لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۴۳

به بهانه افزایش زائران در اربعین؛ پلیس می‌گوید زنان بدون «اجازه محضری همسر» می‌توانند به عراق سفر کنند


سعید منتظر المهدی می‌گوید این اقدام ویژه برای تسهیل سفر زنان برای زیارت به عراق صورت گرفته است.
سعید منتظر المهدی می‌گوید این اقدام ویژه برای تسهیل سفر زنان برای زیارت به عراق صورت گرفته است.

سخنگوی فرماندهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی می‌گوید زنان بدون اجازه محضری همسر می‌توانند برای سفر به عراق گذرنامه دریافت کنند.

براساس گزارش خبرگزاری مهر، سخنگوی پلیس گفت: درباره مجوز خروج از کشور ویژه خانم‌ها نیز تمهیداتی اندیشیده شده، این اختیار به مسئولان مراکز گذرنامه داده شده تا اگر کسی درخواست گذرنامه زیارتی داشته باشد نیازی به اجازه محضری همسران نیست و بانوان می‌توانند به همراه همسر خود به ادارات پلیس گذرنامه مراجعه و همان جا زوجیت آنان با رؤیت اسناد و مدارک لازم توسط مسئول مربوطه تأیید و اجازه همسر ثبت می‌شود و پس از ثبت در سیستم، همان مدرک به عنوان مجوز خروج از کشور زوجه در نظر گرفته می‌شود با این روش دیگر نیازی به مراجعه به دفترخانه نیست و ما هم همین سند را به عنوان اجازه خروج از کشور زوج برای زوجه می‌پذیریم. این موضوع برای فرزندان زیر ۱۸ سال نیز به همین صورت قابل اجرا می‌باشد.

این اقدام «تمهیداتی» پلیس در حالی است که زنان برای سفرهای تحصیلی و یا گردشگری با محدودیت‌های سفت و سختی بخصوص برای داشتن اجازه همسر یا سرپرست مواجه هستند.

به نظر می‌رسد این تازه‌ترین اقدام حکومت ایران برای افزایش تعداد زائران مراسم اربعین در کربلا باشد.

بیش از یک دهه است که حکومت ایران با اعزام زائران برای برگزاری مراسم چهلم امام سوم شیعیان، سعی دارد آن را حرکتی خودجوش و سازماندهی شده از سوی مردم و خیرین علاقمند به اهل بیت جلوه دهد.

در حالی پلیس از آسان گرفتن سفر زنان بدون «اجازه محضری» خبر داده طبق قانون، زنان بعد از ازدواج برای دریافت مجوز خروج از کشور نیاز به برگه محضری رضایت همسر دارند. مرد همچنین هر وقت بخواهد می تواند با مراجعه به پلیس گذرنامه، نسبت به جلوگیری از خروج کشور و ضبط گذرنامه همسر خود اقدام کند. همچنین هر زن ایرانی متاهل زمانی که می‌خواهد گذرنامه بگیرد یا آن را تمدید کند، نیاز به کسب اجازه کتبی همسرش دارد و در فرم های گذرنامه نیز یک بخش مشخص برای اعلام رضایت شوهر و امضای او وجود دارد که باید در دفترخانه اسناد رسمی نیز گواهی شود.

تنها زنانی که با همسر خود مقیم خارج از کشور هستند، یا زنانی که با مرد خارجی ازدواج کرده‌اند و زنانی که عازم سفر حج تمتع هستند، نیاز به مجوز محضری ندارند.

بهمن ماه گذشته کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی لایحه‌ای را برای ممنوعیت خروج زنان ایرانی از کشور بدون اجازه «سرپرست»، تصویب کرد. در این لایحه که با عنوان «منع خشونت علیه زنان» مطرح شده، «خروج بانوان از کشور» در «شرایط عادی» باید «با اذن سرپرست» باشد و «در موارد خاص» نیز «با حکم دادگاه انجام می‌شود».

پیش از این فقط زنان متأهل برای خارج شدن از کشور به اجازه همسر نیاز داشتند. اما در صورت اجرایی شدن این مصوبه، محدودیت حق سفر برای نیمی از جمعیت کشور خواهد بود و دختران بالای ۱۸ سال و همچنین زنانی که طلاق گرفته‌اند، تنها در صورتی می‌توانند از کشور خارج شوند که از «سرپرست» خود اجازه داشته باشند.

ایجاد محدودیت‌های بیشتر برای سفر زنان و دختران به خارج از کشور یک سال پس از آن صورت می‌گیرد که مونا حیدری ۱۷ ساله در حالی که برای آغاز زندگی جدید از کشور خارج شده بود، توسط پدر و عمویش که در عین حال پدرشوهر او بود، به اهواز بازگردانده شد و سپس همسرش سر او را از تن جدا کرد.

در روزهای گذشته صدور حکم تنها «هشت سال و سه ماه حبس» برای قاتل این کودک‌همسر که سر بریده شده او را در اهواز در انظار عمومی نمایش داد، با واکنش کاربران رسانه‌های اجتماعی رو‌به‌رو شد و برخی این حکم را در مقایسه با احکام صادر شده برای معترضان خفیف دانستند.

قوانین مدنی جمهوری اسلامی به مردان این «حق» را می‌دهد که همسرانشان را از حق خروج از کشور محروم کنند.

در سال‌های گذشته، باز ماندن برخی زنان ورزشکار از جمله سمیرا زرگری، زهرا نعمتی و نیلوفر اردلان از مسابقات جهانی به دلیل ممنوع‌الخروج شدن توسط همسرانشان خبرساز شده بود.

XS
SM
MD
LG