وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی عنوان کرده است که «دشمنان» در پی «ناامنکردن مرزهای شرقی» ایران هستند. اما یک روزنامهنگار در واکنش به این ادعا به صدای آمریکا گفت: جمهوری اسلامی به دنبال «تکرار ماجرای شاهچراغ» در سیستان و بلوچستان است.
همزمان با سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز شهروندان در استان سیستان و بلوچستان در سالگرد «جمعه خونین زاهدان»، اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی، گفت که «دشمنان» به توصیف او، «به دنبال ناامن کردن مرزهای شرقی کشور هستند.»
در این ارتباط، یک روزنامهنگار در ایران که خواست نامش فاش نشود، روز یکشنبه نهم مهر، درباره این سخنان به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که احتمالا «حکومت به دنبال مقدمهچینی برای تکرار ماجرای شاهچراغ در سیستان و بلوچستان است.»
به گزارش خبرگزاری ایسنا، اسماعیل خطیب همچنین ادعا کرده است که «دشمنان» در اربعین میخواستند «۳۰ بمب زماندار» را «با موبایل» به صورت همزمان در تهران «منفجر کنند.»
کلمه «دشمن» در ادبیات مقامات حکومتی معمولا برای مخالفان جمهوری اسلامی و کشورهایی از جمله آمریکا و اسرائیل به کار میرود.
اسماعیل خطیب همچنین با نام بردن از «اروپا، دانمارک، هلند، آلمان، آمریکا و اسرائیل» ادعا کرد که «دشمنان» با «تداوم جنگ ترکیبی» و «افزایش فشارها و تحریمها» برای «همگرایی علیه» جمهوری اسلامی، میخواستند با تداوم اعتراضات سراسری، «بحران امنیتی» ایجاد کنند و با «حرکتهای ایذایی و تروریستی»، از ایران «امنیتزدایی» کنند.
به طور معمول، مقامهای جمهوری اسلامی در بیش از چهار دهه گذشته از این اتهامات استفاده کرده ولی هیچگاه شواهد معتبری ارائه نکردهاند.
وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی همچنین به اعتراضات در سالگرد کشتار معترضان در «جمعه خونین زاهدان» اشاره کرد و مدعی شد که «عملیاتهای انتحاری» برای «ترور چند مولوی، پاسدار و قاضی» به قصد «دامن زدن به اختلافات قومی و مذهبی» و «ناامن کردن مرزهای شرقی» ایران کشف شده است.
یک روزنامهنگار و تحلیلگر ساکن ایران که برای حفظ امنیت خود خواست نامش در این گزارش ذکر نشود، با اشاره به گزارشهای مربوط به تشدید ورود مهاجران غیرقانونی افغانستانی به ایران، گفت که حتی ممکن است نیروهای سرکوبگر جمهوری اسلامی «فعالان مدنی بلوچ و به طور مثال چهرههای منتفذ منطقه را ترور کنند و ماجرا را به اسم مهاجران افغانستانی تمام کنند.»
به گفته او، «حکومت در ماههای گذشته بارها مولویهای سیستان و بلوچستان و چهرههای منتفذ اهل تسنن را در مناطق دیگر بازداشت کرده و زیر فشار گذاشته که سکوت کنند، اما اعتراضات با زاهدان زنده است.»
این روزنامهنگار افزود: «احتمالا حکومت، راه کمهزینه را ترور این چهرهها دانسته و سرکوب مردم به اسم عملیات تروریستی مهاجران انجام میدهد و قبل از آن برای تنفر عمومی از مهاجران زمینهچینی کرده است.»
وی به صدای آمریکا گفت که حکومت جمهوری اسلامی تصور میکند نسبت دادن «قتلها و جنایتهای هولناک» به مهاجران افغانستانی، «باعث میشود که مردم خشم سرکوب زاهدان را به مهاجران نسبت بدهند، نه حکومت» و بدین ترتیب، «در واقع، راه تخلیه خشم مردم را» نسبت دادن آن به «مهاجران تعریف کرده» است.
پس از کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، همزمان با اعتراضات سراسری، تجمعها و راهپیماییهای هفتگی هر جمعه در زاهدان جریان داشت و تاکنون ادامه دارد.
در سالگرد کشتار دهها شهروند در زاهدان که «جمعه خونین» نام گرفت، نیروهای سرکوب جمهوری اسلامی با حمله به معترضان شماری از شهروندان را زخمی و عدهای را بازداشت کردند.
همچنین، در روزهای گذشته، گمانهزنیها در مورد وضعیت اتباع خارجی، بهخصوص مهاجران افغانستانی در ایران در فضای مجازی و رسانهها بحثبرانگیز شده است.