لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۲۷

هیات رئیسه موقت مجلس انتخاب شد: لاریجانی رئیس ماند، عارف و مطهری انتخاب نشدند


عارف بعد از شکست در انتخابات ریاست موقت مجلس به لاریجانی تبریک گفت.
عارف بعد از شکست در انتخابات ریاست موقت مجلس به لاریجانی تبریک گفت.

در انتخابات هیات رئیسه موقت مجلس جدید ایران، علی لاریجانی رئیس دو دوره گذشته مجلس با برتری هفتاد رای، محمدرضا عارف دیگر نامزد این سمت از طیف اصلاح طلب را شکست داد.

براساس آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، روز یکشنبه ۹ خرداد، هیات رئیسه موقت انتخاب شد تا روند بررسی اعتبارنامه نمایندگان منتخب مجلس دوره دهم ایران را اجرا کند.

برای این انتخابات، علی لاریجانی رئیس مجلس هشتم و نهم و محمدرضا عارف نفر اول منتخب انتخابات تهران نامزد بودند که آقای لاریجانی توانست ۱۷۳ رای کسب کند و عارف را شکست بدهد.

دقایقی بعد از اعلام نتایج، محمدرضا عارف،‌ منتخب تهران که بیشترین آرای تاریخ انتخابات مجلس را کسب کرده، به سمت لاریجانی رفت و با او روبوسی کرد. این اقدام او، با واکنش و کف زدن نمایندگان منتخب همراه شد.

پیشتر آقای عارف گفته بود که برای هیات رئیسه نامزد خواهد شد اما پیش بینی می شد که او اکثریت لازم برای پیروزی در انتخابات را ندارد. با اینکه میانه روها و اصلاح طلبان با حدود ۱۲۰ نماینده جناح پیروز انتخابات بودند اما از میان آنها برخی چون کاظم جلالی و علی مطهری، از طیف اصولگرایان محسوب می شوند.

از سوی دیگر در کنار حدود ۹۰ اصولگرای راهیافته به مجلس، ۶۹ چهره مستقل به مجلس راه یافته اند که برخی از آنها چندان هم مستقل به حساب نمی آیند و از چهره های محافظه کار هستند و تنها به این دلیل در محاسبه گرایش های سیاسی به عنوان مستقل معرفی شده اند که در لیست نامزدهای مورد اصولگرایان قرار نداشتند.

رای روز یکشنبه لاریجانی نشان می دهد او توانسته رای اصولگرایان، مستقل ها و حدود ۱۷ میانه رو و اصلاح طلب را نیز از آن خود کند.

محمدعلی وکیلی از منتخبان تهران روز یکشنبه بعد از انتخاب هیات رئیسه مجلس به ایسنا گفت که محمدرضا عارف با شکست امروز در انتخابات هیات رئیسه دايم مجلس نامزد نخواهد شد.

ولایت ۹ - اصلاح طلبان ۳

اصلاح طلبان و میانه روها که با لیست امید در انتخابات تهران پیروز مطلق و در شهرهایی مثل شیراز و تبریز پیروز بودند، در انتخابات هیات رئیسه موقت توفیق چندانی نداشتند. بطوریکه فراکسیون ولایت به رهبری علی لاریجانی توانست ۹ کرسی از ۱۲ کرسی را از آن خود کند.

بعد از شکست عارف در رقابت ریاست مجلس، مسعود پزشکیان از جبهه اصلاح طلبان توانست نائب رئیس موقت مجلس شود. در میان نامزدهای نائب رئیسی، مسعود پزشکیان با ۱۵۴ رای نایب رئیس اول و محمد دهقان با ۱۳۶ رای نایب رئیس دوم شد.

علی مطهری با ۱۳۲ رای و حاجی بابایی با ۱۲۲ رای از حضور در هیات رئیسه موقت بازماندند.

