در اظهار نظری کم سابقه، یک مقام ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ایران می گوید، جمهوری اسلامی ایران نیاز به بازنگری در اجرای مجازات اعدام را دارد.
محمدجواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر ایران در جمع گروهی از دانشجویان گفته است، به نظر او رئیس قوه قضائیه به این نتیجه رسیده است که "به اندازه اعدامها از جرایم جلوگیری نمیشود؛ بنابر این جای بازنگری دارد."
این مقام قضایی ایران در همایش سالانه دانشآموختگان و دانشجویان ایرانی خارج از کشور در دانشکده انرژی دانشگاه صنعتی شریف این اظهارنظر را بیان کرده است.
یکی از اهداف مجازات کاهش جرم است، اما به رغم افزایش اعدام ها در سال های اخیر، از تعداد جرایم دارای مجازات اعدام در ایران کاسته نشده است.
در سال های اخیر ایران همواره به دلیل آمار بالای اعدام، مورد انتقاد نهادهای مدافع حقوق بشر بوده است.
یک گزارش که به مناسبت دو سالگی دولت حسن روحانی در خرداد ماه منتشر شد، نشان می دهد که تعداد اجرای مجازات اعدام در ایران افزایش چشمگیری داشته است. در دو سال اخیر حدود دو هزار نفر در ایران به جرایمی چون قاچاق مواد مخدر و قتل اعدام شده اند.
بیشترین موارد صدور حکم اعدام در ایران مربوط به جرایم قاچاق مواد مخدر است. بعد از آن، محکومان به قتل بیشترین اعدام شدگان هستند.
طبق قوانین اسلامی ایران، مجازات قتل عمد قصاص است و حق شاکی خصوصی است. در دو سال اخیر، تلاش فعالان مدنی باعث شده برخی شاکی ها با رضایت، مانع اجرای مجازات اعدام این قاتلان شوند.
ایران پس از چین بالاترین آمار اعدام در جهان را دارد. بسیاری از اعدام شدگان یا دریافت کنندگان این حکم، جرائم و اتهاماتی در ارتباط با قاچاق مواد مخدر دارند.
درصد کمی از اعدام شدگان در ایران مخالفان سیاسی هستند. ایران افراد مخالف مسلح را به اتهام "افساد فی الارض" اعدام می کند.