بنيامين نتانياهو در مورد فلسطينی‌ها و اينکه تشکيل يک کشور فلسطينی در دوران نخست وزيری او به وقوع نخواهد پيوست به بحران مناسبات دو کشور دامن زد و آقای نتانياهو، خود با علم به اين مسئله روز پنجشنبه سعی کرد به نحوی آن را توجيه کند.

آقای اوباما به هافینگتون پست گفت که ايالات متحده با توجه به وضعيت موجود و گسترش شهرک های يهودی‌نشين نمی‌تواند به مواضع کنونی خود ادامه دهد.

رئيس جمهوری آمريکا در پاسخ به سئوال خبرنگار هافينگتن پست در مورد اينکه آيا آمريکا سخنان نتيانياهو را جدی می گيرد گفت: «خب ... البته اين حرف‌هايی‌ست که او خود مطرح می‌کند، می‌گويد در زمان نخست‌وزيری او چنين چيزی اتفاق نخواهد افتاد، در نتيجه ما هم برای اينکه مطمئن شویم منطقه دچار آشوب نخواهد شد، مجبوريم ساير گزينه‌ها را مورد ارزيابی قرار دهيم.»

آقای اوباما در پاسخ به پرسش ديگر خبرنگار هافينگتن پست در مورد لحن بنيامين نتانياهو در مورد اعراب اسرائيلی و این که در جريان انتخابات از اسرائيلی‌های راست گرا خواسته بود برای مقابله با اعراب اسرائيلی که چون گله به پای صندوق‌های رأی می‌روند، فعالانه‌تر در انتخابات شرکت کنند گفت: «ما همواره تذکر داده‌ايم که اينگونه لفاظی‌ها در تضاد با سنت‌های اسرائيل است. اسرائيل با زیر بنا و با قول دموکراسی و رفتار عادلانه و برابر با همه بنا نهاده شده است. من معتقدم که اين بهترين جنبۀ دموکراسی اسرائيل است و اگر اين جنبۀ خود رو از دست دهد سلاح به دست کسانی می‌دهد که مخالف يک کشور اسرائيلی هستند و باعث می شود دموکراسی در اين کشور از بين برود.

در همین حال، جان برنن، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا می گوید، ایران درک کرده که در صورت تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی، باید «هزینه هنگفتی بابت آن بپردازد.»
آقای برنن که یکشنبه در شبکه خبری فاکس سخن می گفت، افزود بنظر او رهبران ایران فهمیده اند که تصمیم به تولید سلاح کشتار جمعی، با هزینه و نتایج بسیار خطیری همراه خواهد بود.

تحليلگران می‌گويند، مواضع اخير و تنش‌زای بنيامين نتانياهو در برخورد با آمريکا نتیجه گام‌هايی است که آمريکا در جهت حل بحران اتمی ايران بر می‌دارد.

XS
SM
MD
LG