لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۰۸

ایران ماشین‌های تولید قطعات سانتریفیوژ را به «مکان امن‌تر» منتقل کرده است


رکز غنی سازی اورانیوم در نطنز
رکز غنی سازی اورانیوم در نطنز

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران روز شنبه گفت جمهوری اسلامی ضمن «تشدید تدابیر امنیتی»، بخش مهمی از ماشین‌های تولید قطعات سانتریفیوژ را به «مکان امن‌تر» منتقل کرده است. بهروز کمالوندی دلیل این تصمیم را عملیاتی عنوان کرد که علیه مجتمع تسای کرج صورت گرفت.

کارگاه مونتاژ دستگاه‌های سانتریفوژ در کرج، در ماه ژوئن گذشته مورد حمله‌‌ای قرار گرفت که ایران آن را «خرابکارانه» خواند. ایران پس از حادثه تاسیسات تسا در کرج اسرائیل را به حمله خرابکارانه متهم کرد و از آن زمان به دنبال تضمین امنیت بیشتر برای چنین سایت‌هایی بوده است.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، بهروز کمالوندی، معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی از «برنامه‌های کلی» برای توسعه، تولید و امنیت ماشین های سانتریفیوژ خبر داد و گفت: علاوه بر تشدید تدابیر امنیتی و جابجایی ماشین‌‌ها، بخشی را به نطنز و اصفهان منتقل کردیم. به گفته کمالوندی، «ماشین های تولید قطعات سانتریفیوژ به دلیل اهمیت بالایی که دارد به مکانی امن‌تر جابه جا شدند و اکنون نیز در حال کار می‌باشد.»

خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه با استناد به یک گزارش محرمانه آژانس بین المللی انرژی اتمی از آغاز به کار یک کارگاه جدید ساخت قطعات سانتریفیوژهای ویژه غنی‌سازی اورانیوم در نطنز با استفاده از دستگاه‌هایی که از تاسیسات تعطیل‌شده کرج به آنجا منتقل شده است، ‌خبر داده بود.

این گزارش آژانس، پرسش‌هایی را در مورد برنامه‌های ایران برای ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته - دستگاه‌هایی که اورانیوم غنی‌شده را بسیار سریعتر از دستگاه‌های نسل اول مورد توافق برجام تولید می‌کنند - به وجود آورده است.

ایران اکنون با استفاده از صدها سانتریفیوژ پیشرفته در حال غنی‌سازی اورانیوم است و میزان غنی‌سازی برخی از این دستگاه‌ها به ۶۰ درصد، یعنی نزدیک به ۹۰ درصد که درجه غنای تسلیحاتی است، می‌رسد. این مقدار از حداکثر غنای ۳.۶۷ درصد تعیین شده تحت توافق هسته‌ای برجام و حتی ۲۰ درصدی که ایران قبل از توافق به آن دست یافته بود، بسیار بیشتر است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش محرمانه خود به کشورهای عضو اعلام کرده است که روز ۲۳ فروردین نصب دوربین‌های نظارتی در محل را به پایان رسانده و سپس مهر و موم‌ دستگاه‌ها را برداشته است. آژانس به محل این تاسیسات در نطنز اشاره‌ای نکرده است.

به نوشته رویترز مکان دقیق این کارگاه مورد توجه قدرت‌های غربی و اسرائیل است. ایران پس از حادثه تاسیسات تسا در کرج اسرائیل را به حمله خرابکارانه متهم کرد و از آن زمان به دنبال تضمین امنیت بیشتر برای چنین سایت‌هایی بوده است.

سایت رو به گسترش نطنز شامل یک کارخانه بزرگ زیرزمینی غنی‌سازی است که تا حدودی می‌تواند از آن در برابر حملات هوایی احتمالی محافظت کند. در گزارش آژانس آمده است که ایران روز ۲۲ فروردین به آژانس اطلاع داد که دستگاه‌ها از همان روز در کارگاه جدید کارشان را آغاز خواهند کرد.

بر اساس توافقی که بیش از یک سال پیش با ایران منعقد شد، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به اطلاعات جمع‌آوری‌شده توسط دوربین‌ها و سایر تجهیزات نظارتی از برخی مکان‌ها، از جمله کارگاه‌های ساخت قطعات سانتریفیوژ، دسترسی ندارد.

XS
SM
MD
LG