لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۲۹

رئیسی از غنی‌سازی اورانیوم تا سطوح نزدیک به درجه تسلیحاتی دفاع کرد


ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، از غنی‌سازی اورانیوم تا سطوح نزدیک به درجه تولید سلاح هسته‌ای دفاع کرد و مدعی شد که این اقدام پاسخی به کشورهای اروپایی است که به توافق هسته‌ای برجام پایبند نیستند.

او به شبکه خبری «سی‌ان‌ان« گفت: «در ابتدا، به دنبال غنی‌سازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصدی نبودیم. آنها |کشورهای اروپایی| تعهدات خود را زیر پا گذاشتند. کاری که جمهوری اسلامی ایران انجام داد در پاسخ به نقض تعهدات امضاکنندگان برجام بود.»

ایران پس از حمله به تاسیسات هسته‌ای در نطنز که جمهوری اسلامی، اسرائیل را مقصر آن دانست، در فروردین ۱۴۰۰ اعلام کرد که در حال غنی سازی اورانیوم تا ۶۰ درصد است.

این اقدام غرب را نگران کرد، زیرا «زمان گریز هسته‌ای» جمهوری اسلامی را برای ساخت سلاح هسته‌ای که به اورانیوم غنی‌شده بالای ۹۰ درصد نیاز دارد، کوتاه می‌کند. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گفت که ایران تنها کشور بدون سلاح هسته‌ای است که اورانیوم را با خلوص ۶۰ درصد غنی‌سازی می‌کند. آژانس در اواخر سال ۱۴۰۱، اعلام کرد که ذرات اورانیوم تا ۸۴ درصد غنی شده در سایت زیرزمینی فردو پیدا کرد.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ماه گذشته اعلام کرد ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران تا سطح خلوص ۶۰ درصدی، که نزدیک به سطح مورد نیاز برای تولید سلاح هسته‌ای است، همچنان رو به افزایش است و هیچ پیشرفتی در مذاکرات با جمهوری اسلامی درباره موضوعات حساسی مانند منشاء ذرات اورانیوم در سایت‌های گزارش‌نشده بدست نیامده است.

افزایش ذخیره اورانیوم غنی‌شده نزدیک به خلوص تسلیحاتی در ایران به این معنی است که در صورتی که جمهوری اسلامی تصمیم به ساخت سلاح هسته‌ای بگیرد، می‌تواند بمب هسته‌ای بیشتری تولید کند. جمهوری اسلامی می‌گوید به دنبال تولید سلاح هسته‌ای نیست و هدفش از برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز است.

انرژی هسته‌ای که جمهوری اسلامی می‌گوید هدف برنامه هسته‌ای‌اش است، نیازمند غنی‌سازی اورانیوم بین ۳ تا ۵ درصد است.

همچنین این نگرانی وجود دارد که اگر برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی کنترل نشود، می‌تواند منجر به گسترش بیشتر سلاح‌های هسته‌ای در خاورمیانه شود. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی گفته است که اگر ایران به بمب اتمی دست یابد، «ما هم باید به آن دست پیدا کنیم».

  • مقابله به مثل

استدلال جمهوری اسلامی است که پس از خروج آمریکا از برجام، سایر امضاکنندگان آن نیز به تعهدات خود پایبند نبوده‌اند و در عوض به اعمال تحریم‌ها علیه تهران ادامه می‌دهند.

تهران در شهریور اعتبار چند بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را که برای راستی‌آزمایی برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ماموریت داشتند لغو کرد.

مدیر کل آژانس روز دوشنبه ۲۷ شهریور با هشدار درباره پیامدهای همکاری نکردن جمهوری اسلامی با آژانس از مقامات ایران خواست تا در تصمیم خود برای جلوگیری از اجازه دسترسی به بازرسان ارشد سازمان ملل، تجدید‌نظر کنند.

سه کشور اروپایی و آمریکا نیز همان روز در بیانیه‌ای مشترک از جمهوری اسلامی خواستند فوراً تصمیم خود را لغو کند و «به طور کامل با آژانس همکاری کند.»

XS
SM
MD
LG