جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه پنجم بهمنماه اعلام کرد که تحریمهایی را علیه شماری از افراد و نهادها در بریتانیا و اتحادیه اروپا وضع کرده است.
وزارت امور خارجه ایران در بیانیهای نوشته است که وضع این تحریمها عملی متقابل و واکنشی به «اعمال و تشدید» تحریمها علیه جمهوری اسلامی است.
وزارت امور خارجه ایران در این بیانیه بریتانیا و اتحادیه اروپا را به «حمایت از تروریسم»، «دخالت در امور داخلی جمهوری اسلامی»، «ترویج خشونت و ناآرامی در ایران» و «نشر اکاذیب و ترویج اطلاعات غلط در مورد ایران» متهم کرده است. اما این وزارتخانه هیچ مدرک یا سندی را در رابطه با این اتهامها و ادعاهای خود ارائه نکرد.
این تحریمها علیه ۳۰ شخص حقیقی و چهار نهاد اروپایی وضع شده است.
آن هیدالکو شهردار پاریس، ویکتوریا پرنتیس دادستان کل بریتانیا، پانیک سانترز رئیس ستاد کل ارتش بریتانیا، ژراد بیار و لوران سولیسو، سردبیر و مدیر انتشاراتی نشریه شارلی ابدو، و چند تن از نمایندگان پارلمان اروپا از جمله نمایندگان آلمان، فرانسه، هلند، سوئد، اتریش، و ایتالیا برخی از افرادی هستند که مشمول این تحریمها شدهاند.
در این بیانیه آمده است که تحریمهای وضعشده علیه این اشخاص و نهادها شامل ممنوعیت صدور روادید برای سفر به ایران، انسداد حسابهای بانکی و توقیف اموال و داراییهای آنان در قلمرو تحت صلاحیت جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
بیانیه وزارت خارجه ایران یک روز پس از آن منتشر شده است که اتحادیه اروپا در بیانیهای جزئیات تحریمهای وضعشده علیه ۱۸ شخص حقیقی و ۱۹ شخص حقوقی جمهوری اسلامی را اعلام کرد.
تحریمهای اخیر اتحادیه اروپا به دلیل نقش این افراد و نهادهای جمهوری اسلامی در سرکوب معترضان ایرانی طی ۱۳۰ روز گذشته وضع شده است و از جمله شامل حمید سجادی وزیر ورزش و جوانان، صالح هاشمی گلپایگانی، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر، مصطفی میرسلیم، تعدادی از مدیران صدا و سیما و تعداد زیادی از نهادهای نظامی میشود.
در بیانیه اتحادیه اروپا آمده است: «استفاده گسترده و نامتناسب از زور توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی باعث کشتار معترضان مسالمتآمیز شده است.»
اتحادیه اروپا در بیانیه خود از مقامهای جمهوری اسلامی ایران خواستار انجام تحقیقات شفاف در مورد مرگ مهسا امینی، تعداد کشتهها و بازداشت شدهها در اعتراضات اخیر و اقدام فوری برای آزادی همه معترضان زندانی شده است.
دولت بریتانیا نیز روز دوشنبه سوم بهمنماه اعلام کرد که سازمان بسیج، بنیاد تعاون بسیج، احمد فاضلیان معاون دادستان کل کشور، کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش، حسین نجات جانشین فرمانده کل سپاه در قرارگاه ثارالله تهران، قاسم رضایی جانشین فرمانده نیروی انتظامی و سالار آبنوش معاون عملیات سازمان بسیج را تحریم کرده است.
همزمان دولت آمریکا نیز روز دوشنبه بنیاد تعاون سپاه، پنج نفر از اعضای هیئت مدیره این بنیاد، معاون وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی ایران و چهار فرمانده ارشد سپاه را در فهرست تحریمهای خود قرار داد.
سرکوب شدید اعتراضات سراسری در ایران که در پی مرگ مهسا امینی از ۲۶ شهریور آغاز شد، انتقادات گسترده جهانی را به دنبال داشته است و کشورهای اروپایی و آمریکا طی این مدت موج قطعنامهها، تحریمها و بیانیههای تند خود را به سوی جمهوری اسلامی روان کردهاند.