به این ترتیب کرسی‌های نایب رئیسی میان دو فراکسیون به طور مساوی تقسیم شد.

از سوی دیگر، در انتخاب ناظران هیات رئیسه، بهروز نعمتی، محمد آشوری، و محمدقسیم عثمانی، به ترتیب با ۱۷۵ ، ۱۶۸ و ۱۳۶ رای پیروز شدند که دو نفر آنها از فراکسیون ولایت و یک نفر از فراکسیون امید بودند.

در انتخاب دبیران هیات رئیسه هم غلامرضا کاتب با ۱۶۱ رای، امیرحسین قاضی زاده با ۱۴۶ رای، اکبر رنجبرزاده با ۱۳۸ رای، عبدالکریم حسین زاده با ۱۳۷ رای، ناصر موسوی لارگانی با ۱۳۱ رای و مهدی امیرآبادی با ۱۳۰ رای برنده شدند. که تنها حسین زاده از نامزدهای مورد حمایت فراکسیون امید بود.

به این ترتیب فراکسیون ولایت به رهبری علی لاریجانی ۹ کرسی هیات رئیسه موقت را از آن خود کرد.

هرچند مهلت کار هیات رئیسه موقت تا زمان تصویب دو سوم اعتبار نامه منتخبان مجلس دهم است، اما معمولا هیات رئیسه موقت با اختلاف کمی در انتخاب هیات رئیسه دائم نیز انتخاب می شود.

از جمله نکات انتخابات هیات رئیسه موقت مجلس انتخاب دو نفر اهل سنت بود. خبرآنلاین نوشت، محمد قسیم عثمانی نماینده بوکان نخستین نماینده اهل سنت که به هیات رییسه مجلس راه یافت.

همچنین عبدالکریم حسین زاده منتخب مردم نقده دیگر منتخب اهل سنت است که به هیات رییسه مجلس دهم راه پیدا کرد.

اهل سنت با اینکه در قانون اساسی ایران با مسلمانان شیعه برابر فرض شده است اما برخی محدودیت ها علیه آنها اعمال می شود. تا چند سال پیش سمت های عالی به آنها داده نمی شد و تاکنون آنها در ایران به وزارت نرسیده اند.

شاید اعتبارنامه مینو خالقی

مجلس جدید ایران در روزهای آینده اعتبارنامه منتخبات را بررسی می کند. چنانچه اکثریت قاطع نمایندگان به اعتبارنامه یک یا چند منتخب رای ندهند، از حضور در مجلس باز می ماند و برای حوزه انتخابیه او، در سال ۹۶ انتخابات میاندوره ای برگزار می شود.

یکی از اعتبارنامه های جنجالی احتمالی، اعتبارنامه مینو خالقی خواهد بود. وی نفر سوم منتخب اصفهان بود اما شورای نگهبان که وظیفه نظارت و تایید نتایج انتخابات را برعهده دارد، ناگهان اعلام کرد که آرای او ابطال است و باید انتخابات میاندوره ای برای کرسی او برگزار شود. این درحالی است که نفر چهارم و بعد از مینو خالقی از سوی شورای نگهبان تایید شده است.

دولت حسن روحانی صراحتا گفته که خانم خالقی از نظر آنها نماینده منتخب است و اگر قرار باشد ممانعتی برای حضور این منتخب در مجلس تصمیم گیری شود، باید در بررسی اعتبارنامه او توسط نمایندگان صورت بگیرد، نه شورای نگهبان.

پرونده خانم خالقی به هیاتی موسوم به شورایعالی اختلاف قوا ارسال شده که اطلاعی از نتیجه نهایی آن در دست نیست.

شورای نگهبان دلیل ابطال رای خانم خالقی را نگفته اما در فضای سیاسی ایران گفته می شود انتشار چند عکس بی حجاب منتسب به او دلیل برخورد شورای نگهبان با اوست. خود وی، این عکس ها را واقعی نمی داند.

XS
SM
MD
LG