لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۹ تیر ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۳۲

مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس: ۱۰ درصد از ساختمان‌های تهران با خطر گسیختگی ناشی از زلزله مواجه هستند


یک روزنامه چاپ تهران به نقل از یک گزارش نوشت: مطالعات جدید نشان می‌دهد «نزدیک به ۱۰ درصد از کل بناهای موجود در پایتخت ایران با خطر «گسیختگی» ناشی از زلزله بالای ۷ ریشتر و تخریب گسترده روبرو هستند.»

روزنامه «دنیای اقتصاد» روز پنجشنبه دهم اسفند، با استناد به پژوهش و مطالعه جدید بازوی پژوهشی مجلس نوشت که ۶۵درصد از ساختمان‌های منطقه یک تهران به دلیل قرارگرفتن در حریم گسل اصلی، در «وضعیت بحران‌زایی» قرار دارند.

در این گزارش تاکید شده است که ۱۰۰ ساختمان پرجمعیت و ۲۴۵ سایت مهم پایتخت ایران در خطر «زلزله بزرگ» قرار دارند و مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس شورای اسلامی از دولت درخواست کرده است تا فعالیت کمیسیون ماده ۵ تهران در زمینه «تراکم فروشی» محدود شود.

بر همین اساس، مرکز پژوهش‌های مجلس «فروش تراکم با مصوبات کمیسیون ماده ۵ تهران» در سال‌های اخیر را زمینه‌ساز «شکل‌گیری ساختمان‌ها روی گسل‌های اصلی» معرفی کرده، خواستار توقف فعالیت این کمیسیون شده و اعلام کرده است که در حریم گسل‌‌های فعال نباید برج و سایت مهم ساخته شود.

در این مطالعه از شهرداری تهران خواسته شده است که با تخلیه ساختمان‌های مهم در مناطقی که بر روی گسل‌های اصلی هستند، کاربری آنجا را به فضای‌سبز تغییر دهد.

گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس ابعاد فاجعه‌باری دارد، چرا که در این گزارش آمده است که هم‌‌‌اکنون، ۱۰ منطقه تهران بر روی گسل اصلی قرار دارد.

از طرفی اعلام شده که ۲۴۵ سایت مهم و حساس در ۱۸ گروه و حدود ۳۲ هکتار بافت فرسوده در محدوده حریم گسل‌‌‌های شهر تهران قرار دارد.

این مرکز اعلام کرده است که سایت‌‌‌های مهمی از جمله ۶ برج، ۳۶ مدرسه، ۲۵ مسجد، ۲۳ پل و راه ارتباطی، ۲۲ مرکز تجمع، ۱۵ بیمارستان و مرکز درمانی، ۹ شهرداری و مراکز وابسته به آن، ۹ دانشگاه و مرکز آموزش عالی، ۹ ایستگاه برق فشار قوی، ۸ مخزن آب، ۴ موزه، ۴ ساختمان مربوط به قوه قضائیه، سه ایستگاه آتش‌‌‌نشانی، دو ساختمان متعلق به وزارت امور خارجه، دو پمپ بنزین، یک ساختمان متعلق به وزارت نفت و یک انبار نفت و همچنین ۶ ساختمان مهم دیگر در حریم گسل‌‌‌های شهر تهران ساخته شده‌‌‌اند.

امیر منصوری، استاد دانشگاه تهران و رئیس پژوهشکده معماری و شهرسازی «نظر»، روز سوم آبان با انتقاد از سیاست‌ها برای «کاهش مخاطرات» نسبت به مرگ ۳ میلیون تن در صورت وقوع زلزله هشدار داده بود.

به گفته برخی مدیران جمهوری اسلامی همچون پیروز حناچی، شهردار سابق پایتخت، «اگر زلزله بالای ۷ ریشتر، در بدترین شرایط، یعنی زمانی که مردم در خانه های شان خوابیده‌اند، فعال شود، پیش‌بینی شده در این زلزله ۴۰۰ هزار تن کشته می شوند.»

همچنین علی بیت‌الهی، رئیس بخش زلزله‌شناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، روز هفدهم شهریور از «کیفیت پایین» ساخت و ساز در ایران انتقاد کرده و گفته بود که با زلزله‌ای به بزرگی ۷ ریشتر، حدود ۶۰ درصد ساختمان ها تخریب می شود.

در همین ارتباط، احمد شاهرودی، کارشناس حوزه مسکن به صدای آمریکا گفته است: وقوع زلزله در تهران می‌تواند به دلیل قدمت شهرسازی و سوءمدیریت فاجعه‌بار باشد.

XS
SM
MD
LG