خبرگزاری رویترز به نقل از پنج منبع مطلع گزارش داد سپاه پاسداران استقرار فرماندهان ارشد خود در سوریه را به دنبال موجی از حملات مرگبار اسرائیل کاهش داده و بیشتر با تکیه بر شبهنظامیان نیابتیاش نفوذ خود در آنجا را حفظ خواهد کرد.
سه منبع به رویترز گفتهاند به رغم تقاضای تندروها در تهران برای انتقامگیری، تصمیم جمهوری اسلامی برای خروج افسران ارشد سپاهی تا حدودی ناشی از عدم تمایل حکومت ایران به گیرافتادن در یک درگیری سراسری منطقهای است.
به گفته این منابع، جمهوری اسلامی اصلا قصد خروج از سوریه را ندارد اما این بازنگری نشاندهنده عواقب جنگ ناشی از حمله ۱۵ مهر حماس به اسرائیل در منطقه است.
اگرچه شبهنظامیان شیعه مورد حمایت جمهوری اسلامی در لبنان، یمن، عراق، و سوریه وارد درگیریهای منطقهای شده و حملات مکرری علیه مواضع ایالات متحده و اسرائیل تدارک دیدهاند، حکومت ایران خود از ورود مستقیم به درگیریها خودداری کرده است.
یکی از منابع رویترز که خود از مقامات ارشد امنیتی منطقه است، به نقل از مقامات جمهوری اسلامی گفته که فرماندهان سپاهی به همراه دهها افسر میانرده سوریه را ترک کردهاند.
این منبع که از اقدام سپاه پاسداران به عنوان کاهش حضور آنها در سوریه یاد کرده، نگفته که چند تن از فرماندهان سپاه سوریه را ترک کردهاند.
جمهوری اسلامی در جریان جنگ سوریه، هزاران جنگجو را برای حمایت از بشار اسد به این کشور فرستاد. علاوه بر نیروهای سپاهی که بنا به ادعای جمهوری اسلامی در سوریه نقش «مستشاری» ایفا میکنند، هزاران شبهنظامی شیعه از کشورهای منطقه توسط حکومت ایران به سوریه اعزام شدهاند.
سه منبع به رویترز گفتهاند که سپاه قصد دارد از راه دور و به کمک حزبالله، عملیاتها در سوریه را مدیریت کند.
رویترز به نقل از یک مقام منطقهای نزدیک به جمهوری اسلامی ایران افزوده که سپاهیان باقیمانده در سوریه نیز دفاتر خود را ترک کردهاند و دور از چشمها میمانند. به گفته او، سپاه پاسداران سوریه را ترک نمیکند اما حضور و تحرکات خود در این کشور را تا حد زیادی کاهش داده است.
به گفته منابع رویترز، این کاهش حضور تاکنون تاثیری بر عملیاتهای سپاه در سوریه نداشته است. یکی از منابع ایرانی رویترز گفته که کاهش حضور در سوریه به سپاه کمک میکند از گرفتارشدن در جنگ میان اسرائیل و حماس خودداری کند.
از زمان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس، اسرائیل حملات به سپاه پاسداران و حزبالله در سوریه را افزایش داده است.
- درز اطلاعاتی
در حمله هفته گذشته اسرائیل به یک ساختمان در حومه دمشق، پنج عضو سپاه از جمله «صادق امیدزاده، معاون اطلاعات نیروی قدس در سوریه به همراه جانشین وی حاج غلام (محرم)» کشته شدند.
همچنین روز چهارم دی «سید رضی موسوی، معروف به سیدرضی از مستشاران باسابقه سپاه در سوریه» در حمله اسرائیل به منطقه زینبیه در حومه دمشق کشته شد. چند روز بعد، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، بر جنازه رضی موسوی نماز خواند و در اولین واکنش علنی نسبت به کشتهشدن این عضو بلندپایه سپاه پاسداران خطاب به خانواده او گفت «خوشا به حالش.»
رویترز به نقل از سه منبع آگاه از حضور نیروهای سپاه در سوریه که نخواستهاند نامشان افشا شود، گزارش داده سپاه پاسداران در گفتوگو با مقامات اطلاعاتی سوریه ابراز نگرانی کرده که افشاگریهای اطلاعاتی از درون نیروهای امنیتی سوریه در حملات مرگبار اخیر تاثیرگذار بودهاند.
یک منبع دیگر به رویترز گفته که حملات دقیق اسرائیل در میانه نگرانیهای مربوط به افشاگریهای اطلاعاتی، نیروهای سپاه پاسداران را وادار به تغییر محل فعالیتها و مکان اقامتشان کرده است.
نیروهای سپاه پاسداران برای پشتیبانی از بشار اسد و سرکوب مخالفان او وارد سوریه شدند و با وجود کنترل مجدد ارتش اسد بر بخشهای اعظم خاک سوریه، گروههای وابسته به حکومت ایران همچنان در بخش زیادی از سوریه فعال هستند.
سه تن از منابع رویترز گفتهاند که سپاه پاسداران بار دیگر همانند سالهای آغازین جنگ سوریه سرگرم استخدام شبهنظامیان شیعه از افغانستان و پاکستان برای اعزامشان به این کشور است.
مقام منطقهای نزدیک به جمهوری اسلامی نیز به رویترز گفته که سپاه پاسداران بیشتر بر شبهنظامیان شیعه سوریهای تکیه میکند.