لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۵۶

بلبشوی سیاسی در ایران؛ از دعوا در مجلس شورای اسلامی تا مجادله «خودی»‌ها برای رسیدن به ریاست دولت


بلبشوی سیاسی در ایران
بلبشوی سیاسی در ایران

جمهوری اسلامی دهه دوم خرداد‌ ۱۴۰۳ را در حالی آغاز کرده که رقابت درون‌حاکمیتی برای تصاحب کرسی ریاست قوه مجریه آغاز شده و اعضای مجلس دوازدهم دوره‌ خود را با نزاع آغاز کردند.

نام‌نویسی از داوطلبان چهاردهمین دوره انتخابات ریاست دولت در جمهوری اسلامی از صبح روز ۱۰ خرداد در وزارت کشور آغاز شد و در همان روز نخست سعید جلیلی در حالی که امیرحسین ثابتی، از نمایندگان کنونی مجلس شورای اسلامی او را همراهی می‌کرد، برای کاندیداتوری انتخابات ثبت‌نام کرد.

حضور دبیر اسبق شورای عالی امنیت ملی و رئیس گروه مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ در وزارت کشور به همراه یک نماینده مجلس، انتقاد گروههای دیگر درون حاکمیتی جمهوری اسلامی را به همراه داشت. برخی، امیرحسین ثابتی را «کیف‌کش» خوانده و او را پیشاپیش وکیل‌الدوله معرفی کردند.


عباس مقتدایی خوراسگانی، نماینده مجلس، مصطفی کواکبیان و محسن صباغیان نمیانده بافق در مجلس از دیگر ثبت‌نام کنندگان در روز نخست بودند.

علی لاریجانی که در انتخابات ۱۴۰۰ رد صلاحیت شده بود نیز شامگاه پنجشنبه در توئیتی ابهام‌آمیز با انتشار قسمتی از نقشه تهران و اتصال سه نقطه به عنوان مبدا و مقصد شماره ۱ و مقصد شماره ۲ در رسانه اجتماعی ایکس نوشت:«بدون شما به مقصد نمی‌رسیم...»


طرفداران طیف «اصولگرای میانه» و برخی اصلاح‌طلبان این پست را نشانه اراده لاریجانی و چراغ‌سبز حاکمیت برای حضور او در این انتخابات دانستند.

امیرحسین ثابتی از طیف موسوم به پایداری و طرفداران سعید جلیلی در پاسخ به این پست لاریجانی نوشت:«هیچ راننده‌ای سفر شما را قبول نکرد.»

از مسعود پزشکیان، نماینده مجلس و علیرضا زاکانی شهردار کنونی تهران هم به عنوان ثبت‌نام کنندگان احتمالی بعدی یاد می‌شود.

در آن سو اما در بهارستان نمایندگانی که با کمترین آرای اکتسابی به صندلیهای سبز بهارستان تکیه زده‌اند پس از انتخاب بحث‌برانگیز قالیباف به ریاست مجلس، روز پنجشنبه بر سر تصویب اعتبارنامه به جان هم افتادند.

گروهی از این اعضا در جلسه روز ۱۰ خرداد که سومین جلسه علنی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی بود بر سر عدم تصویب اعتبارنامه تاجگردون در صحن علنی با هم درگیر شدند.

پس از این درگیری‌ها، حمید رسایی که در روز نخست به آرای انتخابات هیات رئیسه هم معترض بود، خطاب به رئیس مجلس گفت: «آقای قالیباف به صحن اخطار ندارم، به خود شما دارم در انتخابات هیات رئیسه اتفاقات تلخی افتاد. الان بالا در هیات رئیسه در حضور نمایندگان یک آقایی آقای شریعتی و سلیمی (دو تن از امضاءکنندگان برای رد اعتبارنامه تاجگردون) را تهدید کرده که من نمی‌گذارم شما شب به خانه‌تان برسید. یعنی چه؟ اینجا کجاست؟.»

آغاز فعالیت مجلس جدید و دولت جدید در یک سال و به فاصله چندماه، اتفاقی نادر در جمهوری اسلامی است.

جمهوری اسلامی پس از کشته‌شدن ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس دولت سیزدهم مجبور شد انتخابات زودهنگامی را در تاریخ ۸ تیرماه ۱۴۰۳ برگزار و تکلیف رئیس دولت و قوه مجریه را مشخص کند.

دو انتخابات پیشین مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۲ و انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰ با تحریم گسترده مردم ایران روبرو شد.

XS
SM
MD
LG