لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۱۵

امیرعبداللهیان پس از انتقاد تندروها: توافق فقط با «رعایت کامل خطوط قرمز» صورت می‌گیرد


آرشیو
آرشیو

هم‌زمان با سفر انریکه مورا به تهران برای ادامه رایزنی درباره مذاکرات احیای برجام، اظهارات حسین امیرعبداللهیان درباره موضع سپاه پاسداران نسبت به باقی ماندن در فهرست تحریم به منظور پیشبرد مذاکرات، با واکنش‌ تند نیروهای تندرو جمهوری اسلامی مواجه شده است.

باقری کنی: توافق در صورت «واقع‌گرایی آمریکا» دست‌یافتنی است

وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران روز یک‌شنبه ۷ فروردین در گزارشی از دیدار باقری کنی با انریکه مورا معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده مذاکرات وین که به تهران رفته، نوشت که آن دو درباره مسايل باقی‌مانده در مذاکرات وین رایزنی کردند.

علی باقری کنی مذاکره‌کننده ارشد ایران در مذاکرات احیای برجام در دیدار با انریکه مورا گفت: «در صورتی که طرف آمریکایی از واقع‌گرایی برخوردار باشد، می‌توان به توافق دست یافت.»

آقای مورا روز یک‌شنبه در جریان این سفر همچنین با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز دیدار و گفت‌وگو کرده است.

تنش بر سر اظهارات امیرعبداللهیان

هم‌زمان با سفر انریکه مورا به تهران، اظهارات حسین امیرعبداللهیان مبنی بر این که مقامات عالی‌رتبه سپاه پاسداران به او گفته‌اند «موضوع سپاه نباید مانعی برای شما باشد» مورد انتقاد گروه‌های تندرو در ایران قرار گرفت.

وزیر خارجه ایران این سخنان را «از خود گذشتگی و ایثار» خواند درحالیکه منتقدین تندرو، برداشت او را غلط خواندند و او را وادار به توضیح کردند.

حسین شریعتمداری نماینده آیت‌الله علی خامنه‌ای در روزنامه کیهان، سخنان امیرعبداللهیان درباره احتمال حذف نشدن سپاه پاسداران از فهرست سازمان‌های تروریستی را «عجیب و غیرمنتظره» و نشانه‌ای از «فقدان اشراف» او خواند.

شریعتمداری در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، خطاب به وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفت این که «تسلیم را به خطا ایثار نامیده‌اید» اشتباه است و «بدتر این که این تسلیم را به فرماندهان سپاه نسبت داده‌اید.»

همچنین علی خضریان، نماینده مجلس شورای اسلامی در توییتی سخنان وزیر امور خارجه را «دوگانه‌سازی میان منافع سپاه و مردم» خواند و گفت «موضوع انتفاع فردی در آن مجموعه مطرح نیست» و اظهارات امیرعبداللهیان را «در نهایت برخلاف منافع ملی» و «تکمیل‌کننده طراحی دشمن برای ایجاد شکاف بین ارکان نظام و مردم» توصیف کرد و گفت: «حرف بسیار غلطی بود.»

محمد مهاجری، روزنامه‌نگار، نیز در توییتی خطاب به امیرعبداللهیان نوشت، به جای «فاکتور صادر کردن برای سپاه» واقعیت را بگویید که «موضوع تحریم سپاه در تیم قبلی مذاکره حل شده بود. آن قدر تیم باقری ناشی‌بازی درآورد که توافق‌های مسلم قبلی هم لق شده؟»

حسین دلیریان، تحلیلگر امنیتی نیز عنوان کرد که امیرعبداللهیان قصد تمجید از «فداکاری» سپاه پاسداران را داشته اما این تعریف «در زمان نامناسب و با ادبیات شبهه‌انگیزی بیان شد» و تأکید کرد که «وزیر خارجه انقلابی» باید مشاورهای باهوش‌تری داشته باشد.

امیرعبداللهیان اما در واکنشی به این حملات، با انتشار پستی اینستاگرامی به این اظهارات پاسخ داد. او برداشت مدیرمسئول روزنامه کیهان را «دور از ذهن و نادرست» خواند و گفت، توافق احتمالی احیای برجام «فقط با رعایت کامل خطوط قرمز» صورت خواهد گرفت و «موضوع اصلا عبور و یا مصالحه بر سر خطوط قرمز نیست.»

این کشمکش‌ها در فضای داخلی ایران درحالی است که رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، روز یکشنبه هفتم فروردین در کنفرانسی در دوحه گفت حتی اگر توافقی برای محدود کردن برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی شکل بگیرد، «ایالات متحده تحریم‌ها علیه سپاه پاسداران را حفظ خواهد کرد».

او تأکید کرد که دولت جو بایدن هنوز تصمیمی برای خروج سپاه از فهرست گروه‌های تروریستی نگرفته است.

در روزهای گذشته، شماری از کارشناسان و سیاستمداران آمریکایی با حذف نام سپاه از فهرست گروه‌های تروریستی مخالفت کرده‌اند. هفته گذشته بیش از چهل نماینده جمهوری‌خواه کنگره در نامه‌ای به وزارت خارجه آمریکا، نسبت به عواقب خارج کردن نام سپاه از فهرست تروریستی هشدار دادند.

این درحالی است که نفتالی بنت، نخست‌وزیر اسرائیل و یائیر لاپید، وزیر خارجه این کشور هم به شدت به این تصمیم واکنش نشان داده‌اند.

XS
SM
MD
LG